S.O.S. – Sprijiniți Agricultura României!
Conferința Națională a Agricultorilor – 2016, cu tema: ”S.O.S. – Sprijiniți Agricultura României!”
Miercuri, 18 mai, s-a desfășurat, la București, Conferința Națională a Agricultorilor – 2016, cu tema: ”S.O.S. – Sprijiniți Agricultura României!”.
Conferința a reunit peste o mie de fermieri, din toate județele țării, și s-a vrut a fi un semnal de alarmă pentru factorii de decizie cu privire la problemele din acest sector.
„Ca în fiecare an, avem mereu probleme care trebuie rezolvate și este o cale de a încerca să le aducem, pe de o parte în atenția opiniei publice, și pe de altă parte în atenția oficialilor, cum ar fi întârzierea subvențiilor, legislația incoerentă și complicată, și nu în ultimul rând despre interesele noastre, ale României, în zona asta de activitate.
Pentru mulți fermieri, mai ales care au venit în sistem mai târziu și care nu s-au echilibrat financiar, însemna foarte mult ca banii aceștia să vină până la începutul lunii februarie. Cu ei puteau să cumpere inputuri, puteau plăti datorii, puteau să echilibreze finanțele societății. Nu au venit nici acum, nu au venit nici deciziile cu ce bani vor veni, dar statul vrea în schimb impozitul pe sumele pentru care nici măcar nu ne-au notificat că le vom primi.
Am trimis o adresă la finanțe și mi s-a răspuns că suntem administratori și trebuie să plătim cât trebuie să plătim, că altfel răspundem în fața legii. Mai mult, ne-a răspuns că ei nu trebuie să ne dea consultanță, deși doar îi întrebam faptul că, având în vedere că noi nu am primit deciziile cu privire la plățile pe suprafața anului 2015 și nu știm ce sume vom încasa, ce plătim și spuneți-ne cum să procedăm. Cam așa se întâmplă. Pentru legile proaste, nu plătesc politicienii, plătește poporul”, a declarat Nicolae Sitaru, vicepreședinte LAPAR.
Pentru că s-a tot cerut în ultima perioadă, pe diverse canale, demisia ministrului agriculturii Achim Irimescu, reprezentantul LAPAR nu susține acest demers, însă precizează că „ministrul este, totuși, într-un păcat, pentru că nu a făcut totul ca subvențiile să ajungă la timp, dar el când a venit în minister, și nu vreau să punem vina pe greaua moștenire, nu era făcut absolut nimic pentru a da banii aceștia, care sunt mai complicat de dat. Uniunea Europeană a schimbat modul în care se acordă subvențiile și începe să ne dea pentru ce faci în fermă.
Dacă faci înverzire îți dă bani, dacă ești tânăr îți dă niște bani să recuperezi din decalaje, dacă ești în zonă defavorizată îți dă niște bani, iar sprijinul pe suprafață s-a redus foarte mult, ajungând la 79 de euro, adică undeva la nivelul anului 2008. Pentru restul banilor, statul vrea să faci ceva. Nu numai statul, ci opinia publică vrea ca să nu se mai dea bani la agricultori, fără ca agricultorul să nu facă nimic.
Modificându-se declarația și complicându-se foarte mult, trebuia să se facă în cadrul APIA un compartiment, să facă softurile astea, și să vină banii cum ne obișnuisem până la 1 februarie. Este foarte important pentru un sector ca banii să vină la timp”, a mai spus Sitaru.
În ultimii ani, numărul agricultorilor s-a redus, însă Nicolae Sitaru este de părere că procesul acesta este unul normal și natural, care nu trebuie să sperie pe nimeni, pentru că în țările dezvoltate, de agricultura efectivă se ocupă 3% din populație. Dar asta nu înseamnă că nu s-ar putea dezvolta sectoare conexe, industria alimentară, industria necesară pentru inputurile din agricultură, servicii și parte din forța de muncă. (…)
Nicolae Sitaru a mai vorbit despre legea cadastrului, dar și despre divizarea terenurilor care, în opinia acestuia, aduce prejudicii atât fermierilor mici cât și celor mari. Totodată, acesta propune ca soluții o lege a comasării terenurilor, o reașezare a terenurilor, pentru a readuce tinerii din străinătate să-și lucreze terenurile eficient.
„Ar trebui ca viitorul guvern să nu cheltuiască niște bani fără niciun efect economic pentru România, iar înainte de a se face legea ar fi normal să se ducă într-o comună, să se facă o simulare, cum ar fi dacă am pune terenurile comasate, câte parcele am avea și cum ar fi după ce am pune legea asta”.
În prezența ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, dar și a altor oficiali, președintele LAPAR, Laurențiu Baciu, a reclamat multe probleme, de la dezinteresul guvernanților pentru acest sector, despre APIA și birocrația excesivă, despre răspunderea pentru erorile din sistem și până la controalele absurde ale unor instituții ale statului, în special ANAF.
„Am observat că munca a devenit o infracțiune. Adică, cine îndrăznește să muncească, trebuie să fie pedepsit (…)”, reclama Laurențiu Baciu, nominalizând multe ministere care fac excese în activitatea pe care o desfășoară.
De asemenea, s-a vorbit despre necesitatea unei legi a fondului funciar, a pieții funciare, care să răspundă particularităților socio-economice existente în România, dar și pentru a se ști în orice moment care este suprafața reală a terenurilor din România și câte s-au vândut.
Totodată, s-a adus în discuție necesitatea implementării unui sistem de creditare care să ajute cetățenii să achiziționeze terenuri și a putea „combate” înstrăinarea acestora, despre siguranța alimentară, despre prețuri, despre calitatea îndoielnică a multor produse din import, despre umilirea producătorilor români și multe alte probleme.