Slobozia: Ședință maraton la Consiliul local. Opoziția limitată la cuvânt se descarcă în conferințe de presă
Reprezentanții Partidului Mișcarea Populară Ialomița au susținut luni, 29 august, o conferință de presă, în cadrul căreia s-a discutat, așa cum ne-au obișnuit deja, pe marginea unor proiecte aflate pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Slobozia.
Consilierii Radu Paros și Gabi Ionașcu au ridicat diverse probleme întâmpinate în timpul ședinței, printre care limitarea dreptului la cuvânt, dar și legate de unele proiecte greșit întocmite. Situația, susțin aceștia, este fără precedent, sau cel puțin nu a fost niciodată la cotele de acum.
Greșeli cu duiumul în proiectele de hotărâri
Primul subiect care a provocat discuții a fost proiectul de hotărâre privind transferul unor sume de la Cartierul Gării Noi (iluminatul public) spre o altă lucrare, de canalizare, în cartierele Slobozia Nouă și Bora.
Însă, cel mai mult au atras atenția erorile din documentele întocmite. Începem cu referatele de specialitate atașate acestui proiect, unde erau trecute sume diferite, mai precis, în loc de transferul sumei de 550.000 lei era trecut 55.000 lei, greșeală asumată totuși la începutul ședinței…
Gabi Ionașcu a reclamat atât faptul că aceste fonduri au fost transferate, în opinia acestuia fără nicio justificare în referatele de specialitate, cât și multitudinea de greșeli, ceea ce, susținea acesta, denotă neprofesionalismul funcționarilor publici din primărie.
Referitor la acest subiect, în cadrul ședinței consiliului local, primarul Adrian Mocioniu a avut o intervenție, după toate reclamațiile făcute de opoziție, pentru a justifica oarecum necesitatea transferului acestei sume.
„Cred că dacă lucrurile se făceau corespunzător și cu o gândire sănătoasă când s-au demarat lucrările în acest cartier și când s-au dat locurile pentru acești tineri, iar dumneavoastră aveați preocupare în momentul acela, nu trebuia să treacă 10 ani, ca după acești 10 ani, echipa constituită aici să le ofere acelor tineri iluminat public. Erau tineri când le-ați dat dumneavoastră locurile, acum nu mai sunt. În ceea ce privește alocarea acestei sume, vreau să vă spun că lucrurile se fac gândit, lucrurile se fac urmărind o anumită strategie, fiind foarte atenți la modul cum se vor desfășura lucrările pentru anul acesta, iar cu siguranță graficul de lucrări al celor care vor face iluminatul public în cartierul Gării Noi nu va fi finalizat în acest an. De aceea, am considerat că este necesar să lucrăm pe mai multe fronturi și să alocăm bani în acest an pentru Slobozia Nouă și Bora”, spunea primarul.
Atât consilierii PMP cât și PNL au ridicat și alte probleme, legate de acest cartier, cum ar fi pietruirea drumurilor și redirecționarea banilor spre această lucrare, pentru ca oamenii să poată circula cât de cât, mai ales că se apropie toamna și iarna, dar și altele.
„ (…) Cu siguranță lucrările nu vor fi oprite în acel cartier. Trebuie să avem o viziune nu numai până la sfârșitul anului, ci pe viitor, pentru că nu mai avem timp de pierdut. Trebuie lucrat peste tot. Voi solicita Direcției tehnice, să vedem dacă se impune ca până la demararea lucrărilor de asfaltare a acelor drumuri, dacă se poate, din punct de vedere tehnic, pietrui”, a răspuns primarul.
Cu 11 voturi pentru, cinci abțineri și patru împotrivă, proiectul a fost adoptat.
Mese oficiale și cote de carburant cât cuprinde…
Un alt subiect ridicat de consilierii PMP, atât în ședință cât și în conferința de presă, a fost acela privind stabilirea unor cheltuieli de protocol și cu carburanții.
Și aici au fost întâlnite o sumedenie de erori. În proiectul de hotărâre și anexe erau trecuți 70 de lei per persoană pe zi la mesele oficiale dar și cheltuieli zilnice pentru masă, 60 de lei pentru o persoană pe zi pentru cafea, apă, sucuri în timpul ședințelor, 225 lei pentru cadouri/delegație, iar pentru șoferii care însoțesc delegații străini – 15 lei, iar în expunerea de motive la organizarea de mese oficiale erau trecuți 55 lei, dar și cheltuieli legate de convorbirile telefonice. Și la acest proiect de hotărâre s-a cerut clemență pentru erorile întâlnite, adică s-a solicitat modificarea sumei de 70 lei în 55 lei, iar despre convorbiri telefonice nimeni nu a dat vreo lămurire, deși problema a fost sesizată de un consilier.
„Este inadmisibil pentru o masă zilnică să cheltuiești 70 lei pe un invitat, atât timp cât alocațiile la copii sau la asistență socială sunt mult mai mici. Mi se pare enorm, atât timp cât pentru un șofer care însoțește delegația se alocă numai 15 lei”, spunea Gabi Ionașcu.
Radu Paros a cerut retragerea proiectului de pe ordinea de zi, refacerea lui cu sumele corecte și readucerea lui pe masa consilierilor locali. Lucru care nu s-a întâmplat.
De asemenea, s-a reclamat atât de către consilierii PMP cât și de către cei liberali faptul că norma de carburant stabilită este exagerat de mare, iar Gabi Ionașcu a adus în discuție faptul că unele autoturisme trecute pentru cota de carburant nu sunt utilizate (un autoturism Cielo de la DADP, autoutilitare etc).
„Asta ne îndreptățește să credem că acele cote sunt formale, iar ele vor fi încălcate, prin faptul că vor justifica cheltuielile de carburant ale altor autoturisme”, susținea Gabi Ionașcu în conferința de presă.
Referitor la acest subiect, primarul Adrian Mocioniu a explicat în ședința de consiliu faptul că acolo sunt trecute limitele maxime, iar „cu siguranță consumurile sunt mult mai mici. Dar este posibil ca într-o lună să avem și acest consum. Puteți cere lunar consumul de carburant”, a adăugat primarul.
Acest proiect de hotărâre a trecut cu 12 voturi pentru, 2 voturi împotrivă și 6 abțineri.
Să îngropăm oriunde, oricând, pe oricine, dar nu securea războiului
Un alt subiect discutat în conferința PMP a fost cel referitor la criteriile, procedurile și atribuțiile ocupării funcției de administrator public. În opinia lui Gabi Ionașcu, „numirea unui astfel de personaj i-ar aduce primarului un prejudiciu de imagine și nu un plus, neavând vreo legătură cu administrația locală și nici cu politica”. De asemenea, s-a discutat despre prelungirea contractului de finanțare pentru realizarea proiectului de reabilitare a Pieței Revoluției, până în 2018, dar și despre repartizarea „pe alte criterii” a unei locuințe de serviciu unei angajate a primăriei. Subiectele luate în discuție în conferința de presă au fost multe, mai ales că ședința de consiliu local a durat peste 4 ore, iar conferința de presă a PMP aproape două…
Însă proiectul referitor la noul cimitir uman, respectiv „aprobarea documentației PUZ cimitir uman, plus construcție capelă, sediu administrativ, împrejmuire, alei etc”, care se va realiza între cartierul Bora și Cosâmbești, a creat discuții aprinse.
În opinia lui Gabi Ionașcu, noul amplasament este impropriu și prea departe de Slobozia. Acesta spunea că exista posibilitatea extinderii cimitirului vechi cu vreo două hectare, însă nimeni nu s-a arătat interesat.
„Lucrurile erau simple, aveam capela, aveam o parte din dotări. Nu cred că ne prisosesc banii. Rog executivul să întreprindă măsurile necesare pentru extinderea cimitirului, cu cheltuieli foarte puține. Nu am nimic cu proiectul de hotărâre, însă trebuie reținut pentru viitor. Dar urgentă este extinderea (…)”, spunea Gabi Ionașcu.
De asemenea, consilierul Radu Paros a reclamat faptul că planul noului cimitir nu este bine proiectat, afirmație care a determinat o ploaie de acuzații, de discuții sterile, de glume, ba chiar o pauză de 10 minute, pentru ca apoi să i se dea cuvântul „la minut”, ceea ce a dus la părăsirea sălii de către consilier. Vizibil enervat, acesta a ieșit înjurând printre dinți…
Primarul municipiului, Adrian Mocioniu, a promis totuși că va lua în considerare propunerea de extindere a cimitirului, urmând să se analizeze toate soluțiile existente la acest moment.
În ciuda divergențelor de opinii, în final proiectul de hotărâre a fost votat în unanimitate.
În cadrul conferinței de presă a PMP, Radu Paros susținea că acest nou cimitir se vrea realizat doar „pentru a se cheltui niște bani pe o capelă și pe un sediu administrativ”.
„Din primele discuții cu proiectantul, ar fi vorba de peste 5 miliarde de lei lejer pentru aceste construcții. Dacă aici am fi extins cimitirul, nu mai era nevoie de capelă, de sediu administrativ, pentru că există deja. Nu mai vorbim de utilități. (…) Cu cei 5 miliarde cred că puteam cumpăra peste 10 hectare pentru a extinde. (…) Nu a fost dorința noastră să punem bețe în roate și s-a văzut la vot. Noi am vrut doar să îmbunătățim un proiect.
Deci, patru ani s-a lucrat la o prostie de PUZ care nu e complet. (…) Nu sunt mândru de ceea ce am zis în timp ce părăseam sala, dar nu poți să tai microfonul în timpul unei expuneri… sau să ți se dea un minut timp de vorbire în timp ce altuia nici un termen”, spunea Paros.