Slobozia: Parcări publice cu plată. Proiect aprobat în unanimitate de consilierii locali
Consilierii locali ai municipiului Slobozia au votat joi, 28 februarie, în unanimitate, proiectul de hotărâre care viza „Regulamentul de organizare și funcționare a sistemului de administrare a parcărilor publice pe domeniul public al Municipiului Slobozia”.
Acest proiect se referă la implementarea, după realizarea infrastructurii necesare, a unui sistem de taxare a șoferilor, persoane fizice sau juridice, care își vor parca autovehiculele pe spațiul public, plata urmând să se facă ori la automatele de taxare, ori prin intermediul aplicației e-parking, comandă telefonică, sms etc).
Regulamentul, în forma sa inițială, a stârnit multe controverse, având un conținut fantezist dar și împovărător, în condițiile în care se vorbea de parcometre și aplicații, de sancționări contravenționale pe baza înregistrărilor video/foto (amenzi de la 200 lei la 500 lei), de către agenții constatatori, dar și de nivelul ridicat al taxelor și abonamentelor de parcare, iar municipalitatea din Slobozia nu a fost în stare să creeze până acum măcar o parcare publică… la suprafață, darămite să finalizeze vestita parcare subterană.
Autoritățile locale susțin că acest regulament era necesar, pentru descongestionarea traficului în zonele centrale în special, având în vedere ritmul anual de creștere a numărului de autovehicule în municipiu, dar și pentru realizarea de venituri suplimentare la bugetul local…pentru amenajarea de noi parcări și modernizarea celor existente. Totodată, precizează că acesta va fi aplicat după realizarea infrastructurii parcărilor publice. Ne-am liniștit…
Așadar, după ce a fost publicat pe site-ul primăriei, proiectul de regulament a stârnit furie în rândul multor cetățeni, proiectul fiind considerat o „idioțenie”. Mulți reclamau propunerile de tarife ca fiind extrem de mari, comparându-ne cu municipii ca Timișoara, Cluj, dar și discriminatorii pentru persoanele fizice în comparație cu cele juridice. În plus, unele explicații din regulament, cu privire la circulația rutieră, erau de plâns, că de râs nu îți mai ardea…
Câteva exemple de luat bani: la abonamentele pentru rezidenți, valabile doar în intervalul 17.00 – 07.00, fără rezervarea locului de parcare, tariful era trecut 15 lei pe oră! La un alt articol, abonamentul pentru instituții era de 1.800 lei/an, iar pentru riverani, persoane fizice care locuiau pe strada respectivă unde era parcarea cu plată, valoarea unui abonament era specificată la 3.650 lei/an…!
După ce presa a publicat propunerile municipalității, regulamentul a suferit modificări (peste 75% din el), fiind completat și cu un articol nou, referitor la tarifele pentru parcare și la amenzi, considerate confuze și discriminatorii. Având în vedere numărul mare de amendamente propuse de consilierii Caragioiu Vasile și Gheorghe Rafael, proiectul a apărut într-o formă nouă, păstrând însă cerințele din vechiul regulament.
Drept urmare, în cadrul ședinței Consiliului local de săptămâna trecută, proiectul a fost aprobat fără nicio obiecție din partea opoziției, toți fiind cumva „momiți” cu faptul că acest regulament va fi aplicat după realizarea infrastructurii, adică nu se știe când… acest regulament fiind necesar pentru ca primăria să poată depune până la finele lunii martie cereri de finanțare pentru opt proiecte de mobilitate urbană.
Dacă aceste proiecte vor fi acceptate la finanțare, Slobozia va arăta ca-n povești! A fost o ironie… Printre aceste proiecte se află transportul public cu autobuze electrice, un terminal intermodal de transport public în vederea reducerii emisiilor de carbon, o rețea integrată de piste de biciclete…etc. Ce mai, bucureștenii vor fi invidioși.