Săptămâna prevenirii criminalității
Delicvenţa juvenilă, consumul de droguri, infracţiunile cu violenţă, furturile şi prevenirea accidentelor de circulaţie, în atenţia poliţiştilor
Prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului, a delicvenței juvenile, a victimizării minorilor, prevenirea infracțiunilor cu violență, dar și a accidentelor de circulație sunt acțiunile ce se desfășoară în săptămâna prevenirii criminalității.
Printre acțiunile organizate de polițiști se regăsesc simulări privind furtul unei poșete pentru a testa reacția cetățenilor, deplasări ale polițiștilor la domiciliul unor minori pentru a înmâna scrisori cu recomandări preventive părinților/tutorilor pe tema substanțelor etnobotanice dar și o serie de activități preventiv-educative în unități de învățământ în vederea reducerii riscului de adoptare a comportamentului delicvent și a riscului de victimizare prin accidente. În cadrul săptămânii prevenirii criminalității mai au loc proiecții de filme, dezbateri pe tema consecințelor consumului de droguri, dar și multe alte acțiuni pe linie rutieră.
Inspectorul șef al Inspectoratului de Poliție al Județului Ialomița, Viorel Ștefu, susține că în județul nostru criminalitatea juvenilă este din ce în ce mai prezentă, ca de altfel și violența generată ca urmare a consumului de alcool sau a scăderii nivelului de trai, de pregătire, de cultură în general. De asemenea, numărul furturilor este în creștere, mai ales de produse agricole și metale feroase. Chiar dacă valoarea prejudiciului cauzat este de cele mai multe ori extrem de mică, fapta rămâne, astfel că polițiștii îi îndeamnă pe cetățeni să nu ezite să reclame infracțiunea comisă.
Deși a admis că la ora actuală IPJ Ialomița nu poate avea polițiști în toate colțurile județului, cadre ale inspectoratului încearcă să cunoască problematica tuturor localităților pentru a se acționa cât mai eficient cu putință acolo unde sunt în special probleme iar siguranța cetățeanului să nu fie în pericol.
„Încercăm să facem niște previziuni cu privire la ce s-ar putea întâmpla în anumite zone și să dirijăm forțele în zonele respective”, a spus Viorel Ștefu.
16 dosare penale înregistrate de la începutul anului
Zilele de 27 şi 28 septembrie sunt dedicate prevenirii delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor, în cadrul evenimentului „Săptămâna Prevenirii Criminalităţii” organizat de Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Ialomiţa în ultima săptămână a lunii curente.
Prin activităţile organizate, poliţiştii şi lucrătorii Serviciului de Criminalitate Organizată vor să atragă atenţia asupra consecinţelor nocive ale aşa ziselor etnobotanice.
De la începutul anului şi până în prezent, lucrătorii de crimă organizată, cu sprijinul poliţiştilor şi sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. , au efectuat un număr de 7 percheziţii domiciliare, ocazie cu care au fost ridicate în vederea cercetărilor aproximativ 700 de grame de substanţe etnobotanice.
Substanţele ridicate fac parte din categoria aşa numitelor etnobotanice – substanţe chimice care seamănă foarte bine cu cele interzise prin lege, dar nu sunt identice ca formulă chimică.
Din ceea ce se cunoaşte la acest moment, etnobotanicele legale disponibile acum pe piaţă sunt extrem de toxice. Unele dintre ele nu au fost testate pe oameni, dar experienţele consumatorilor arată că pot conduce la erupţii cutanate, pierderi de memorie, dependenţă. Consumul de astfel de substanţe poate fi primul pas pentru trecerea la consumul de droguri mai tari.
Faptul că sunt legale dar şi denumirea de etnobotanice, care duce cu gândul la ceva natural, inofensiv, creşte tentaţia de a consuma în rândul adolescenţilor, în căutarea unei experienţe inedite.
Din păcate, nici opinia publică nu este suficient informată cu privire la pericolul reprezentat de aceste substanţe. Părinţii, din lipsă de timp şi de informare, nu acordă importanţă subiectului.
Prin activităţile organizate, poliţiştii încearcă să atragă atenţia publicului tânăr, părinţilor, dar şi celorlalte categorii de populaţie că acest fenomen nu este inofensiv, nu trebuie tolerat sau ignorat, ci trebuie prevenit şi sancţionat.
Din cauza riscurilor şi efectelor asociate, prevenirea şi combaterea consumului de substanţe etnobotanice reprezintă o prioritate a instituţiilor abilitate.
De la începutul acestui an, în cadrul cercetărilor efectuate în cele 16 dosare penale înregistrate, au fost cercetate 15 persoane pentru comercializare şi 24 de persoane pentru consum de substanţe noi cu efecte psihoactive dăunătoare sănătăţii.
De asemenea, zece dintre consumatorii identificaţi au solicitat îngrijiri medicale unităţilor sanitare de pe raza judeţului.