comenzi la domiciliu cliseru.ro

Slobozia: Testează-ți gratuit glicemia! Află totul despre diabet.

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
12/11/2018 | Evenimente

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Ialomița, în colaborare cu dr. Simona Carniciu (Diabecore), derulează, în luna noiembrie 2018, campania de informare–educare-comunicare pentru celebrarea Zilei Mondiale a Diabetului.

Ziua Mondială a Diabetului (ZMD) are loc în fiecare an în data de 14 noiembrie, la iniţiativa Federaţiei Internaţionale de Diabet (IDF), cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). ZMD reprezintă o oportunitate globală de sensibilizare şi de inducere a schimbării în prevenirea bolii şi a accesului la testare şi tratament.

Logoul ZMD este cercul albastru – simbolul global al diabetului.

În fiecare an, Ziua Mondială a Diabetului se concentrează pe o temă aparte. Din anul 2009 încoace, tema campaniei se axează pe prevenirea diabetului şi educarea cu privire la acesta, scopul acestui eveniment fiind o mai bună informare a persoanelor care suferă de diabet, reprezentând şi o manieră de implicare şi de informare a publicului general

În prezent, la nivel mondial, trăiesc peste 425 milioane de persoane (20-79 ani) cu diabet, iar cele mai multe din aceste persoane au diabet tip 2 (352 milioane), care poate fi prevenit prin activitate fizică regulată, dieta sănătoasă, echilibrată si promovarea unui mediu sănătos de viată.

Conform studiului PREDATORR, În anul 2017, în România:

  • la o populaţie adultă de 14.382.000 erau înregistrate 1.785.300 cazuri de diabet la adulţi cu vârste între 20 și 79 de ani, cu o prevalenţă de 12,4%; numărul va scădea la 1246000 în 2045.
  • în topul regiunilor cu cei mai mulţi diabetici se află Regiunea Sud-Muntenia, unde s-a înregistrat o prevalenţă a diabetului de 13,39%, urmată de Regiunea Bucureşti-Ilfov, cu o prevalenţă a diabetului de 12,79%, Regiunea Nord-Est (12, 38%), regiunile Sud-Oltenia (12, 1%), Nord-Vest (11, 69%) şi Sud-Est (10,44%); regiunile cu cei mai puţini diabetici sunt Regiunea Vest (8,2%) şi Regiunea Centru (9,99%).
  • peste 70% din cazuri afectează persoane trecute de 60 de ani, cu o pondere mai mare a diabetului la femei, cu aproximativ 17% mai multe cazuri decât la bărbați.
  • în multe cazuri diabetul zaharat rămâne nediagnosticat, astfel încât numărul persoanelor care au diabet ar putea fi mult mai mare.

Tema CAMPANIei ZMD pentru anii 2018-2019 este: ”FAMILIA ŞI DIABETUL”

A fost aleasă o perioadă de doi ani pentru o aliniere a campaniei la planul strategic actual al IDF si pentru a facilita planificarea, realizarea, promovarea și participarea.

Materialele și acțiunile pe care le va realiza IDF în timpul celor doi ani de campanie vor urmări:

  • creșterea conștientizării despre impactul pe care îl are diabetul asupra familiei și rețeaua de sprijin pentru cei afectați
  • promovarea rolului familiei în managementul, îngrijirea, prevenirea și educația despre diabet.

Familiile joacă un rol-cheie în abordarea factorilor modificabili de risc pentru diabetul tip 2 și e nevoie să beneficieze de educația, resursele și mediul necesare unui stil de viață sănătos.

  • Mai puțin de 1 din 4 membri ai familiei au acces la programele de educație pentru diabet.

În cazul diabetului, suportul acordat familiei în timpul îngrijirilor a demonstrat că are un efect substanțial în îmbunătățirea stării de sănătate a persoanelor cu diabet. Ca atare, este important ca educația continuă și sprijinul pentru auto-monitorizare să fie accesibile tuturor persoanelor cu diabet și familiilor acestora, pentru a reduce impactul emoțional al bolii care poate duce la o calitate negativă a vieții.

În România, Campania cu sloganul ”Diabetul preocupă fiecare familie” este coordonată metodologic de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică.

La nivel judeţean, Compartimentul de Promovarea Sănătății desfășoară, împreună cu cabinetul medical Diabecore Slobozia – dr. Simona Carniciu, o serie de activități de informare a populației cu privire la importanța adoptării unui stil de viață sănătos pentru limitarea riscurilor de îmbolnăvire și importanța depistării precoce a eventualelor modificări ale valorilor normale ale glicemiei.

În cadrul acestei campanii, miercuri, 14.11.2018:

– între orele 8.00-15.00, la restaurant Colibri din Slobozia are loc evenimentul „Testează-ti gratuit glicemia”, unde toate persoanele interesate vor beneficia gratuit de evaluarea riscului de diabet zaharat prin testarea glicemiei,

– începând cu ora 15.00, va avea loc, la Centrul Cultural „I. Perlea” Slobozia, o dezbatere cu tema: „Diabetul preocupă fiecare familie”, unde d-na dr. Simona Carniciu va răspunde tuturor întrebărilor legate de acest subiect.

Partenerii în realizarea campaniei: Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Ialomița, Centrul Cultural “Ionel Perlea” Slobozia, Club Sportiv “Olimpia” Slobozia, Asociația Copiilor cu Diabet Slobozia, Restaurant Colibri Slobozia.