Sală de sport la Liceul Pedagogic și campus școlar la Liceul de Artă din Slobozia
Două contracte de finanţare prin Regio au fost semnate miercuri, 15 octombrie, la Slobozia, pentru dezvoltarea infrastructurii educaţionale.
Primul proiect se referă la realizarea unei săli de gimnastică la Liceul pedagogic „Matei Basarab”, proiect cu o valoare totală de 1.401.215,94 lei. Contractul de finanţare vizează îmbunătăţirea calităţii actului educaţional şi creşterea accesului la educaţie în învăţământul preuniversitar prin înfiinţarea unei săli de gimnastică pentru cei 1.112 elevi ai Liceului Pedagogic „Matei Basarab” Slobozia. Într-un interval de zece luni, cu ajutorul fondurilor nerambursabile Regio, se vor executa lucrări pentru construirea unei noi săli de sport, fapt ce va stimula interesul elevilor pentru performanță sportivă, prin concurență și competiție.
Cel de-al doilea proiect, denumit „Campus școlar Liceul de Artă „Ionel Perlea” – Slobozia”, se va derula pe o perioadă de 14 luni şi are o valoare totală de 11.356.396,71 lei. Se vor executa lucrări de reabilitare a clădirii școlii și a sălii de sport și vor fi construite cinci corpuri de clădire noi (cămine pentru elevi, garsoniere pentru cadre didactice, cantină, ateliere de creație și centrala termică).
Totodată, există șanse ca în viitorul apropiat să fie semnat un al treilea contract, vizând campusul școlar de la Liceul „Mihai Eminescu” din Slobozia.
„Astăzi semnăm primele două contracte din zestrea ialomițeană de aproape 30 milioane lei, pe această componentă nouă de școli. Județul Ialomița a fost performerul acestei depuneri de proiecte din primăvară, fiind depuse 18 aplicații cu o valoare totală de 72 milioane lei, dintr-un total de 54 de aplicații cu o valoare totală de 175 milioane lei. Asta înseamnă undeva la 40% din totalul regiunii și sunt convins că proiectele vor aduce acel salt în calitatea actului educațional în județ și vor constitui și o motivație suplimentară pentru a depune proiecte și în perioada 2014 – 2020. Este în curs de aprobare și proiectul de la Mihai Eminescu și, în maxim trei săptămâni, vom repeta un astfel de eveniment”, afirma directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia, Liviu Muşat.
Până în prezent, la nivelul judeţului Ialomiţa au fost depuse în total 16 proiecte pentru reabilitarea infrastructurii educaţionale, cu sprijin financiar acordat prin programul Regio, dintre acestea primind finanţare 5 contracte, ce au o valoare totală de peste 57 milioane de lei.
Cele două contracte, pentru care UAT Slobozia a obţinut finanţare nerambursabilă europeană, au fost depuse în cadrul celui de-al doilea apel de proiecte, deschis în luna martie a.c., pentru Domeniul major de intervenţie 3.4 „Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea infrastructurii educaţionale preuniversitare, universitare şi a infrastructurii pentru formare profesională continuă” al Programului Operaţional Regional 2007 – 2013.
„Infrastructura educațională se va moderniza. În capitala de județ, în Fetești, în orașul Fierbinți, în foarte multe așezări infrastructura educațională a intrat într-un proces de reabilitare, modernizare, consolidare. Suprastructura educațională ne interesează în aceeași măsură (…)”, afirma președintele Consiliului Județean, Silvian Ciupercă.
Și deputatul Marian Neacșu a apreciat că astfel de proiecte sunt benefice pentru județ, considerând cooperarea dintre autoritatea locală, județeană, centrală, dar și dintre parlamentari, un model de succes.
„Proiectul nu ar fi reușit să ajungă la acest stadiu, dacă nu am fi obținut, la un moment dat, niște hotărâri de guvern, pentru că situația terenurilor era destul de încurcată, iar reprezentații din învățământ știu lucrul acesta. (…) Avem proiecte și în zona socială, economică și a mediului de afaceri și sunt convins că vom reuși să le ducem la bun sfârșit”, spunea acesta.
Cheltuielile neeligibile în cadrul acestor două proiecte sunt undeva la 1,35 milioane lei, iar Consiliul Județean și-a arătat disponibilitatea de a sprijini cu fonduri Primăria Slobozia pentru a putea asigura această cofinanțare.
Sala de sport are termen de finalizare 10 luni de la momentul semnării contractului, iar campusul 14 luni. În caz de întârziere a lucrărilor, se poate prelungi derularea contractului cu șase luni, însă numai pe cheltuielile neeligibile. Adică, ceea ce este în sarcina beneficiarului, pe cheltuiala lui.