Recepție oficială, oferită de președintele Consiliului Județean Ialomița, cu ocazia Zilei Naționale a României
Consiliul Județean Ialomița a marcat luni, 28 noiembrie, debutul manifestărilor culturale prilejuite de Ziua Națională a României, printr-o recepție oficială, devenită deja o tradiție, la care sunt invitați primari, manageri și directori ai unor instituții, reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne, consilieri, parlamentari, oameni de afaceri, politicieni, reprezentanți ai Episcopiei Sloboziei și Călărașilor, artiști.
La Sala „EUROPA”, într-un cadru festiv național, după intonarea Imnului de Stat, interpretat de tenorul slobozean Narcis Brebeanu, președintele Consiliului Județean Ialomița, Marian Pavel, a deschis evenimentul cultural cu un mesaj despre apartenență, invitându-i pe cei prezenți în sala de festivități la introspecție.
„(…) Vă spun astăzi câteva cuvinte despre apartenență. De fiecare dată când sărbătorim ceva în familia noastră, în comunitatea noastră locală, județeană sau națională, discutăm despre apartenență. Apartenența noastră la familia noastră, la comunitatea noastră, la națiunea noastră. Și cred că cel mai important lucru, discutăm despre apartenența noastră la comunitatea creștină, la ceea ce ne-au învățat părinții și bunicii noștri, la lucrurile care ne țin de fiecare dată să nu facem lucruri necugetate, buna învățătură pe care am luat-o de la familia noastră, de la părinții noștri. Mă gândeam astăzi să spun câteva lucruri și câteva urări pentru ceea ce va fi să vină (…) Nu vă cer să fiți patrioți declarând de fiecare dată lucrul acesta. Vă cer ca fiecare dintre dumneavoastră, dintre noi, să fim patrioți și să ne vorbim de bine țara, chiar dacă nu arătăm lucrul acesta. Astăzi, probabil pentru unii dintre noi, patriotismul este un cuvânt desuet. Pentru mine, nu. Așa am fost crescut și educat. (…) Vă urez sărbători cu bine, un an nou mai bun, mai lipsit de crize, și fie ca Dumnezeu să fie alături de fiecare dintre dumneavoastră. La mulți ani, România, La mulți ani, români”, a declarat Marian Pavel, președintele Consiliului Județean Ialomița.
Invitat special a fost Ioan Vulpescu, deputat PSD, vicepreședinte al Comisiei de cultură, arte, mijloace de informare în masă, care a susținut o alocuțiune dedicată acestei zile importante pentru națiunea română, vorbind, printre altele, despre patriotism și idealul de unitate națională.
„Mă gândeam la această coincidență pe care puține națiuni o au, aceea de a-și sărbători cele două zile naționale: ocrotitorul religios, patronul spiritual al națiunii, Sfântul Apostol Andrei, Cel Dintâi Chemat, pe 30 noiembrie și Ziua Națională a României, pe 1 Decembrie. (…) Românii au două cadouri enorme pe care Providența li le-a dat: acela de a avea o identitate religioasă și acela de a avea un destin istoric. Se mai spune că sărbătorim Ziua Națională. Înainte de a sărbători ziua națională, ar trebui să fie o zi personală a fiecărui român. Doar așa devine națională. La Alba-Iulia, 1918, 1 Decembrie, a triumfat un ideal, idealul de unitate națională. 1 Decembrie 1918 nu ar fi fost posibil fără 24 ianuarie 1859, un alt ceas astral, cum spunea Ștefan Sweig, al istoriei noastre naționale. Avem câteva momente în care, fără a fi mai buni sau mai răi ca alte națiuni, am avut întâlnirea noastră cu istoria, istoria mare. Am început cu „Deșteaptă-te, române!”, legat de probabil cea mai sincron europeană generație pe care a avut-o România, generația pașoptistă, 1848, după Andrei Mureșanu, după poezia „Un răsunet” și, în scurtă vreme, Parlamentul României va adopta un proiect de lege care va consacra 11 iunie momentul când a fost Proclamația de la Islaz, extrem de revoluționară, ăsta este momentul pe care o să-l marcăm. (…) Întotdeauna există un țap ispășitor, și acela este clasa politică. Nici nu este rău să fie așa. De multe ori oamenii au și dreptate să-i critice pe oamenii politici. (…) Patriotismul nu înseamnă lozinci. Patriotismul nu înseamnă doar referiri la istorie așa din când în când cu câte un citat bine plasat. Patriotismul înseamnă competență, patriotismul înseamnă criterii, patriotismul înseamnă norme, înseamnă șanse egale pentru toți (…), iar societatea trebuie să sprijine valoarea”, a declarat Ioan Vulpescu.
Manifestarea a continuat cu un moment de muzică clasică, susținut de slobozeanul Narcis Brebeanu, tenor la Opera Națională din București, acompaniat la pian de Emilia Gheorghe, profesor de pian la Liceul de Arte Ionel Perlea”.
Un tablou coregrafic-muzical a fost oferit de ansamblul folcloric „Doina Bărăganului”, alături de soliștii vocali Ionuț Cocoș, Nicoleta Rădinciuc Vlad și Daniel Trifu și de dansatorii ansamblului. Coregrafia a fost asigurată de Nicușor Iancu, iar orchestrația și conducerea muzicală de Mihai Albeșteanu.
Ca de fiecare dată, Corala „Sf. Mare Mucenic Mina” a Protopopiatului Slobozia, condusă de preot-profesor Cătălin Stanciu, a avut o prestație muzicală excepțională, recitalul oferit fiind unul emoționant.
Spectacolul a fost încheiat de soliștii de muzică populară Mariana Deac și Ionuț Fulea, acompaniați de Grupul instrumental „Codru de România”.
„A fost o bucurie pentru noi ca în această seară să ne aflăm în fața dumneavoastră, să cântăm împreună, să ne bucurăm împreună, pentru că peste câteva zile vom ajunge să ne întâlnim din nou toți laolaltă, toți cei care avem același sânge, să ne întâlnim întru credință și iubire. Aici la piept port o distincție pe care scrie „Credință și Unire”, pe care am primit-o la Alba Iulia din partea P.S. Irineu și este o mândrie pentru mine să vin de acolo, de la Alba Iulia, și să aduc către dumneavoastră cântecul ce ne unește. În 1918, am înfăptuit actul Unirii. Cred că avem obligația să înfăptuim actul Unității. La mulți ani, România!”, a transmis, în final, Ionuț Fulea.
Spectacolul a fost prezentat de Miruna Ionescu, iar maestru de sunet a fost Andrei Kerestely.
Seara a fost încheiată în foaierul Sălii „Europa”.