livrari la domiciliu

PSD Ialomița: Secetă extremă în Ialomița – Autoritățile trebuie să reacționeze imediat!

PSD Ialomița solicită de urgență Instituției Prefectului Ialomița să emită ordinul pentru constituirea Comisiei de Specialitate în Domeniul Agricol, pentru constatarea și evaluarea pagubelor produse în urma fenomenelor meteorologice periculoase.

Seceta extremă care se manifestă de ceva timp a compromis suprafețe foarte mari de grâu, orz și rapiță, iar însămânțările de primăvară sunt puse sub semnul întrebării în județul nostru.

Considerăm că s-a întârziat nepermis de mult de către reprezentanții Guvernului în teritoriu în ceea ce privește inițierea demersurilor legate de constatarea pierderilor cauzate de secetă, și centralizarea acestora în vederea adoptării măsurilor care să permită asigurarea resurselor de hrană pentru populație în anul 2020.

Micii și marii fermieri sunt afectați deopotrivă de aceste fenomene meteorologice, iar lipsa de acțiune imediată a autorităților va conduce la afectarea activității economice și punerea în pericol a locurilor de muncă direct asociate cu agricultura, dar și a celor conexe – servicii, transporturi, comerț. Economia întregului județ va avea de suferit dacă această ramură a agriculturii este ignorată.

Cadrul legislativ existent nu este perfect dar oferă o bază pentru o primă reacție. Prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență și Hotărârea Guvernului nr. 557/2016 sunt aplicabile în această situație.

Doamna Prefect Tonița MANEA, acționați acum!

Președinte Marian PAVEL

Președinte Executiv Stefan MUȘOIU

Vice-Președinte Alexandru POTOR

COMUNICAT DE PRESĂ Organizaţia Judeţeană Ialomita