Slobozia: Iar se vor majora tarifele la apă, canalizare și epurare
Începând cu luna mai a acestui an, Urban Slobozia va majora din nou prețul apei furnizate în Slobozia și localitățile limitrofe.
Anunțul a fost făcut în cadrul ședinței Consiliului local Slobozia, în contextul aprobării bugetului de venituri și cheltuieli al Urbanului.
Potrivit directorului Urban, Valentin Cilibeanu, dacă în prezent plătim pentru apă 2,18 lei pe metrul cub, din luna mai este propus un preț de 2,55 lei. De asemenea, scumpiri vor fi și la canalizare și epurare. Canalizarea se va scumpi de la 1,62 lei la 1,77 lei, iar epurarea de la 0,77 lei la 1,04 lei.
Acest anunț a inflamat spiritele în Consiliul local, în condițiile în care tarifele la aceste utilități au fost majorate recent.
Mai mult, bâlbâielile conducerii Urban cu privire la prețurile propuse, au condus discuțiile și pe alte paliere, începând de la salariile și bonurile de masă primite de salariații acestei societăți și până la expirarea contractului de concesiune al Urbanului și viitoarea delegare a serviciului, începând din luna mai, prin intermediul ADI Periurbană Slobozia.
Consilierul PDL, Gigi Manea, spunea că aceste scumpiri vin să acopere cheltuielile Urbanului pe spatele cetățeanului, în timp ce salariul mediu al unui angajat de la Urban este de 1.900 lei, iar angajații primesc tichete de masă în valoare de peste 435 milioane lei.
Și nu a trecut mult până a început circul… Reprezentanții Urbanului prezenți la ședință încercau să se justifice de ce primesc salarii și tichete de masă atât de mari ca valoare, în timp ce societatea e pe ducă, iar unii consilieri criticau și se revoltau.
Directorul Urban spunea, însă, că atât salariile cât și tichetele de masă nu sunt o noutate și că reprezintă drepturi pe care salariații le-au câștigat, le-au negociat în contractele colective de muncă de mulți ani și pe care consilierii le-au votat. Mai mult, directorul se plângea că anul trecut atât conducerea cât și salariații nu au primit salariile integral, ci puțin peste 90%…
Cel mai șocat la aflarea acelei sume acordate pentru tichete de masă, de parcă acum a descoperit America, a fost primarul Alexandru Stoica. Acesta a răbufnit, amenințând că „dacă mai luați tichete de masă de acum încolo, plecați cu toții”.
„Vă dau eu tichete de masă de nu vă vedeți… Când veți avea profit, atunci. Niciun tichet, ați auzit? Dacă mai luați tichete, vă luați frumos de mână și plecați ușor așa. Nu se poate așa ceva”, spunea primarul.
Situația a fost oarecum calmată de consilierul Emil Constantinescu. Acesta a informat consilierii despre faptul că în cel mai scurt timp se va face un audit la Urban, „privitor la condițiile tehnice și economice care se întâmplă în această societate”.
„Auditul trebuie făcut obligatoriu, iar noi trebuie să fim informați despre cum se cheltuie banii în această societate, de ce și cum se constituie prețul de cost al apei (…) Dacă se va face acest audit, noi vom fi în cunoștință de cauză ”, spunea Constantinescu.
La un moment dat, directorul Cilibeanu a venit cu alte informații legate de majorarea tarifelor, afirmând că deși Urban a solicitat ANRSC un preț la apă de 2,55 lei, a fost acceptat 2,28 lei. Vom vedea până la urmă ce tarife vor fi propuse spre aprobare Consiliului local, cert este că măsura va fi luată în următoarele ședințe de Consiliu.
Viceprimarul Cezar Zamfir a ținut să sublinieze faptul că tarifele practicate de SC Urban sunt „ținute în frâu” de mulți ani, în timp ce Urban este pe cale să falimenteze, iar tarifele reale trebuie asumate de toți consilierii prin vot pentru a nu mai minți populația.
„Urbanul a ajuns aici pentru că noi și alții ca noi nu au votat un tarif real. Populismul ăsta, să mergem mai departe și să le spunem oamenilor că nu majorăm prețul la apă și falimentăm o societate care este tot a lor, pentru care vor plăti tot ei, este o minciună față de cetățeni. Noi dacă vom continua să ducem Urbanul spre faliment îi mințim și îi furăm pe oameni. Dacă mergem pe un tarif corect, nu înseamnă că le luăm oamenilor mai mult decât trebuie, ci faptul că îi mințim ținând Urbanul în stare de faliment. (…) Așa că vă dau un sfat: noi trebuie să discutăm situația, iar dacă va trebui să votăm, să ne asumăm cu toții, indiferent dacă va trebui să votăm majorarea tarifelor”.
În final, bugetul de venituri și cheltuieli al SC Urban SA, aflat la venituri în sumă de 12.916.000 lei și cheltuieli de 12.866.000 lei, a fost aprobat.