Referendum nerespectat la Căzănești. Senatorii au decis: localitatea rămâne la statutul de oraș.
În data de 25 martie, pe ordinea de zi a ședinței Senatului, s-a aflat o lege organică privind trecerea de la statutul de oraș la cel de comună al orașului Căzănești, Senatul fiind de data aceasta for decizional. Deși proiectul de lege avea avize favorabile și raport de admitere, acesta a fost respins la vot, cu 53 de voturi „contra”, 24 voturi „pentru” și 2 voturi „abținere”.
Miercuri, 27 martie, senatorul PMP Gabi Ionașcu a abordat acest subiect în cadrul unei conferințe de presă, în prezența unuia dintre inițiatorii celor trei referendumuri organizate în Căzănești, Anatol Ghilea, în încercarea de a reveni la statutul de comună.
Locuitorii din Căzănești și-au exprimat ultima oară dreptul constituțional prin referendum validat, privind trecerea de la rangul de oraș la cel de comună, în data de 26.04.2015, 95,6% din numărul celor prezenți la urne votând să se revină la statutul de comună. Cu toate acestea, părerea cetățenilor nu a fost respectată. Și nu este prima dată când în urma unui referendum nu se întâmplă nimic… Mai mult decât atât, pentru ca localitatea să fie declarată oraș, s-a mințit…
Potrivit senatorului Gabi Ionașcu, aproape toate datele care au condus la fundamentarea legii privind declararea comunei Căzănești ca oraș au fost false, iar persoanele care au mințit ar trebui să răspundă penal.
„Motivul consultării publice prin referendum a fost rezultatul minciunii care a stat la baza Legii 134/2004 privind declararea ca oraș a comunei Căzănești. Odată declarat oraș, a urmat lipsa șanselor pentru absorbția fondurilor europene pentru infrastructura publică declarată ca fiind existentă, subdezvoltarea localității și creșterea insuportabilă a impozitelor și taxelor locale. La data adoptării Legii 134/2004, Comuna Căzănești nu avea îndeplinite condițiile minime prevăzute de lege privind numărul de 5.000 locuitori (avea 3.641 în 2002, iar în 2012 – 3.507), cel puțin 75% din populație trebuia să fie ocupată în activități neagricole, 70%-55% din locuințe trebuiau să aibă instalații de alimentare cu apă, baie și wc-uri în locuințe (în 2012 numai 46,2% aveau racordate la apă), un spital cu minim 35 paturi, minim 9 medici, hotel cu minim 50 locuri sau străzi asfaltate, cu apă, canalizare și stație de epurare etc. (…) Consider că cetățenii au avut perfectă dreptate atunci când au inițiat referendumul. Dar, mai grav, este că le-au crescut impozitele foarte mult, iar cetățenii acumulează datorii”, preciza Gabi Ionașcu.
Proiectul de lege PL-x 168/03.04.2017 – adoptat tacit în Camera Deputaților, depus la Senat în data 12.06.2017, a fost inițiat de deputatul ialomițean Gheorghe Tinel (PNL). Intrat în dezbaterea Senatului României abia în data de 14.02.2018, cu raport de respingere din partea Comisiei permanente de administrație publică și organizarea teritoriului, s-a propus și obținut retrimiterea la comisia raportoare pentru reanalizare în vederea depunerii de amendamente conforme observațiilor Guvernului României. S-au depus amendamente la legea propusă de către senatorii Florina Presadă și Gabi Ionașcu, acestea fiind respinse. Pe baza tuturor avizelor favorabile, inclusiv a guvernului, comisia a decis cu 5 voturi „pentru” și 4 „împotrivă” raport de admitere a legii.
După mai bine de un an, proiectul de lege reintră în dezbaterea Senatului României, având avize favorabile și raport de admitere, acesta fiind respins la vot de către majoritatea PSD și ALDE cu 53 voturi „contra”, 24 voturi „pentru” și 2 voturi „abținere”.
„Reacția mea este generată de un alt gest al majorității parlamentare din Senat, prin care adoptă un proiect de lege similar, la data de 22.10.2018, depus de senatorul constănțean PSD Nicolae Moga la Camera Deputaților, mai precis proiectul de lege 557 privind trecerea orașului Băneasa, județul Constanța, la rangul de comună, și care a trecut cu o largă majoritate a votului din Senatul României în data de 19.12.2018, devenind Legea 37/2019 care a fost promulgată la data de 17.01.2019. Majoritatea parlamentară PSD și ALDE din Senatul României demonstrează, încă o dată, dacă mai era nevoie, că nu respectă dreptul suveran al locuitorilor din Căzănești, județul Ialomița, de a-și hotărî statutul localității lor, dispreț față de cei 95,6% dintre cetățenii care au răspuns cu „DA” la referendumul privind revenirea la rangul de comună și condamnarea la subdezvoltare a localității, obligând astfel administrația locală să stea cu „mâna întinsă” discreția puterii centrale! Consider că este o încălcare flagrantă a drepturilor pe care le au cetățenii din Căzănești, le-au încălcat dreptul la suveranitate, unde ei în mod liber pot să-și hotărască soarta, iar referendumul validat în 2015 ar fi trebuit să fie respectat. „Îndrăznește să crezi”, în PSD, a devenit o minciună și lipsă de respect pentru locuitorii din Căzănești”, a mai spus senatorul în cadrul conferinței de presă.