Slobozia: Stația de tratare a apei, departe de a fi finalizată
„Probabil în luna septembrie a anului viitor vom putea utiliza apa de la robinet ca apă potabilă”, spune primarul municipiului Slobozia, Dragoș Soare
Problema „apei (ne)potabile de la Slobozia” revine în atenția publică. Intenția fostului primar de a construi o stație de tratare prin procedeul de osmoză inversă nu a putut fi dusă la capăt până la finele mandatului, iar noul primar încearcă să găsească soluții pentru a fi finalizată cât mai curând. Speranțele sunt, însă, spulberate de realitatea din teren. Se pare că până în luna septembrie anului viitor nu există șanse de a fi finalizată.
În ultimii 12 ani, locuitorii municipiului Slobozia au fost nevoiți să treacă prin tot felul de situații neplăcute, după ce sursa de apă a fost schimbată, prin crearea unor puțuri de mare adâncime. Din diverse motive (unul fiind chiar sursa de apă), administrațiile precedente nu au reușit să ofere populației o apă potabilă de calitate, cetățenii fiind nevoiți să cumpere periodic apă îmbuteliată.
Fostul primar Adrian Mocioniu a propus construirea unei stații de tratare a apei prin osmoză inversă și filtre de cărbune activ, echipamentele fiind achiziționate din Italia. Toate bune și frumoase. Numai că neînțelegerile dintre constructor și proiectant au întârziat proiectul mult peste termenul inițial, acesta fiind amânat constant. Ultima amânare a fost pentru luna decembrie 2020. Dar nici acest termen nu este de ajuns pentru ca lucrarea să fie gata.
În cadrul unei conferințe de presă, susținută vineri, 27 noiembrie, noul primar al municipiului Slobozia, Dragoș Soare, a explicat de ce acest proiect nu poate fi finalizat până anul viitor.
Acesta spunea că săptămâna trecută a avut o întâlnire cu reprezentanții firmei care lucrează la stația de tratare a apei, la instalarea echipamentelor, alături de proiectant și reprezentanții primăriei, pentru a face o evaluare a situației și a vedea care este stadiul efectiv al investiției.
„Am aflat care este stadiul acestui proiect pentru care Consiliul Județean a alocat aproape un milion de euro, consiliu din care am făcut și eu parte, și pe care l-am votat și eu. Nu am capacitatea și pregătirea să evaluez dacă soluția tehnică impusă de vechea administrație, de experții care au găsit această soluție, este una optimă. Sunt voci care spun că nu este o soluție pe termen lung, altele că este o soluție foarte bună și viabilă. Nu vom vedea decât după ce o vom duce la capăt. Până în momentul de față suntem ca execuție la un nivel de 85% și nu ne putem opri la acest stadiu”, spunea primarul municipiului Slobozia, Dragoș Soare.
Contractul pentru extinderea stației de tratare a apei din municipiul Slobozia, în vederea creșterii gradului de siguranță a tratării apei în condițiile variației concentrațiilor de poluanți din apa brută, pentru asigurarea tuturor parametrilor de potabilitate conform reglementărilor în vigoare a apei furnizate în rețeaua de distribuție a fost semnat în 14.08. 2019, între Primăria Slobozia și SYA DYNAMIC SOLUTION SRL din Craiova, valoarea investiției fiind de peste 7,8 milioane de lei, cu termen de execuție de 11 luni. Așadar, în iulie 2020 ar fi trebuit finalizat. În data de 20.05.2020 se semnează un act adițional prin care se înlocuiește expertul, iar pe 24.07.2020, când ar fi trebuit finalizată lucrarea, se semnează un alt act adițional de prelungire a termenului, până la 26.09.2020. Pe data de 28.09.2020, se prelungește din nou acest termen de execuție până la 28.12.2020.
„În momentul de față, stadiul fizic de execuție, estimat, este de 85%, iar stadiul financiar este de 65%. Deci am avut executat mai mult decât s-a plătit. În urma ședinței am constatat că mai avem nevoie de cel puțin 10 luni pentru ca acest proiect să fie dus la capăt. Există o problemă mare de comunicare între constructor, proiectant și Primăria Slobozia, am constatat că ne învârtim în jurul cozii și nu am făcut decât să pierdem timp prețios, prin indecizie, prin lipsa unui manager de proiect, prin lipsa unei persoane care să evalueze, care să urmărească toate etapele. Avem o singură persoană care se ocupă de toate proiectele importante de la Primăria Sloboziei (…). La ora asta nu se știe pe unde se trag anumite conducte, nu știm foarte multe lucruri. Firma de la Craiova are de încasat în jur de 2 milioane de lei. În luna august au făcut o solicitare de plată mai mare decât lucrările executate, factura fiind refuzată la plată. Deși au făcut modificările necesare, Primăria nu a mai făcut nicio discuție de plată. Drept urmare, din acel moment s-a întrerupt comunicarea. (…) Mai mult, pe tot parcursul derulării acestui contract, au fost doar vreo cinci întâlniri de lucru, atât. Sunt probleme de comunicare majore, iar pentru a duce la capăt acest proiect firma ne-a spus că doar pentru autorizare mai au nevoie de cel puțin șase luni. De executat, efectiv, ar mai fi nevoie de doar două luni. Pe 28 decembrie nu se poate încheia, pentru că este vorba de niște lucrări care trebuie executate afară, și care implică turnare de beton. Deci este o poveste termenul decembrie 2020, nu are legătură cu ce se poate face. Au spus că minim 9 luni de zile mai durează, dacă toate lucrurile merg bine. Cu prioritate ne vom apleca asupra acestei probleme, astfel încât să deblocăm comunicarea, iar consilierul meu Radu Gorunescu s-a implicat, a mers la fața locului și au găsit soluții tehnice. Constructorul se pare că nu prea a fost la fața locului cu proiectantul și beneficiarul. Lucrurile au fost lăsate să curgă din inerție. (…) Am analizat la rece, nefiind implicat și neavând nicio obligație. Cred că fiecare a găsit tertipuri să arate că este mai deștept decât celălalt. Cred că asta s-a întâmplat și, din cauza asta, din păcate, am pierdut cu toții. (…) Vom semna un alt act adițional, cu termene clare, cu penalități, cu clauze foarte clare și în termen de nouă luni să finalizăm acest proiect. Probabil în luna septembrie a anului viitor vom putea utiliza apa de la robinet ca apă potabilă”, a adăugat primarul municipiului Slobozia, Dragoș Soare.
Pe 17 decembrie va avea loc o nouă ședință la Primăria Slobozia, atât cu constructorul cât și cu proiectantul, pentru discutarea tuturor pașilor de urmat pentru ca această investiție să fie finalizată.