Slobozia: Clipe de groază la UPU din cauza unui bolnav suspectat de tuberculoză activă
Un ialomițean, în vârstă de 61 de ani, a fost adus, în urmă cu câteva zile, la Spitalul Județean de Urgență din Slobozia într-o stare foarte gravă, fiind suspectat de tuberculoză activă. Deși medicii de la Slobozia au încercat să-l trimită la un spital specializat din București, care avea secție de pneumologie cu terapie intensivă, aceștia au fost refuzați.
Despărțit de soție, bărbatul a intrat, se pare, în depresie și s-a apucat de băutură. Deși fata lui trecea de mai multe ori pe săptămână pe la el să îi aducă de mâncare, în ultima perioadă acesta refuza să se mai alimenteze și să se îngrijească, ajungând într-o stare de mizerie fiziologică extremă.
Când a ajuns la spital, era în stare de deshidratare severă, (pielea i se exfolia), era murdar de fecale, nemâncat de aproape trei săptămâni, nu vorbea, cu coopera, cu tensiune de 6-7. Practic, era în comă. Inițial, s-a bănuit că ar fi bolnav de cancer, astfel că a fost examinat de un medic oncolog, diagnosticul fiind ulterior infirmat.
Apoi a fost examinat de un medic pneumolog, care a suspicionat o tuberculoză activă. Și de aici a început coșmarul. În condițiile în care pacientul nu era în stare să ofere medicilor probele necesare pentru analiză, nici spută, nici sânge din venă, i s-a recoltat din zona femurală, și s-a trimis la analiză.
În momentul în care se ridică suspiciunea unei boli contagioase, pacientul trebuie izolat până la confirmarea sau infirmarea diagnosticului. Însă, nu a fost găsit niciun spațiu care să corespundă necesităților, având în vedere că pacientul trebuia izolat, ținut sub observație, ventilat etc.
Astfel că, medicii au solicitat telefonic mai multor spitale din București, care aveau secții de pneumologie cu terapie intensivă, să-l primească, începând de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, spitalul Victor Babeș, până la Floreasca, unde s-a discutat și prin sistem telemedicină. Niciun spital, însă, nu a acceptat pacientul, fie pentru că nu aveau locuri, fie pentru că diagnosticul nu era confirmat, rezultatul analizelor urmând să fie gata în 24 de ore.
Cum nu puteau să-l mai țină la UPU, existând riscuri extrem de mari, atât pentru medici, personal cât și pentru pacienți, medicii de la Slobozia au găsit un spațiu la toxicologie, unde pacientul a fost izolat.
Rezultatele analizelor au venit miercuri, 26 februarie, în jurul orei 13.00, rezultate care infirmau diagnosticul de tuberculoză activă. Atunci, toți au răsuflat ușurați. Însă, timp de 40 de ore, personalul și medicii au trăit clipe de groază, la gândul că ar putea să se îmbolnăvească de TBC.
În condițiile în care s-a infirmat diagnosticul de tuberculoză activă, medicii susțin că respectivul pacient ar avea o pneumopatie mai veche suprainfectată și sindrom de deshidratare severă.
Bărbatul va rămâne internat la Spitalul din Slobozia, pe secția de Boli Interne, unde va putea sta izolat și sub supraveghere medicală.