Recepție oficială, oferită de președintele Consiliului Județean Ialomița, de 1 Decembrie
Recepția oficială oferită de președintele Consiliului Județean Ialomița, Victor Moraru, în data de 28 noiembrie, a fost un eveniment cu dublă semnificaţie, sărbătorirea Zilei Naționale a României și a Centenarului Marii Uniri.
Evenimentul a avut loc în sala de spectacole a Consiliului Județean, participanții având parte, pe parcursul mai multor ore, de momente artistice speciale, invitat de onoare fiind binecunoscutul interpret de muzică populară Nicolae Furdui Iancu.
După intonarea imnului de stat al României, Victor Moraru, preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa, a vorbit în alocuţiunea sa despre faptele înaintașilor, afirmând că Anul Centenarului este, în același timp, un motiv de reflecție și de conștientizare a rolului reprezentat de Marea Unire în dezvoltarea României moderne. Totodată, a apreciat că în prezent românii au mult mai multe motive care să-i unească decât cele care i-ar putea dezbina.
Având în vedere rezonanţa istorică, dar și semnificația și simbolistica Centenarului Marii Uniri, profesorul doctor Ion Constantin, istoric, cercetător științific și fost diplomat, a evocat importanţa acestui act, vorbind în special despre momentele mai importante din acea perioadă și oamenii de stat care au avut un rol determinant în înfăptuirea unirii.
Evenimentul, moderat de către Cristian Brancu, a cuprins și un moment de recunoştinţă dedicat celor fără de care Marea Unire nu ar fi fost posibilă – veteranii de război. Un reprezentant al veteranilor, din Țăndărei, în vârstă de 95 de ani, aflat în sală, s-a bucurat de un moment emoționant, aflând totodată că, alături de 77 de colegi de suferință, va primi din partea Consiliului Județean un mic ajutor financiar în valoare de 1.000 de lei, dar și faptul că Centrul Cultural UNESCO Ionel Perlea le-a dedicat un foto-album documentar, intitulat „Istoria trăită – Veterani ialomițeni la Centenar”.
Sublocotenent în retragere, luptător în Regimentul 34 Infanterie, Constantin Nedelcu „aflat în realitate atât cât o mai fi”,după cum afirma, are multe de povestit despre luptele pe care le-a dus alături de alți eroi pentru ca România să aibă un destin mai bun.
Programul artistic al serii a fost deschis de Ansamblul folcloric „Doina Bărăganului“, urmat de recitalul Coralei „Sfântul Mare Mucenic Mina“ a Protopopiatului Slobozia şi orchestra „Doina Bărăganului“ împreună cu solista Nicoleta Rădinciuc Vlad şi Ionuţ Cocoş, cu piese reprezentative ale folclorului românesc autentic, dar și cântece patriotice dedicate Centenarului Marii Uniri.
În încheiere, Nicolae Furdui Iancu, unul dintre cei mai valoroși interpreți de muzică populară, acompaniat de Grupul instrumental folcloric “Crai Nou” din Alba Iulia, au încântat publicul cu vocea și interpretarea fidelă trăirilor sufletului românesc.
La eveniment au participat de la prefect, primari, parlamentari, politicieni, foști președinți ai Consiliului Județean, șefi ai unor instituții, militare sau nu, consilieri județeni sau locali, preoți, până la oameni de afaceri, artiști și jurnaliști.