Slobozia: Începând din 15 octombrie, serviciul de salubrizare pentru colectarea și transportul deșeurilor va fi realizat de către SC ADI ECOO 2009 SRL.
Consilierii locali ai municipiului Slobozia au aprobat astăzi, 29 septembrie, în cadrul ședinței de consiliu, mai multe proiecte de hotărâri legate de serviciul de salubrizare al municipiului.
Astfel, începând cu 15 octombrie 2022, în locul societății Polaris M Holding SA va fi SC ADI ECO 2009 SRL. Ca bonus, SC Polaris M. Holding a majorat tarifele pentru colectare, forțați de SC Vivani Salubritate SA, care a crescut tariful de depozitare a deșeurilor municipale la depozitul ecologic.
Birocrația trecerii de la un operator la altul
Așadar, unul dintre proiecte se referea la acordarea unui mandat special Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „ECOO 2009” privind delegarea gestiunii Serviciului Public de Salubrizare al municipiului Slobozia. Mai precis, mandatul special a fost dat pentru a avea dreptul delegării prin atribuire directă a Serviciului Public de Salubrizare a UAT Slobozia, pe baza contractului de delegare a gestiunii încheiat între Asociație și SC ADI ECO 2009 SRL.
În august 2021, UAT municipiul Slobozia devenea asociat cu drepturi depline în cadrul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „ECOO 2009”, aderarea fiind motivată de posibilitatea implementării unor investiții majore de infrastructură prin accesarea de fonduri nerambursabile, precum și de avantajul că la expirarea contractului de concesiune actual cu Polaris, ADI „ECOO 2009” poate deveni operator al serviciului public de salubrizare pentru activitatea de colectare și transport deșeuri municipale prin delegare directă.
În luna mai 2022, s-a aprobat modalitatea de atribuire prin gestiune directă către ADI ECOO 2009 pentru activități de colectare separată și transport deșeuri municipale și deșeuri similare provenind din activități comerciale, industrie și instituții, inclusiv fracții colectate separat, colectare și transport deșeuri provenite din locuință, generate de activități de reamenajare și reabilitare interioară și/sau exterioară.
Tot în cadrul ședinței a fost aprobat un proiect de hotărâre privind aprobarea contractului de delegare prin atribuire directă a gestiunii Serviciului de Salubrizare a deșeurilor municipale în județul Ialomița, ulterior fiind întocmit un act adițional de introducere a municipiului Slobozia în contractul de delegare, act supus aprobării AGA ADI ECOO 2009.
Nu în ultimul rând, au fost aprobate tarifele ce vor fi practicate de noul operator al Serviciului de Salubrizare, pentru populație și agenții economici, fracția umedă și fracția uscată.
Astfel, tariful pentru colectare deșeuri municipale, fracție umedă pentru utilizatorii casnici va fi de 10 lei/persoană/lună, tariful pentru colectare deșeuri municipale, fracție uscată, pentru utilizatorii casnici va fi de 2 lei/persoană/lună, iar pentru agenții economici și instituții – 443,70 lei/tonă/fără TVA – fracție umedă și 318,64 lei/tonă/fără TVA – fracție uscată.
„După cum ați observat, trecem cu serviciul de salubritate de la un operator privat la un operator care face parte din ADI ECOO, o asociație de dezvoltare intercomunitară, care are o societate în spate, ECO 2009, o societate care are legătură directă cu Primăria și Consiliul Județean. Considerăm că serviciul de apă, canalizare, salubritate și iluminat public sunt servicii de interes strategic pentru noi și ar trebui să nu se constituie într-o afacere pentru alte companii. Este important acest lucru, pentru că pe escaladarea prețurilor pe care o avem în perioada asta și nu știm ce va fi în viitor, avem nevoie să ținem cât se poate de jos tariful și într-o limită a normalului. Și aici este important să gestionăm noi această situație. După cum ați observat, Polaris ne-a făcut o solicitare, deși mai are două săptămâni de contract cu noi, pentru creșterea tarifelor, în urma impunerii de către societatea Vivani. Ce va fi diferit în relația cu ADI ECOO? În primul rând discutăm de o cantitate de deșeuri reciclate, care în momentul de față nu există. Noi suntem penalizați, Primăria, de către Agenția Fondului de Mediu, pentru că nu reciclăm și avem o creștere de tarif permanentă. Cu atât mai mult, tariful la groapa de gunoi este în creștere, știți ce înseamnă, iar perspectiva era total negativă dacă am fi rămas, în contextul în care operatorul nu are capacitatea de reciclare și nici interes. Adi Ecoo are o stație de tratare mecano-biologică la Țăndărei, urmează să mai facă investiții și la Slobozia, într-o stație de tratare mecano-biologică, astfel încât la groapă să ajungă un procent cât mai mic de deșeuri, pe care îl vor plăti la tariful impus de operatorul gropii de gunoi. Dar până atunci, noi putem reduce din costuri, datorită faptului că reciclăm și vindem produsele obținute în urma reciclării. Acesta este câștigul. Pe de o parte reciclăm, pe de altă parte avem o taxare mai mică impusă de Agenția Fondului de Mediu”, a declarat primarul municipiului Slobozia, Dragoș Soare.
Polaris a majorat tarifele „pe ultima sută de metri”, după modelul impus de „Vivani”
Totodată, în cadrul ședinței, au fost majorate tarifele practicate de SC Polaris M Holding SRL Constanța, actualul operator al serviciului de salubritate din municipiul Slobozia, pentru perioada 1 octombrie – 14 octombrie 2022. Motivația majorării tarifelor de colectare separată și transportul separat al deșeurilor municipale de la populație și agenți economici a fost aceea că a crescut tariful de depozitare a deșeurilor municipale la depozitul ecologic administrat de SC Vivani Salubritate SA, de la 171,58 lei/tonă la 189,84 lei/tonă, fără TVA, la care se adaugă contribuția pentru economia circulară de 80 lei/tonă.
Așadar, începând cu 1 octombrie, pentru colectarea separată și transportul separat al deșeurilor similare provenind din activități comerciale din industrie și instituții, inclusiv fracții colectate separat, tariful va fi modificat de la 9,30 lei/persoană/lună fără TVA la 9,74/persoană/lună, fără TVA, respectiv de la 11,05 lei/persoană/lună, inclusiv TVA, la 11,59 lei/persoană/lună, inclusiv TVA. Pentru agenții economici, tariful va crește de la 427,17 lei/tonă, fără TVA, la 445,43 lei/tonă, fără TVA.
Insule ecologice digitalizate pentru colectarea selectivă a deșeurilor în municipiul Slobozia
Tot în cadrul ședinței Consiliului Local Slobozia a fost aprobat un proiect prin care municipiul Slobozia vrea, prin PNRR, să găsească finanțare pentru înființarea de insule ecologice digitalizate. Valoarea maximă eligibilă a proiectului este de 3.492.845 lei fără TVA, respectiv 710.000 euro, municipiul Slobozia urmând să suporte o contribuție financiară aferentă cheltuielilor neeligibile, gen documentații tehnice. Vom vedea dacă municipiul Slobozia va fi acceptat la finanțare, sesiunea de depunere a proiectelor (care s-a deschis pe 15 septembrie) fiind de tip apel deschis pentru toți solicitanții eligibili, pe principiul „primul venit, primul servit”, în limita bugetului alocat.
În prezent, în municipiul Slobozia sunt înființate 72 de puncte de colectare în zona de blocuri, dotate cu 99 de containere tip clopot (2,5 m.c) și 24 de containere de 1,1 m.c. Numărul de fracții de deșeuri reciclabile colectate separat variază de la 1 (fracția uscată), la 3 (în recipiente separate pentru carton, hârtie, plastic, metal și sticlă). În zonele de blocuri deșeurile reciclabile se colectează în puncte de colectare, iar în zonele de case din poartă în poartă (în saci).
În condițiile în care infrastructura este insuficientă și incorect utilizată, cantitățile de deșeuri colectate separat de la populație sunt reduse și cu un grad ridicat de impurificare.
Se are în vedere, așadar, înființarea a 71 de insule supraterane, încasetate cu cinci containere de către 1,1 m.c pentru toate cele cinci fracții: biodegradabil, rezidual, sticlă, plastic și metal, hârtie și carton. Pentru fiecare insulă ecologică va fi asigurat prin finanțare un număr de 200 de cartele de acces, adică va deservi minim 200 de locuitori/apartamente.
Insulele ecologice digitalizate vor fi protejate anti-vandalism, împotriva accesului neautorizat, dotate cu sistem digitalizat pentru persoanele fizice arondate, modul GSM pentru transmisie date, bază de date privind beneficiarii serviciului și interfață pentru facturare.