Sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Barbu Catargiu” Ialomița este în proces de reabilitare
Lucrările de consolidare, mansardare și refuncționalizare a sediului ISU Ialomița și al Detașamentului de Pompieri Slobozia din cadrul I.S.U.J. Ialomița au început pe 10 octombrie, proiectul urmând să fie finalizat peste aproximativ 24 de luni.
Valoarea lucrărilor de execuție este de 16.746.507,90 lei cu tva, investiția realizeazndu-se în cadrul proiectului „Îmbunătățirea managementului riscurilor de dezastre”, finanțat de către Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (B.I.R.D.).
Actuala clădire, ce deservește personalul Inspectoratului și al Detașamentului de pompieri Slobozia, a fost construită în anul 1970, are o suprafață construită de 573 mp, iar suprafața desfășurată este de 1.146 mp.
Conform expertizei tehnice, construcția existentă se află în clasa de risc seismic RSII.
Proiectantul general este S.C. Tehnoproiect Comtrans S.R.L., proiectant care propune prin proiectul tehnic o suprafață construită de 573 mp și o suprafață desfășurată de 1688.80 mp, iar executantul lucrărilor este S.C. Axa Trans Construct S.R.L.
O parte din activitatea Inspectoratului a fost relocată temporar în clădirea de vizavi, într-o secțiune a Centrului Militar Județean Ialomița.
Colonel Diana Florentina Rotaru, adjunctul inspectorului șef al ISU Ialomița, a precizat astăzi, 23 octombrie, în cadrul unei conferințe de presă, că „obiectivul proiectului este de a spori rezistența infrastructurii de răspuns la dezastre și în situații de urgență și de a consolida capacitățile administrației publice în reducerea riscurilor de dezastre și adaptarea la schimbările climatice. (…) Efectele adverse, potențial generate în urma implementării proiectului, vor avea un caracter limitat și temporar, fiind preponderent corelate cu lucrările de renovare și construire”.
Însă, vor fi luate măsuri de atenuare a acestui disconfort, iar lucrările vor fi efectuate în intervalele orare permise de lege, pe timp de zi, iar utilajele și vehiculele folosite se vor încadra în normele de poluare fonică admisă. De asemenea, se vor utiliza materiale fonoabsorbante și filtre/bariere pentru a reduce sunetele reflectate. Totodată, se va realiza o gestionare corespunzătoare a deșeurilor, iar în timpul activităților de construire și renovare praful va fi redus prin stropirea cu apă a drumurilor de acces și curățirea corespunzătoare a mijloacelor de transport la ieșirea din șantier și/sau instalarea dispozitivelor de absorție a prafului.
De menționat este și faptul că se va evita tăierea copacilor și a altor vegetații locale existente.
Pentru a asigura implementarea eficientă a feedback-ului primit de la orice persoană sau entitate interesată, dar și ca parte a procesului de monitorizare a impacturilor sociale și de mediu, I.G.S.U. are sisteme de petiționare operaționale conform prevederilor legislației române (O.U.G. 27/2002) precum și o procedură agreată de Bancă, prin intermediul cărora colectează solicitările și plângerile prin diverse canale. În plus față de canalele existente, un panou de informare și o cutie de petiții vor fi instalate la locul construcției.