Salonul anual de carte, ediția XXV-a
Galeriile Arcadia din cadrul Centrului Cultural UNESCO Ionel Perlea găzduiesc, în perioada 10 octombrie – 4 noiembrie, Salonul Anual de Carte, manifestare organizată de Biblioteca Județeană „Ștefan Bănulescu” Ialomița și Consiliul Județean Ialomița.
Evenimentul prilejuiește întâlniri cu scriitori, editori, oameni din diverse domenii ale culturii, lansări și prezentări de carte, dar și aniversări ale unor publicații.
Deschiderea salonului a fost făcută de către Elena Balog, reprezentantul Bibliotecii, în prezența vicepreședintelui C.J. Cătălin Grigore, a secretarului județului, Adrian Ionescu, a doamnei Elena Pacală, inspector șef la Direcția pentru Cultură, dar și a unor scriitori ialomițeni, printre care amintim pe: Alexandru Bulandra, Gheorghe Dobre, Ilie Comăniță, Adrian Scărlătescu, Costel Bunoaica.
De asemenea, a avut loc și vernisajul expoziției de fotografie “Argentina, capătul lumii”, de Eduard Claudiu Brăileanu, șef Serviciu Relații cu Publicul, Biblioteca Județeană “Panait Istrati” Brăila.
Ziua de luni a fost dedicată editurilor și scriitorilor din Ialomița.
În acest context, Gheorghe Dobre a vorbit despre faptul că anul acesta, la editura Helis, au apărut șase cărți, reviste de matematică de gimnaziu, reușind să ajungă la anumite festivaluri și să obțină și premii. În cadrul salonului a fost prezentată și o carte, recent publicată, „Omul acela vine de undeva”, o antologie a poeților macedoneni activi, stilizată de Gheorghe Dobre.
Totodată, Ilie Comăniță (pseudonimul lui Ilie Cioacă) a subliniat că anul acesta a publicat a șaptea carte de poezie, cu coroane de sonete, un exercițiu literar pe care îl încearcă de câțiva ani.
Pe parcursul discuțiilor, Alexandru Buleandră, directorul Bibliotecii municipale „Constantin Țoiu” din Urziceni, a catalogat plecarea doamnei Mihaela Racovițeanu de la conducerea Bibliotecii Județene ca fiind „o viitură neașteptată”, evocând în context activitatea fostului manager.
Alexandru Buleandră a subliniat și faptul că, împreună cu alți scriitori ialomițeni, a reușit în ultima perioadă să realizeze un lucru „care îi stătea pe conștiință” pentru scriitorul Constantin Țoiu, primul cetățean de onoare al județului Ialomița. Este vorba despre mormântul scriitorului, de la Cimitirul Bellu, care după patru ani ajunsese într-o stare deplorabilă. Au realizat un monument lângă mormânt, cu sprijinul financiar al avocatului Valeriu Stoica, fostul ministru al Justiției.
„Cu toate demersurile făcute de Uniunea Scriitorilor, cu președintele Nicolae Manolescu, nu realizasem nimic. Acel loc arată acum cu totul altfel, străjuit de un monument realizat de sculptorul Gabriel Manole și, cu mândrie și cu durere în același timp, vă spun că monumentul ialomițean face din mormântul scriitorului Constantin Țoiu un loc luminos, care umbrește locurile celorlalți mari scriitori cu care se învecinează și care, din păcate, nu sunt bine îngrijite. Este un lucru dureros că mari scriitori, oameni cu care ne mândrim, îmbătrânesc sau dispar în condiții mizere (…). La Biblioteca pe care o conduc, și care îi poartă numele, am reușit să sistematizăm și să putem oferi oricărui cercetător un fond documentar despre Constantin Țoiu. Oricine poate veni să se documenteze la Biblioteca din Urziceni (…)”, spunea Alexandru Buleandră.
Totodată, am aflat și faptul că la Biblioteca Urziceni există și manuscrisele memoriilor lui Dumitru Ranetescu, primar al Urziceniului în perioada 1906 – 1911, avocat, președintele Procuraturii și senator de Ialomița.
Memoriile au fost scrise în perioada 1958 – 1959, când autorul avea 74 – 75 de ani și ajunsese… tâmplar. O poveste de viață extraordinară, adusă la lumină cu ajutorul preotului Adrian Lucian Scărlătescu, autor al multor monografii. Acesta a prezentat în cadrul salonului și cartea „Amintiri ialomițene. Poveștile Urzicenilor”.
Pentru iubitorii de carte, publicăm programul Salonului Anual de Carte:
12 OCTOMBRIE ora 12.00
CONTEMPORANUL ȘI IDEEA EUROPEANĂ
LANSARE ANTOLOGIE-PSALMI,
autor, Aura Christi
Invitați:
Aura Christi
13 OCTOMBRIE ORA 14.00
EDITURA CECCAR
FISCALITATEA PE ÎNȚELESUL TUTUROR
Invitaţi: Radu Ciobanu- lector universitar
Moldoveanu Dumitru – preşedinte CECCAR Filiala Ialomiţa
Camelia Malama– vicepreședinte al Consiliului
Superior al CECCAR
Mihaela Cosma – director executiv, CECCAR Ialomiţa
17 OCTOMBRIE ORA 13.00
LA PAS CU POEZIA ȘI MITOLOGIA SECOLULUI XXI
Invitaţi:
Bucurescu Adrian – scriitor
Ioan Vieru – scriitor, director al Revistei “Contrapunct”
Șerban Codrin – scriitor
19 OCTOMBRIE ORA 10.00
BIBLIOTECA, SPAȚIU DE CREAȚIE
DEZBATERE, LANSARE DE CARTE, MOMENT ARTISTIC
Locul desfășurării: Biblioteca Comunală Adâncata
21 OCTOMBRIE ORA 12.00
ECOU TRANSILVAN
LANSĂRI ŞI PREZENTĂRI DE CARTE. ÎNTÂLNIRE CU SCRIITORI TRANSILVĂNENI ȘI PROIECȚIE DE FILM
Invitaţi:
Andrei Marga – filozof, politolog, profesor universitar
Iacob Altman – Prof. Univ. Dr. Emerit
Ioan Cărmăzan – regizor, scenarist
Sandu Cătinean– poet
Rodica Milaș – poet
Nadia Baciu Farcaș – editor
24 OCTOMBRIE ORA 10.00
ZIUA CĂRŢII PENTRU COPII
LANSĂRI ŞI PREZENTĂRI DE CARTE, CONCURSURI PENTRU COPII
Invitaţi:
Elena Bolânu – autor, cărţi didactice pentru preşcolari
Crina Bocșan Decusară– scriitor
26 OCTOMBRIE ORA 12.00
ANIVERSARE 25 DE ANI DE APARIȚIE A REVISTEI “ACADEMIA CAȚAVENCU”
Invitat:
Eugen Cișmașu – redactor șef
28 OCTOMBRIE ORA 12.00
ANIVERSARE 25 DE ANI DE APARIȚIE A REVISTEI “FORMULA AS”
Invitat:
Sânziana Pop– director
01 NOIEMBRIE ORA 11.00
LANSĂRI ȘI PREZENTĂRI DE CARTE
Invitaţi:
Bunoaica Costel – scriitor
Valentin Gheorghe– profesor
Valentin Gogota– profesor
Locul desfășurării: Biblioteca comunală Vlădeni
03 NOIEMBRIE ORA 11.00
SCRIITORI DIN IALOMIŢA
ÎNCHIDEREA OFICIALĂ