RAJA a inaugurat stația de epurare de la Țăndărei
RAJA a inaugurat stația de epurare de la Țăndărei. Vineri, 20 mai, la Țăndărei, s-a inaugurat noua stație de epurare ape uzate, prevăzută cu treaptă terțiară, obiectiv realizat pe baza unei tehnologii moderne, de ultimă generație.
Lucrările au fost realizate de un grup francez cu experiență, valoarea lucrării ridicându-se la circa 4 milioane de euro. Din această sumă, compania RAJA Constanța a cheltuit, din resurse proprii, peste 1,1 milioane euro, proiectul derulându-se pe o perioadă de 24 de luni. Odată cu realizarea acestei investiții, apa deversată în râul Ialomița va fi „curată ca lacrima”, ajutând la îmbunătățirea proprietăților râului, potrivit directorului RAJA, Felix Stroe.
„Orașul Țăndărei a beneficiat nu numai de această stație de epurare, ci și de alte investiții în domeniul furnizării apei potabile și a preluării apelor uzate. În domeniul apelor uzate, a fost extins sistemul cu circa 40 de km de conducte de canalizare instalate în Țăndărei pentru a prelua apele uzate. Sistemul de canalizare are și două stații noi de pompare. În domeniul apei potabile, s-au reabilitat șapte puțuri de apă, s-au extins sau reabilitat 3 km de aducțiuni și 16 km de conducte de distribuție. În orașul Țăndărei, valoarea investiției totale a fost de aproape 17 milioane euro, o parte însemnată, circa 2 milioane euro, fiind aportul RAJA Constanța”, a afirmat directorul RAJA Constanța.
În județul Ialomița, programul investițional se ridică la peste 58 milioane euro, investiții realizate sau în curs de realizare în Fetești, Țăndărei, Fierbinți și Dridu, iar până la finele anului 2020 aceste localități se vor conforma integral directivelor europene.
„Acest obiectiv care azi s-a finalizat la Țăndărei reprezintă o parte dintr-un proiect extraordinar de peste 220 de milioane de euro, bani europeni, o provocare pentru orice organism, pentru orice operator de apă, dar un adevărat succes pentru operatorul regional RAJA. Mulțumesc întregii echipe de specialiști, constructorilor și vă cer să ne asigurați că veți face proiecte la fel de bune și le veți duce la bun sfârșit”, a declarat directorul Silvia Buclea, reprezentant al Ministerului Fondurilor Europene.
În cadrul unei conferințe de presă, primarul orașului Țăndărei, Cristian Roman, a susținut că decizia de a delega acest serviciu către Raja Constanța, în 2009, a fost una bună și corectă pentru comunitatea din Țăndărei. Până în 2009, la Țăndărei funcționa operatorul local Apatermo.
„Pentru comunitatea din Țăndărei, acest proiect este unul extrem de important, faptul că avem un serviciu de canalizare, alimentare cu apă și această stație de epurare, este un lucru pozitiv și un plus de valoare la tot ce înseamnă infrastructură în orașul Țăndărei. Un proiect de o astfel de anvergură, prin accesarea de fonduri europene, a reprezentat o provocare pentru autoritatea locală și sunt convins că și pentru operatorul Raja Constanța. În acest moment suntem în faza de implementare a unui alt proiect, accesat tot prin intermediul Raja Constanța, cărora le mulțumim, iar în acest fel, prin finalizarea celor două proiecte, putem spune că la nivelul orașului tot ce înseamnă delegarea serviciului de canalizare și alimentare cu apă este încheiat (…), a declarat primarul orașului Țăndărei.
În cadrul Programului Operațional Investiții Mari, sumele alocate sunt duble față de Programul Operațional Sectorial de Mediu, program care se va răsfrânge pozitiv asupra întregii arii de operare a companiei RAJA.
Deși a susținut că nu-și permite să facă aprecieri la adresa autorităților locale, fiind convins că există și reprezentanți care își iubesc județul și fac tot ce cred de cuviință că ar fi bine, directorul Raja a precizat că dacă județul Ialomița nu va reuși să-și mobilizeze resursele financiare necesare cofinanțării investițiilor europene în domeniu, pentru ca localitățile să se poată conforma normelor, există pericolul ca aceste investiții să fie ratate, iar din resurse proprii nu prea există șanse.
„31 decembrie 2020 va fi ultima zi în care se vor putea accesa fonduri europene. În ceea ce privește localitățile cu peste 10.000 de locuitori, termenul a expirat, a fost 31 decembrie 2015, iar de la 30 iunie vor începe amenzile zilnice, care pot să ajungă până la 130.000 de euro pe zi, asta până când se vor putea conforma din resurse proprii”, a precizat acesta.
Nu știm dacă Slobozia s-a conformat directivelor din Tratatul de Aderare și dacă riscă să se plătească astfel de amenzi, mai ales că situația este destul de gravă din punct de vedere financiar.
Despre operatorul din Slobozia, SC Urban, acesta este de părere că nu va avea niciodată capacitatea să mobilizeze vreun euro pentru investiții, mai ales că nu este autorizat, acreditat, nu este recunoscut ca operator regional, însă a admis că, deși nu-i cunoaște, este convins că „aceștia fac fapte de eroism ca să asigure acest serviciu, în condițiile în care nu prea sunt sprijiniți”.
În ceea ce privește respingerea de către consilierii județeni a master-planului Raja, directorul este de părere că decizia a fost una pripită.
„A avea un Master Plan nu te obligă la nimic, nu obligă cu nimic autoritățile respective, dar nu poți să construiești un program durabil fără un master plan. Este o diagnoză, spune unde te afli și ce trebuie să faci mai departe. Să nu aprobi un master plan, mi se pare o decizie pripită”, a conchis acesta.