Rețeaua de alimentare cu apă, aproape de finalizare în Nicolești și Miloșești
Comuna Miloșești este o localitate situată în partea central nordică a judeţului Ialomiţa, învecinându-se atât cu comuna Padina din Buzău cât și cu comunele Reviga și Grivița, și se află la circa 27 de kilometri de municipiul Slobozia. Are doar 2.870 de locuitori și două sate aferente: Nicolești și Tovărășia.
Numărul locuitorilor a scăzut în ultimii patru ani cu aproximativ 400 de persoane și este într-o continuă scădere. Tinerii nu au prea multe perspective, astfel că aleg să plece „la oraș”, iar bătrânii se sting, existând astfel riscul depopulării, mai ales în satul Tovărășia. Ca un exemplu, numai în luna martie în comună s-au înregistrat zece decese, un record nedorit pentru localitate.
Cu o istorie zbuciumată, marcată de desele reforme agrare și administrative, și cu un nume dat după boierul sârb Milos Teodorovici Obrenovici, comuna Miloșești a fost la un moment dat chiar colonizată cu populație din județul Buzău. Așadar, după 90 de ani de la formarea noului sat Miloșești, localitatea are nevoie de forțe proaspete, de investiții, de utilități, de tineri dornici să rămână și să muncească aici, să-și întemeieze familii și să pună umărul la construcția și modernizarea localității.
Numai cine iubește aceste locuri va putea să rămână aici, chiar cu riscul de a trăi un pic diferit față de alții care au ales să plece pe alte meleaguri și avem ca exemplu un fost primar care chiar în timpul mandatului a ales să plece în străinătate. Însă, au existat și oameni care provin din Miloșești, cum este cazul lui Vasile Poenaru (scriitor) sau Aurel Plăpană (colonel în aviație) și care acum sunt la loc de cinste în comunitatea din care au plecat, dar pe care nu au uitat-o. Autoritățile se mândresc și cu Trifu Daniel, un tânăr absolvent de teologie dar și al școlii populare de artă și folclor, fiind cântăreț de muzică populară.
La ora actuală, comuna are un primar liberal, iar Consiliul local este unul diversificat, format din 11 consilieri de la cinci formațiuni politice. Bugetul localității nu este unul suficient pentru multitudinea de necesități, însă anul acesta este mult mai bine decât în anii precedenți, nu mai au datorii și au bani și pentru finalizarea câtorva investiții. În plus, încasările din impozite și taxe au crescut sensibil față de aceeași perioadă a anului trecut, ceea ce dă speranțe de mai bine.
Primarul comunei, Nelu Chițoiu, se declară destul de optimist în privința investițiilor care se vor realiza în următoarea perioadă în localitate, însă susține că nu va putea să le facă de unul singur și că trebuie foarte multă răbdare.
„Avem spre finalizare baza sportivă și sunt convins că o vom termina în acest an. Bugetul a fost aprobat pe 2 aprilie și avem alocate 2 miliarde lei vechi. Mai sunt de pus gazonul și realizată pista de alergare. În ceea ce privește lucrările la rețeaua de alimentare cu apă, acestea sunt realizate în proporție de 70% la Miloșești și 80% în satul Nicolești. Sunt alocate 2,2 miliarde lei vechi pentru rețeaua de alimentare cu apă. La Nicolești mai avem branșarea la energie electrică și probele la rețeaua de apă, iar la Miloșești mai avem la uzina de apă ceva mai mult de lucru. Sperăm ca până la toamnă, în Miloșești, să finalizăm lucrarea și să curgă apă și aici. Am avut o groază de probleme”, precizează primarul.
Speranțe există și în ceea ce privește un proiect depus pe măsura 322, depus la GAL, privind asfaltarea străzii Primăverii, chiar în centrul localității, pe o distanță de 750 de metri, pentru că atât „i-a ținut plapuma”. Nu este mult, dar este ceva. Și cum nimic nu se face fără muncă, fără bani, fără îndrăzneală și perseverență, autorităților nu le rămâne decât să insiste pentru ca proiectele care vizează dezvoltarea comunei să prindă contur și să le facă viața locuitorilor mai bună.