Social-democrații ialomițeni l-au reales pe Marian Pavel președinte al organizației județene
Vineri, 21 octombrie, social-democrații ialomițeni au susținut conferința județeană de alegeri, după ce, săptămânile trecute, au fost organizate alegeri și în alte structuri locale.
De menționat faptul că, în multe dintre cazuri, aceștia au mers pe principiul „de ce să schimbi ceva dacă este bun”, liderii fiind reconfirmați în funcții.
De exemplu, Ștefan Țintă a fost reales președinte al PSD Slobozia, iar PES activists Ialomița (Partidul Socialiștilor Europeni – PES, familia politică europeană a partidelor social-democrate, printre care și PSD), continuă activitatea cu Alexandru Ștefan.
Așadar, în Sala Europa a Consiliului Județean Ialomița, peste 300 de delegați din județ, alături de liderii locali sau de la centru, cum ar fi Marcel Ciolacu și Paul Stănescu, s-au reunit pentru a-și alege structura județeană de conducere.
Au fost invitați și reprezentanți de la alte partide, printre care amintim PNL, Pro România, USR, sindicate, unii dintre ei luând cuvântul înainte de a se intra în lucrările conferinței.
De exemplu, președintele PNL Ialomița, Dragoș Soare, a mulțumit PSD pentru susținere, fiind de părere că parteneriatul cu social-democrații este în interesul cetățeanului, Gigi Petre, președintele Pro România Ialomița, a vorbit despre greșelile trecutului, asumarea eșecurilor și responsabilizare în viitor, dar și despre necesitatea colaborării între partide în consiliile locale și județene.
Președintele PSD Ialomița, Marian Pavel, a avut un discurs scurt, în care a prezentat bilanțul după aproape patru ani de activitate, vorbind despre importanța planificării unui viitor axat pe nevoile oamenilor, despre cei 40 de „generali ai PSD – primarii”, despre evenimentele din viața politică și administrativă și, nu în ultimul rând, despre campaniile denigratoare la adresa PSD.
În cadrul conferinței s-a vorbit și despre măsurile luate față de unii membri social-democrați care nu au respectat linia partidului, 12 dintre aceștia fiind excluși, dar și despre faptul că în prezent organizația PSD Ialomița este „mai unită ca oricând”.
Ștefan Țintă, președintele PSD Slobozia, s-a arătat convins de faptul că PSD va recupera în 2024 ce a pierdut la alegerile precedente, susținând că deși nu și-au dorit parteneriatul cu PNL, el există doar în interesul comunității. În acest context, Ștefan Țintă a amintit de măsurile sociale propuse de PSD pentru ca oamenii să trăiască mai bine, despre necesitatea susținerii IMM-urilor, dar și despre importanța obținerii unei majorități în toate forurile pentru ca proiectele gândite de PSD să fie cât mai bine implementate.
În schimb, primarul orașului Țăndărei, Cristi Roman, a amintit despre succesul politic al organizației orășenești, despre beneficiile parteneriatului administrativ cu PNL, manifestându-și încrederea că PSD Ialomița va recâștiga în 2024 primăriile pierdute, mai ales Primăria Slobozia, unde, se pare, candidat ar urma să fie tot Alexandru Potor.
Cătălin Grigore, vicepreședinte al C.J., a avut un discurs politic acid la adresa liberalilor, în special din zona Fetești, vorbind despre „politica falimentară” a acestora în municipiu, punctând totodată proiectele noului primar social-democrat care vor schimba în bine municipiului Fetești.
Alexandru Potor, în prezent administratorul public al județului, a vorbit despre prietenie, activism politic, munca în interesul oamenilor, despre PSD, considerat cel mai responsabil partid, mai ales în momente de incertitudine, dar și despre „repararea unor nedreptăți”, referindu-se în special la faptul că în 2020 unii candidați PSD au pierdut „la mustață” alegerile. Nu în ultimul rând, Alexandru Potor a adus în discuție importanța resursei umane, atât în partid cât și în zona administrativă, o resursă umană specializată, cu care să obțină rezultate foarte bune.
În cadrul conferinței a mai luat cuvântul și Marin Constantin, prefectul județului, care a avertizat social-democrații că „vin bătălii foarte grele în 2024”, susținând în context faptul că PSD „vine mereu să repare ce au stricat alții”. Acesta s-a arătat convins că PSD Ialomița are în prezent cea mai bună echipă din istoria partidului și că au „toate motivele să fie mândri că sunt români și pesediști”.
Nu în ultimul rând, deputatul Raluca Dumitrescu a avut un discurs axat pe oameni, pe prietenie, pe importanța femeilor în forurile de conducere, pe primarii PSD, dar și pe curajul asumării unor decizii.
Și liderii de la centru au avut câteva cuvinte de spus. Secretarul general al partidului, Paul Stănescu, și-a axat discursul pe respect și echipă. Acesta a felicitat echipa de la Ialomița că, în ciuda problemelor întâmpinate, a reușit să-și țină aproape primarii, mai ales în momentele grele prin care a trecut Partidul Social Democrat, aceștia neluând în seamă „promisiunile otrăvite” din partea altor partide. Totodată, acesta a atras atenția tuturor membrilor PSD să nu ia în seamă tot „ce se aude despre liderii de la centru, că s-au certat, că sunt lupte interne”, și să aibă încredere în echipă, care este una puternică. Totodată, și-a reiterat sprijinul „24/24 h, la orice oră din zi și din noapte”. „Suntem la dispoziția partidului 24 din 24. E un incendiu, mergem și-l stingem. Orice se întâmplă, suntem acolo, suntem lângă dumneavoastră”, a încheiat Paul Stănescu.
Președintele partidului, Marcel Ciolacu, „omul care nu a lăsat pe nimeni în urmă, omul care aduce echilibrul în PSD”, după cum afirma deputatul Ștefan Mușoiu, a vorbit despre Marian Pavel, președintele PSD Ialomița și parcursul acestuia, despre momentul excluderii lui Marian Neacșu, cu care nu a fost de acord la vremea respectivă, despre primarii PSD, pe care i-a catalogat drept „coloana vertebrală a partidului”, despre reprimirea în partid a unor oameni, dar „fiecare la locul lui” , abordând totodată și subiecte naționale, legate de pensii, inflație, pachetul social-economic, negociat pentru intrarea la guvernare alături de PNL, respectiv indemnizații, alocații, pensii, salarii, ajutoare financiare, carduri sociale, vouchere etc.
„Nu cred că s-ar fi mărit pensiile dacă PSD nu ar fi intrat la guvernare, fiindcă, chiar dacă acum toată lumea își dă cu părerea și am intrat chiar într-o zonă penibilă, de avansare de procente pentru a mări pensiile, nu am nicio reținere să-i amintesc domnului președinte Klaus Iohannis, cum era domnul Cîțu premier și nu aveam nici criză energetică, nici război în Ucraina… și spunea că nu sunt bani pentru pensii. (…) Eu sunt un om responsabil, toată echipa guvernamentală este formată din oameni responsabili și sunt ferm convins că ne vom așeza la masă în Coaliție și vom încheia acest… nici nu știu cum să-i spun ca să nu jignesc pe nimeni… această dispută în spațiul public, cu cine oferă mai mult pensionarilor, de parcă nu este un drept și o obligație a noastră de a ajuta persoanele mai vârstnice să trăiască decent și să le mărim puterea de cumpărare. Eu cred că este o discuție care trebuie scoasă din contextul politic. (…) Nu trebuie să ne luptăm care oferă mai mult. Nu mai am părinții în viață, dar cred că s-ar fi simțit jigniți dacă pensia lor ar fi fost un troc la televizor al politicienilor (…)”, sublinia președintele PSD, Marcel Ciolacu.
Totodată, liderul social-democraților a vorbit despre diferențele dintre o guvernare de stânga și una de dreapta, avertizând că perioada următoare nu va fi ușoară, din cauza crizelor suprapuse. Acesta i-a asigurat pe români că PSD va face toate eforturile pentru a lua măsurile necesare, în timp real, pentru a contracara efectele acestor crize.
Referitor la alegerile interne, în conformitate cu decizia Consiliului Politic Național, la nivelul organizației județene a PSD Ialomița a fost stabilită structura membrilor aleși ai Biroului Permanent Județean, respectiv un președinte, un prim-vicepreședinte și 18 vicepreședinți.
În urma votului, Marian Pavel a fost reales președinte, Ștefan Mușoiu – prim-vicepreședinte, iar vicepreședinții sunt: Viorel Nica, Cătălin Grigore, Iusein Iuksel, Victor Dumitru, Nicolae Mihăilă, Niță Nichita, Constantin Marin, Raluca Dumitrescu, Ștefan Țintă, Alexandru Potor, Laurențiu Șonchereche, Cristian Roman, Georgeta Ilie, Valentina Vișan, Costel Brateș, Dinu Valere, Alina Ciobanu și Nicoleta Toma.
Ulterior, a fost susținută o conferință de presă, în cadrul căreia au fost reabordate anumite subiecte, cum ar fi bugetul pentru anul viitor, pensiile, vaccinurile, inflație, PNRR, „disputele politice neserioase” din spațiul public, dar și subiecte politice locale, cum ar fi acela ca la viitoarele alegeri candidații la parlamentare să fie exclusiv din județ și nu „parașutați” sau despre proiectele administrative din județ.
Marcel Ciolacu s-a arătat deranjat de afirmația unui jurnalist, care făcea referire la „baronul” Marian Neacșu și la fratele acestuia, care a fost numit recent în CA al unei companii de stat.
„Pe ce anume vă bazați dumneavoastră când vorbiți despre Marian Neacșu că este baron? Are vreo moșie, este vreun miliardar, merge cu un Ferrari, ca să știu și eu când mai sunt întrebat… Care latură a domnului Neacșu este cea care vă determină pe dumneavoastră să spuneți că este baron? Aș vrea și eu să mă lămuresc. Nu vă cert, credeți-mă. Dar vreau să știu ce înseamnă să fi baron. Unde se vede? Marian Neacșu este un colaborator de-al meu, chiar un coleg foarte bun și știu cât muncește, îi cunosc foarte bine atât familia dânsului cât și pe dânsul personal. Care element îl face pe domnul Neacșu baron? M-am uitat în curte, nu are Bentley, se pare că nu are nici mașină sau are o Skoda Octavia. (…)”, spunea Marcel Ciolacu, invitând jurnalistul să se adreseze companiei respective, referitor la modalitatea prin care a ajuns în acea funcție.