Sistemul video existent în Slobozia, administrat de Poliția Locală, va fi modernizat
Sistemul video actual din Slobozia are 120 de camere, marea lor majoritate fiind amplasate în unitățile de învățământ, iar 13 în intersecțiile mai importante ale municipiului.
În ultimii ani, tehnologia a evoluat într-un ritm amețitor. Ceea ce acum cinci ani era considerat vârf tehnologic, astăzi este uzat, perimat fizic și moral. În această situație putem spune că se află și camerele video achiziționate în 2007, montate un an mai târziu în municipiul Slobozia, și care se află în administrarea Poliției Locale. După 5 ani de la achiziționare, acestea au început să se defecteze, un exemplu fiind la Liceul Al. I. Cuza, unde toate cele cinci camere au „picat”. Nici celelalte nu se află într-o stare prea bună, uzura fizică și morală a acestora impunând cu precădere înlocuirea în acest an a cel puțin 15 din cele 120 existente, fiind alocați în acest sens 7.000 de lei din bugetul local. Deocamdată. Pentru anul viitor, însă, toată lumea speră ca în buget să fie incluse sumele necesare pentru înlocuirea altor 25. În plus, s-a solicitat unui grup de specialiști o evaluare bugetară pentru o investiție necesară în vederea facilitării transmiterii de date altfel decât prin fibră optică, mai precis prin unde radio în sistem wireless. Dat fiind faptul că din punct de vedere preventiv s-a dovedit pe deplin eficiența sistemului de supraveghere video, prin scăderea considerabilă a infracționalității în municipiul Slobozia, această investiție pare și trebuie să fie una ce trebuie dusă la bun sfârșit, atât prin adoptarea noului mod de transmitere a datelor cât și prin implementarea unor noi puncte de control, cum ar fi cartierul Bora și sensul giratoriu de la ieșirea spre București.
Sistemul video actual are 120 de camere, marea lor majoritate fiind amplasate în unitățile de învățământ. Doar 13 sunt amplasate în intersecțiile mai importante ale municipiului, de-a lungul bulevardului Matei Basarab, de la Gară până la Bioterra, respectiv la intersecția cu Ardealului, Episcopiei, Nisipuri și Ștefan cel Mare.
„Aceste camere video au funcționat în exterior, în orice condiții climatice. A venit vremea ca unele să mai pice. Probabil, în octombrie-noiembrie, vom începe să ne fundamentăm proiectul de buget pentru 2013, situație în care va trebui să solicităm și să justificăm niște sume absolut necesare în vederea înlocuirii camerelor vechi, care nu mai corespund la vremea asta. Atunci am încercat, cu banii pe care i-am avut, să avem în supraveghere cât mai multe obiective. În atare condiții, este firesc să începi să înlocuiești din camere într-o anumită ordine a priorităților, adică înlocuim camerele care vizează puncte mai importante, puncte de acces în curtea unităților de învățământ, acces în incinta școlii, sau îndreptate spre obiective mai importante din unitățile de învățământ. Acesta este un prim pas”, declara Laurențiu Abaza, șeful Poliției Locale Slobozia.
Ca o paranteză, după montarea sistemului, evenimente gen furturi de capace de canalizare au încetat să mai reprezinte o problemă pentru municipiul Slobozia, după ce hoții au fost prinși în urma vizionării imaginilor, dar și în alte cazuri. De asemenea, amplasarea camerelor în intersecții a condus la reducerea accidentelor rutiere, fiind un factor atenuator în producerea unor astfel de evenimente. Mai mult decât atât, camerele video reprezintă o probă indubitabilă în clarificarea unor aspecte în urma acestor accidente rutiere, existând în jur de 20 de solicitări anul acesta pentru punerea la dispoziție a înregistrărilor. Foarte importantă este însă și supravegherea video în zona unităților de învățământ, de multe ori prevenind producerea de infracțiuni.
În aceste condiții, în care avantajele unui astfel de sistem sunt din ce în ce mai vizibile, este necesar ca acesta să fie modernizat și extins. Pe lângă înlocuirea camerelor defecte, uzate, sunt necesare, cum menționam anterior, atât extinderea punctelor de supraveghere în zonele cu risc cât și îmbunătățirea modului de transmitere a datelor, de pe fibră optică, pe unde radio.
„Încercăm să privim lucrurile în perspectivă. La ora actuală, tot semnalul video se transmite pe fibră optică. Deja apare o problemă. Fibra optică, mai devreme sau mai târziu, va trebui ascunsă în canalizație, în pământ. Nu va mai fi acceptată agățată de stâlpi. Acum este foarte greu să venim cu noi camere pe care să le racordăm la rețeaua de fibră existentă. Ca urmare, ne-am gândit la soluția transmiterii semnalului prin wireless, pe unde radio și vom renunța la rețeaua de fibră optică. În funcție de fundamentarea pe care o vor face specialiștii cu privire la costurile unei astfel de investiții, la anul putem pune problema în discuție. Dacă noi dăm o sumă rezonabilă, poate la anul se ia în seamă implementarea investiției, care va putea fi amortizată în doi-trei ani. Pentru că, în condițiile astea, nu mai plătim chirie pe fibră, doar cumpărăm aparatura. Mai mult decât atât, vom rezolva și problema greutății transmiterii semnalului din anumite zone. Din Bora, de exemplu, nu putem transmite, de la sensul giratoriu dinspre București, pentru nu există fibră”, a explicat Laurențiu Abaza.