Slobozia: Muzeul Național al Agriculturii își va muta birourile în două case tradiționale
Muzeul Național al Agriculturii din Slobozia va intra într-un proces de consolidare, amenajare și reorganizare.
În acest context, va fi necesar ca birourile angajaților să fie relocate în alte spații, așa cum s-a întâmplat la Centrul Cultural „Ionel Perlea” sau la Muzeul Județean Ialomița.
În cazul Muzeului Național al Agriculturii s-a luat decizia ca angajații să își desfășoare activitatea în următorii ani în Casa Ialomițeană și în Casa Tradițională Românească, care fac parte din complexul de clădiri care formează Muzeul Agriculturii.
În cadrul ședinței Consiliului Județean Ialomița, de la finele lunii august, consilierii au aprobat mai multe proiecte de hotărâre (nota conceptuală și tema de proiectare) privind extinderea instalației termice la cele două case și montarea de calorifere, pentru a asigura confortul termic pe perioada sezonului rece.
Casa Ialomițeană, reconstituită în curtea interioară a Muzeului Național al Agriculturii în anul 2013, este o clădire reprezentativă pentru mediul sătesc, fiind construită în sistemul tradițional al vremii și conservat în situ. Casa Ialomițeană nu este prevăzută cu instalație termică prin care să fie asigurat confortul termic, astfel că va fi extinsă instalația termică și vor fi montate șase calorifere.
La fel și la Casa Tradițională din Bărăgan, care reprezintă un obiectiv specific pentru locuirea tradițională de la începutul secolului XX, conservat în situ, fapt ce îi conferă reprezentativitate și valoare patrimonială deosebită, va fi extinsă instalația termică și vor fi montate trei calorifere.
Facem precizarea că prin HCJ din 30 mai 2023 a fost aprobată documentația tehnico-economică, faza proiect tehnic și detalii de execuție și principalii indicatori tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Consolidarea, amenajarea și reorganizarea Muzeului Național al Agriculturii”.
Realizarea proiectului de investiții a fost demarată practic în cursul anului 2020, odată cu aprobarea notei conceptuale și a temei de proiectare și va dura 30 de luni.
Sursa de finanțare este Programul Operațional Asistență Tehnică 2014 – 2020, destinat proiectelor de infrastructură în domeniile mobilitate urbană, infrastructură rutieră (…) inclusiv obiective de patrimoniu cu potențial turistic. Implementarea acestui proiect va conduce, susțin inițiatorii, la o mai bună promovare a patrimoniului cultural, creșterea atractivității muzeului.
Valoarea totală a lucrărilor de intervenție la MNA este estimată la peste 42 milioane de lei.