comenzi la domiciliu cliseru.ro

Slobozia: Majorare cu 18% a tarifelor la gunoi, pentru persoanele fizice. VIDEO

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
31/01/2019 | Locale Ialomita

Consilierii locali ai municipiului Slobozia au aprobat, în această seară, în cadrul ședinței lunare, majorarea tarifelor la gunoi, percepute de către S.C. Polaris M Holding S.R.L. Constanţa. Subiectul a creat dispute verbale între consilierii din opoziție și primarul municipiului, Adrian Mocioniu, însă în final rezultatul a fost același: majoritatea a decis. Explicația inițiatorului acestui proiect de hotărâre a fost aceea că nu a vrut ca Slobozia să fie „blocată de gunoaie”, prevenind, astfel, „o adevărată calamitate”.

Polaris M Holding Constanţa, operatorul serviciului de salubrizare a municipiului Slobozia, a solicitat majorarea tarifelor pentru activitatea de colectare separată şi transportul separat al deşeurilor municipale şi al deşeurilor similare provenind din activităţi comerciale din industrie şi instituţii, inclusiv fracţii colectate separat, fără a aduce atingere fluxului de deşeuri de echipamente electronice, baterii şi acumulatori pentru populaţie şi agenţi economici, ca urmare a majorării (impunerii) tarifului pentru depozitarea deşeurilor în Depozitul zonal aparţinând S.C. Vivani Salubritate S.A. – societate în reorganizare – de la 99,92ei/tofără T. V.A. la 113,75 lei/tofără T. V.A.

„Analizând documentele transmise de operatorul concesionar al serviciului public de salubrizare se constată că tarifele solicitate pentru activităţile mai sus menţionate sunt mai mari cu 18% pentru persoane fizice şi 15% pentru agenţi economici faţă de tarifele actuale. Deşi ultima modificare a tarifului, ca urmare a creşterii tarifului la depozitare, a fost aprobată în luna aprilie 2018, prin HCL 65/26.04.2018 (creştere cu 36% a tarifului de depozitare) constatăm cu surprindere că după 7 luni administratorul depozitului solicită din nou majorarea tarifului, de data aceasta cu un procent de 13,83%. Din verificarea documentelor transmise de S.C. VIVANI SALUBRITATE S.A – societate în reorganizare judiciară – rezultă că tariful impus (solicitat) este artificial majorat, existând neconformităţi în fișa de fundamentare”, se arată în expunerea de motive la proiectul de hotărâre.

Să nu uităm, totuși, că între timp și Polaris a mai majorat tarifele din alte motive, ultima fiind aprobată în noiembrie 2018, cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2019, reprezentând includerea în tarifele pentru deșeurile municipale destinate eliminării prin depozitare a contribuției pentru economia circulară, a sumei de 30 lei/tonă.

Acum, pentru colectare separată şi transportul separat al deşeurilor municipale şi al deşeurilor similare, pentru agenţii economici, tariful va fi de 284,29 lei/u.m., iar pentru persoanele fizice de 7,07 lei. Tarifele adoptate prin H.C.L. sunt stabilite pentru agenţii economici fară T.V.A., iar pentru populaţie cu T.V.A.

De asemenea, taxa specială de salubrizare în Municipiul Slobozia s-a majorat la 8 lei/persoană/lună.

Proiectul a fost adoptat cu 14 voturi pentru, 6 împotrivă și o abținere.