comenzi la domiciliu cliseru.ro

Slobozia are aproape 200 de camere video de supraveghere

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
13/02/2016 | Lege si Ordine

Pentru a avea sub control ordinea şi liniştea publică, Poliția Locală Slobozia a solicitat, în anul 2015, instalarea în municipiu a 22 de camere de supraveghere noi, numărul acestora ridicându-se, astfel, la 192 de camere.

Șapte camere video au fost instalate în zona Bora, unde acum există posibilitatea citirii şi identificării numerelor de înmatriculare ale autovehiculelor, cu captarea de imagini pe cele trei direcţii din intersecţie: ieşirile din municipiu spre Călăraşi, respectiv spre Cosâmbeşti şi spre podul de pe râul Ialomiţa.

În scopul supravegherii zonelor expuse din parcurile cele mai frecventate, au fost instalate sisteme de supraveghere video cu două camere fixe și în parcul Ialomiţa, unde s-a realizat şi o reţea de internet pentru accesul wireless. De asemenea, în Parcul Tineretului, a fost instalată o cameră speed dome în zona pavilionului.

Totodată, au fost instalate camere de supraveghere video IP la intersecţia b-dul Matei Basarab cu str. Gării (Centrul de Informare Turistică), intersecţia b-dul Matei Basarab cu b-dul Chimiei (B.R.D), intersecţia b-dul Matei Basarab cu str. Nisipuri (Central), intersecţia b-dul Matei Basarab cu b-dul Ştefan cel Mare.

Reprezentanții Poliției Locale susțin că instalarea acestor camere video era necesară pentru urmărirea, în timp real, a situaţiei în teren şi comunicarea către poliţiştii locali a celor constatate pentru intervenţia şi luarea de măsuri de către aceştia, precum şi a acţiunilor poliţiştilor locali, derulate în zonele în care există astfel de camere.

Pe parcursul anului 2015 au fost efectuate 2.965 de identificări în bazele de date ale MAI privind persoane sau autovehicule, au fost descărcate 205 înregistrări video din sistemele de supraveghere de pe raza municipiului, dintre care 140 au fost solicitate de către structurile teritoriale ale Poliţiei Române, 7 de către instanţele judecătoreşti, alte 58 fiind utile poliţiştilor locali în cauzele contravenţionale care ajung în instanţă.

Dacă în 2012 erau amplasate în Slobozia 120 de camere, marea lor majoritate fiind amplasate în unitățile de învățământ, doar 13 fiind amplasate în intersecțiile mai importante ale municipiului, de-a lungul bulevardului Matei Basarab, de la Gară până la Bioterra, respectiv la intersecția cu Ardealului, Episcopiei, Nisipuri și Ștefan cel Mare, acum aproape peste tot suntem supravegheați video.

Ca o paranteză, după montarea sistemului, evenimente de genul furturilor de capace de canalizare au încetat să mai reprezinte o problemă pentru municipiul Slobozia, după ce hoții au fost prinși în urma vizionării imaginilor, iar amplasarea camerelor în intersecții a condus la reducerea accidentelor rutiere, fiind un factor atenuator în producerea unor astfel de evenimente.

Foarte importantă este însă și supravegherea video în zona unităților de învățământ, de multe ori prevenind producerea de infracțiuni.