Reabilitarea podului peste râul Prahova (Dridu-Moldoveni-Adâncata) destabilizează viața locuitorilor din zonă
Este posibil ca elevii din învățământul gimnazial să fie mutați la o școală din Urziceni
Lucrările de consolidare și reabilitare a podului peste râul Prahova, în zona satului Patru Frați, comuna Adâncata (între localitățile Dridu, Moldoveni, Adâncata), pe DJ 101, au fost sistate foarte mult timp, asta după ce societatea care ar fi trebuit să efectueze aceste lucrări a intrat în insolvență.
Până la rezilierea contractului, Teloxim Con București nu reușise decât să-și pregătească terenul pentru principala intervenție la pod, respectiv realizarea unei platforme cu planplanșe, pentru utilaje, reprezentând sub 20% din lucrare. Pe 19 septembrie 2014, înștiința Consiliul Județean că instanța a dispus deschiderea procedurii de insolvență, activitatea firmei fiind administrată de un administrator special, sub supravegherea unui administrator judiciar. Ca urmare, pe 29 septembrie, Consiliul Județean Ialomița notifica societatea că intenționează să rezilieze contractul.
Așadar, reprezentanții C.J. au solicitat rezilierea de drept a contractului începând cu 10 octombrie 2014, dar și plata sumei de 30.026 lei, reprezentând contravaloarea majorărilor de întârziere calculate la valoarea lucrărilor neexecutate până la data rezilierii, conform graficului de execuție.
Contractul cu Teloxim Con București, societatea care ar fi trebuit să finalizeze lucrările la acest pod în vara acestui an, a fost semnat în aprilie 2013, iar ordinul de începere a lucrărilor a fost emis un an mai târziu, respectiv la 1 aprilie 2014.
De atunci, circulația pietonală și rutieră a fost închisă pe DJ 101 (de la km 52), rutele ocolitoare, destul de greoaie, nesemnalizate corespunzător și care lungesc traseul cu zeci de kilometri, fiind un calvar.
Cu toate că lucrările au reînceput, la aproape un an de atunci, situația este la fel de grea pentru locuitorii din zonă, dar și pentru elevii care fac naveta la alte școli decât cele din zona de domiciliu.
Potrivit reprezentanților Consiliului Județean, la acest moment se lucrează la piloții podului pe partea cu localitatea Jilavele. Din păcate, nu pot lucra simultan pe ambele maluri pentru că trebuie creată incinta. Lucrările sunt în întârziere cu o lună și ceva față de graficul de execuție convenit, însă se speră ca să recupereze cât mai repede și să înceapă lucrările și pe malul celălalt.
„(…) Ei au termenul martie 2016, dar s-au angajat că până la sfârșitul lunii noiembrie vor pune grinda. Dacă nu, vor intra în penalități. Deja am început să le calculăm, să vedem ce fac luna asta, dacă respectă graficul. Deocamdată le aplicăm penalități la graficul pe care îl au. Dacă am rezilia din nou contractul, vă dați seama ce ar însemna”, spunea un director din cadrul CJ.
Și vicepreședintele CJ Ioan Martin a avut un punct de vedere cu privire la această lucrare care a dat și dă bătăi de cap tuturor.
„Noi am asigurat finanțarea integrală pentru pod, suntem în contract, avem un grafic de execuție și un grafic de plăți, din punctul nostru de vedere asigurăm resursa financiară, dar dacă acest constructor nu respectă graficul de execuție, calculăm majorări, ca să-l interesăm direct. Avem deplasări în fiecare săptămână acolo, săptămâna trecută a fost o echipă de la noi, săptămâna viitoare vor veni constructorii aici pentru a analiza graficul de execuție, au o plată de un milion de lei pe 15 septembrie și ne dorim ca să intre în graficul de execuție”, spunea Ioan Martin.
Probleme mai mari apar odată cu începerea anului școlar. Mai mulți elevi fac naveta sau merg pe jos zeci de kilometri la școlile din localitățile vecine, astfel că toată lumea se revoltă și se gândește la schimbări.
Potrivit inspectorului școlar general, Luminița Barcari, implicațiile nerealizării în timp util a obiectivului sunt destul de importante din punctul de vedere al inspectoratului școlar.
„Am discutat cu domnul primar de la Moldoveni și nu știe ce să facă privitor la copii. Știți că învățământul gimnazial se ducea până acum la Dridu. Acum va fi foarte complicat. Chiar discuta posibilitatea mutării copiilor de nivel gimnazial de la Dridu la Urziceni. Este destul de complicat, pentru că se dezechilibrează puțin atât școala din Dridu de unde pleacă niște copii, care numai pe bază de transfer pot pleca, cât și școala numărul 2 din Urziceni, unde vor părinții și domnul primar să-i mute. Cred că ar trebui să fim și noi ținuți la curent cu privire la derularea acestor lucrări, pentru că dacă se finalizează în timp util poate nu vom mai da peste cap două școli. În legătură cu problema de la Patru Frați, noi nu putem decât să recomandăm părinților să-și ducă copiii la Adâncata, pentru că Patru Frați aparține de Adâncata. Normal, acolo ar trebui să-i ducă și nu la Dridu, dar este opțiunea părinților”, declara Luminița Barcari în cadrul ședinței Consiliului Județean.
Autoritățile recomandă, totuși, ca măcar un semestru, sau chiar un an, mutările să fie făcute, cei din Moldoveni la Urziceni, iar cei de la Patru Frați să fie mutați la Adâncata, pentru a nu se îngreuna activitatea școlară a acelor copii. Dar chiar și așa, tot greu va fi.