Se are în vedere extinderea sediului Inspectoratului Școlar Ialomița
Secretarul de stat în cadrul Ministerului Educației și Cercetării, Luminița Barcari, fost inspector general școlar al IȘJ Ialomița, a prezentat vineri, 21 februarie, în cadrul unei conferințe de presă, un scurt bilanț al activității echipei din minister, făcând totodată referiri și la implementarea în județul Ialomița a unor proiecte.
„Îi asigur pe toți colegii mei din învățământ că ne vom ține de cuvânt, iar creșterile salariale vor fi și în septembrie, așa cum au fost și în ianuarie. Acum în ianuarie au crescut în medie cu 5%, urmând să aplicăm legea așa cum este ea scrisă și în septembrie. Costul standard a crescut de la 5.384 lei la 6.111 lei cheltuieli privind salariile, iar pe bunuri și servicii s-a indexat cu rata inflației de 4,5% și a ajuns la 387. Este vorba despre costul standard per elev. O măsură foarte binevenită, care a avut drept scop scăderea ratei abandonului școlar și diminuarea absenteismului, este extinderea acelui proiect cu masa caldă. Ialomița a avut doar o unitate de învățământ din cele 50 la nivelul țării unde se implementa. Acest program a început foarte greu, banii fiind gestionați de administrația publică locală. Anul acesta există, pe lângă Școala de la Căzănești, Școala de la Reviga, Școala „Radu Vodă” din Fetești și Liceul Tehnologic Țăndărei. Deja am dat drumul și la Normele Metodologice de aplicare ale acestui program”, a declarat secretarul de stat, Luminița Barcari.
De asemenea, Luminița Barcari a mai spus că bursa profesională a crescut de la 200 lei la 300 lei, un lucru benefic pentru elevi, atât timp cât frecventează școala. În caz contrar, bursa se suspendă.
În legătură cu investițiile referitoare la grupurile sanitare, secretarul de stat susține că din cele 5 localități care au primit fonduri în acest scop, doar Bărbulești a finalizat investiția.
„În județul Ialomița mai sunt doar 15 locații unde mai avem grupuri sanitare în exterior, iar ministerul lucrează la o altă hotărâre de guvern pentru a da bani acestor școli care nu au grupuri sanitare în interior. Totodată, am cerut inspectoratelor să ne transmită ce investiții au în plan, bineînțeles prioritizând acele investiții. Vreau să vă spun că proiectul meu de suflet este extinderea clădirii inspectoratului. Lângă clădirea Inspectoratului Școlar se află un teren aflat în proprietate. Acolo se dorește extinderea clădirii. Încă de pe vremea domnului Gheorghe Petre s-a făcut un proiect, dar care nu mai e de actualitate. Necesitatea acestei investiții este evidentă. Noi avem depozitul de manuale într-un liceu, CCD-ul stă tot cu noi, adică chiar avem nevoie de astfel de spații. Am solicitat Inspectoratului Școlar să facă o notă de fundamentare pentru a o înainta ministerului și pentru a primi finanțare în vederea extinderii clădirii. Acolo vom avea și săli unde se va putea face și formare profesională etc”, a adăugat Luminița Barcari.
„Meseria face diferența”
Secretarul de stat a mai vorbit și despre campania „Meseria face diferența” . Începând cu acest an, ziua de 11 martie este sărbătorită ca „Ziua Națională a Meseriilor”, iar Ministerul Educaţiei şi Cercetării, împreună cu Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic organizează o serie de manifestări care se vor derula în cadrul acestei campanii începute în 11 februarie. Această campanie are drept scop prezentarea celor mai relevante meserii în care se pot forma absolvenții de clasa a VIII-a, dar și avantajele pe care le oferă învățământul profesional și profesional dual.
La finalul campaniei va fi editată o broşură destinată promovării învăţământului profesional şi tehnic din România în rândul elevilor, părinţilor acestora, dar şi a operatorilor economici care pot să se implice pe viitor în educaţie.
„Promovăm învățământul dual și tehnic și învățământul profesional dual. Este foarte benefic atât pentru agenții economici cât și pentru elevi, care primesc burse profesionale, în valoare de 300 de lei, dar și burse de la agentul economic. Încercăm și în Ialomița să înființăm clase de învățământ dual și am promisiunea pentru la anul sau pentru anul următor să începem negocierile cu Centrala Nuclearo-Electrică de la Cernavodă. Ei ar fi vrut de anul acesta, dar calendarul nu a mai permis. Și sper să extindem cât mai mult această formă de învățământ”, a mai spus oficialul.