Recomandări pentru un trafic în siguranţă pe timp de ploaie
Având în vedere atenţionarea meteorologică de instabilitate atmosferică, emisă de către Administraţia Naţională de Meteorologie, referitoare la ploi şi ploi torenţiale pe arii extinse, recomandăm conducătorilor auto ca în condiţiile unui carosabil umed să adopte o manieră calmă de conducere, fără să bruscheze comenzile vehiculului.
Pentru preîntâmpinarea evenimentelor nedorite, le recomandăm conducătorilor auto să aiba un comportament responsabil, să adapteze viteza de deplasare la condiţiile de drum şi trafic şi să ia în calcul faptul că spaţiul de frânare creşte substanţial atunci când carosabilul este umed.
Pentru prevenirea producerii accidentelor de circulaţie pe fondul condiţiilor meteorologice nefavorabile, poliţiştii le recomandă conducătorilor auto să se intereseze cu privire la starea meteorologică de pe traseul pe care urmează să îl parcurgă.
Le recomandăm conducătorilor auto să circule cu viteză redusă, adaptată condiţiilor meteo-rutiere, să păstreze o distanţă corespunzătoare în mers, pentru a putea opri în siguranţă şi să nu se angajeze în efectuarea unor manevre riscante în trafic.
În situaţia conducerii autovehiculelor pe timp de ploaie, este necesară utilizarea luminilor de întâlnire şi pe timpul zilei, pentru toate categoriile de drumuri, precum şi a celor de ceaţă, în cazul apariţiei acestui fenomen.
Totodată, se recomandă evitarea acţionării bruşte a mecanismului de direcţie şi a sistemului de frânare al autovehiculului, pentru evitarea acvaplanării.
În condiţiile unui trafic aglomerat, precipitaţiile pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile! Nu vă angajaţi în depăşirea unei coloane de autovehicule fără a avea o bună vizibilitate şi efectuaţi fiecare manevră în trafic, numai după o temeinică asigurare.
În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza stropilor de ploaie, utilizarea acestora de către ceilalţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers.
Vântul afectează buna desfăşurare a traficului rutier! Vă atenţionăm cu privire la pericolul pe care acest fenomen meteorologic îl poate reprezenta pentru trafic!
Rafalele de vânt laterale modifică ţinuta de drum a maşinilor, cu atât mai mult cu cât viteza cu care se circulă este mai mare. Totodată, trebuie evitate oprirea sau staţionarea în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor, pe care vântul puternic îi poate rupe. Nu în ultimul rând, le recomandăm conducătorilor de vehicule pe două roţi să evite deplasările în acestă perioadă!
Pentru evitarea implicării în accidente, conducătorii auto trebuie să-şi sporească prudenţa pe toată durata deplasării, dar mai ales la ieşirile din tronsoanele împădurite şi sate, la intrările şi ieşirile de pe poduri sau la încrucişările cu autovehiculele cu gabarit mare.
Operatorii de transport care deţin autovehicule cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone au obligaţia legală de a monta pe roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate, pe perioadele şi pe drumurile stabilite.
Acordați o atenție sporită și pietonilor care nu se asigură corespunzător, ascuzându-se sub umbrelă!
Pietonii sunt rugaţi să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă pe la locurile special amenajate, la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunt siguri că intenţia lor de a traversa a fost observată de către şoferi.