Servicii nou înființate în cadrul compartimentului MFRM din cadrul Spitalului Județean de Urgență Slobozia – tratamentul spasticității cu toxină botulinică
Spasticitatea musculară reprezintă creșterea tonusului pe anumite grupe musculare, mai frecvent la nivelul membrelor superior sau inferior, fiind o cauză majoră de dizabilitate.
Practic, pacientul are grupe musculare foarte întărite care determină dificultate în efectuarea mișcărilor obișnuite, poziții vicioase, retracturi de tendoane, spasme musculare și durere cronică.
Spasticitatea apare la pacienții cu hemipareze, tetrapareze generate de accidente vasculare cerebrale, traumatisme cerebrale, traumatisme și afecțiuni ale coloanei vertebrale.
Tratamentul spasticității a reprezentat întotdeauna o provocare pentru medicina de recuperare. Cel mai des utilizată este medicația antispastică orală și în trecut injectările cu alcool sau fenol. Kinetoterapia și procedurile de fizioterapie sunt frecvent utilizate la pacienții spastici.
Tratamentul cu toxină botulinică injectat, țintit pe mușchii spastici, este soluția modernă cu eficacitate sporită pentru că reduce spasticitatea doar pe grupele musculare suferinde, diminuând astfel pozițiile vicioase, retracturile tendinoase, durerea cronică și, în final, dizabilitatea pacientului.
Extrem de importantă este tehnica injectării toxinei botulinice la nivelul mușchilor spastici. Precizia injectării este capitală pentru efectul terapeutic maxim și evitarea complicațiilor, de aceea injectarea și dozajul se fac după un protocol strict pentru fiecare grupă musculară.
Reprezentanții Spitalului Județean de Urgență Slobozia anunță că efectuează injectare de toxină botulinică sub control ecografic, având în permanență controlul asupra injectării, astfel sporind siguranța și eficiența procedurii.
Serviciul medical este decontat de sistemul național de asigurări de sănătate, efectuându-se la indicația medicului după consult, cu programare (la cabinetul de Medicină Fizică și Recuperare Medicală), prin internare de o zi.