comenzi la domiciliu cliseru.ro

Săptămâna prevenirii criminalității

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
03/10/2013 | Lege si Ordine

saptamana prevenirii criminalitatiiPrima zi a Săptămânii Prevenirii Criminalităţii, 30 septembrie a.c., a fost dedicată la nivel naţional prevenirii şi combaterii infracţiunilor contra patrimoniului.

Efective sporite de poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Ialomiţa au participat la mai multe acţiuni organizate pe raza judeţului, continuând astfel activităţile preventive pentru prevenirea furturilor din locuinţe şi din autoturisme.

Poliţiştii au participat la şedinţe cu administratorii asociaţiilor de proprietari în toate oraşele şi municipiile din judeţ, întâlniri ce au vizat conştientizarea populaţiei cu privire la măsurile ce trebuie luate pentru prevenirea şi combaterea acestui gen de infracţiuni. Cetăţenilor le-au fost prezentate situaţia furturilor din locuinţe şi din/de autoturisme, precum şi modurile de operare folosite de infractori.

inspectorat politie ialomitaDe asemenea cetăţenilor le-au fost distribuite peste 1.400 de materiale informative cu privire la modalităţile de prevenire a furturilor din locuinţe, furturilor din autoturisme sau de autoturisme.

Aceştia au  fost  îndemnaţi să nu îşi lase autovehiculele neasigurate chiar dacă se deplasează pe distanţe scurte, să nu lase bunurile la vedere în autoturisme, precum şi să monteze un sistem de alarmă la autovehicule.

În ceea ce priveşte furturile din locuinţe, cetăţenii au fost sfătuiţi să nu păstreze sume importante de bani în locuinţe, să nu lase uşile deschise sau geamurile daca pleacă de la domicilii, să nu permită pătrunderea în locuinţe a persoanelor străine şi în orice împrejurare să îşi asigure locuinţele.

Potrivit poliției, de la începutul anului se înregistrează o ușoară creștere a furturilor din locuințe, iar la furturile de și din auto sunt scăderi.

slobozia saptamana prevenirii criminalitatiiÎn cursul zilei de marți, 1 octombrie a.c., în cea de-a doua zi a “Săptămânii Prevenirii Criminalităţii”, poliţiştii ialomiţeni  au continuat activităţile preventive desfăşurate pe raza judeţului Ialomiţa, de această dată pentru prevenirea infracţiunilor comise cu violenţă.

Efectivele Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Ialomiţa au participat la mai multe acţiuni organizate pe raza judeţului Ialomiţa – în pieţe, în zona unităţilor de alimentaţie publică, parcuri, zone aglomerate şi locuri frecventate de persoane predispuse a comite fapte antisociale.

Poliţiştii au stat de vorbă cu cetăţenii şi i-au sfătuit să nu îşi pună în pericol integritatea corporală sau chiar viaţa în încercarea de a reţine sau opri, prin forţe proprii o persoană violentă.

De asemenea recomandările au vizat şi evitarea drumurilor neiluminate sau parcurile izolate, în special pe timp de noapte, precum şi evitarea purtării ostentative a unor obiecte de valoare (lănţişoare, brăţări sau telefoane mobile).

Pe parcursul derulării activităţilor, poliţiştii au distribuit materiale cu caracter preventiv, peste 12.000 de exemplare, care au fost realizate cu sprijinul Primăriei Municipiului Slobozia.

Cea de-a treia zi a Săptămânii Prevenirii Criminalităţii, 2 octombrie a.c., a fost dedicată la nivel naţional prevenirii delicvenţei juvenile, ocazie cu care poliţiştii ialomiţeni au desfăşurat activităţi preventiv – educative în unităţile de învăţământ de pe raza judeţului Ialomiţa în vederea reducerii riscului de adoptare de către elevi a comportamentului delincvent.

  Poliţiştii de proximitate şi poliţiştii din cadrul Posturilor de Poliţie au organizat întâlniri în cadrul şcolilor din responsabilitate, astfel fiind dezbătute diferite teme care să conducă la reducerea riscului de victimizare.

Poliţiştii au desfăşurat activităţi în 108 de şcoli generale şi licee din judeţul Ialomiţa în prezenţa a 2.942 de elevi.

Elevilor le-au fost înmânate 1.508 de materiale cu caracter preventiv, materiale ce conţin măsuri ce trebuie luate pentru a nu deveni victime sau autori ai unor infracţiuni, dar şi sfaturi utile.

Totodată zonele de învăţământ, precum şi unităţile de alimentaţie publică din apropierea acestora au fost atent supravegheate de poliţişti din cadrul serviciilor operative ale Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Ialomiţa, în vederea menţinerii ordinii şi liniştii publice.

Astfel, poliţiştii au legitimat peste 400 de persoane şi au controlat 279 de autovehicule care au tranzitat zonele unităţilor de învăţământ.

Pentru neregulile identificate au fost aplicate 46 de sancţiuni contravenţionale cu amenzi în valoare de 7.720 de lei.

Pe  3 octombrie se desfășoară activități de prevenire a victimizării minorilor, iar vineri, 4 octombrie, acțiunile vor viza prevenirea accidentelor de circulație.