Sfaturi utile pentru consumatori!
În perioada 01.05-06.05.2013 Autoritatea Națională Pentru Protecția Consumatorilor va asigura serviciul de permanenţă atât la nivel central cât şi la nivel teritorial. Astfel, în perioada mai sus menţionată, pentru depunerea de reclamaţii şi sesizări la A.N.P.C., consumatorii vor avea la dispoziție linia telefonică specială 0219551, precum şi rubrica de reclamaţii de pe site-ul A.N.P.C. www.anpc.ro
Consumatorii ialomiţeni se pot adresa şi direct Comisariatului Județean Pentru Protecția Consumatorilor IALOMIŢA, la numărul de telefon 0243231410.
Pe toată perioada minivacanţei de 1 Mai si Sărbători Pascale, comisarii CJPC IALOMIŢA vor fi pe teren şi vor sancţiona orice intenţie a comercianţilor de a păcăli consumatorii sau, mai grav, a le pune în pericol sănătatea. De asemenea, s-au constituit echipe de serviciu, care să intervină cu promptitudine în soluţionarea sesizărilor consumatorilor, cu prioritate a celor care vizează produsele alimentare, având în vedere că sunt cele mai comercializate în această perioadă.
CORNEL IANUŞ, comisar şef adjunct al CJPC IALOMITA , sfătuieşte consumatorii ialomiţeni, pentru a nu avea “surprize neplăcute”, la pregătirea mesei de Paşte sau a se expune unor pericole asupra sănătăţii, să ţină cont de recomandările ANPC la achiziţionarea următoarelor produse:
Carnea de miel
– Cumpărați numai din măcelării, magazine alimentare, locuri special amenajate în pieţe;
– Carnea trebuie să prezinte ştampila sanitar-veterinară ;
– Carnea sa fie elastică şi să nu prezinte suprafaţa lipicioasă şi urât mirositoare ;
– Carnea achiziţionată se va transporta în condiţii igienice, cât mai repede şi se va depozita la temperaturi de refrigerare, respectiv, 0 – 4 grade C.
Pește
– La cumpărare verificaţi dacă peștele proaspăt prezintă următoarele modificări: solzi care se desprind usor, corpul acoperit cu mucus urât mirositor, branhii de culoare cenușie sau brună; în aceste cazuri peştele este sigur alterat şi poate prezenta un pericol pentru sănatatea dumneavoastră;
-Peştele proaspăt trebuie păstrat şi expus la comercializare în vase cu gheaţă, fiind parţial acoperit de gheaţă.
Ouă
– Evitaţi cumpărarea ouălor a căror coajă este crăpată, murdară sau spartă;
– La spargere, ouăle nu trebuie să prezinte albuşul tulbure sau amestecat cu gălbenuşul ;
-Verificaţi data durabilităţii minimale care este înscrisă pe ambalaj, în cazul ouălor ambalate sau pe un afiş împreună cu alte informaţii precum categoria de calitate, categoria de greutate, o menţiune a metodei de creştere etc.
Vopsea de ouă
– Cumpăraţi vopsea de ouă numai din locuri autorizate;
– Urmăriți încadrarea produsului în data durabilităţii minimale.
-Atenție! La vopsirea ouălor, nu utilizaţi vopsea pentru alte destinaţii, precum cea tipografică sau pentru textile, întrucât acestea pot prezenta pericol pentru sănătate.
Produse de patiserie
-Cumpăraţi produse numai din locuri autorizate;
-Spaţiile de comercializare trebuie să fie în permanență curățe și bine întreţinute;
-Se va avea în vedere ca produsele de patiserie neambalate trebuie comercializate în termen de 24 ore de la data fabricaţiei (acestea fiind scutite de indicarea datei durabilităţii minimale)
Vin
-Cumpăraţi produse numai din locuri autorizate;
-Nu vă lăsaţi “ademeniţi” de vânzătorii din pieţe sau din alte locuri neautorizate care vând produsele în recipiente PET refolosite, care vă oferă degustarea produselor prin intermediul dopurilor recipientelor pentru a dovedi “calitatea naturală” a produsului;
-Verificaţi etanşeitatea recipientelor.
Comisar șef adjunct, ing.Cornel Ianus