Provocări ale discursului public. Viață privată. Discriminare. Discurs instigator la ură
Intoleranţa a devenit o prezenţă comună în discursul public din România. În campania electorală pentru alegerile prezidenţiale, tema diversităţii etnice sau religioase a fost deja folosită în poziţionarea pro sau contra unor candidaţi. Noul Cod Penal prevede pedepse cu închisoarea pentru instigarea la discriminare. În plus, sfera vieţii private a devenit temă de dispută între Curtea Constituţională şi serviciile de informaţii. Publicarea de informaţii din dosarele de corupţie poate fi pedepsită, şi ea, cu închisoarea. Toate acestea constituie adevărate provocări la adresa comunicării publice, cu care jurnaliştii, ONG-urile şi profesioniştii de PR se confruntă zi de zi.
Tocmai de aceea, Centrul pentru Jurnalism Independent a organizat luni, 27 octombrie, la Slobozia, o întâlnire cu jurnaliști din Ialomița pentru a discuta pe tema răspunderii civile, penale sau etice a celor ce comunică public – jurnaliști, activiști civici, profesioniști în domeniul relațiilor publice, prezentând, totodată, concluziile desprinse din seria de cursuri pentru liceeni organizate de CJI în vara acestui an pe tema discriminării în mass-media, cursuri la care au participat elevi și profesori din cadrul Colegiului Național Mihai Viteazul din Slobozia. Competențele media acumulate le vor permite să identifice și să respingă discursul incitator la ură și atitudinea discriminatoare în presă, cât și să se comporte în mod responsabil în calitate de “generatori de conținut online”.
Evenimentul face parte din proiectul „Competențe media pentru liceeni în lupta împotriva discriminării și a discursului incitator la ură în presă”, implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), în parteneriat cu organizația norvegiană Norsensus Mediaforum. Proiectul se adresează unui număr de peste 200 de liceeni, profesori de liceu, jurnaliști, bloggeri și activiști ai societății civile din 10 orașe ale României, printre care și Slobozia. Proiectul este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.
„Am avut patru zile de training cu câte 20 – 25 – 30 de elevi, în funcție de interesul acestora, pe mai multe direcții: drepturile omului, discriminare, discursul instigator la ură, să aibă noțiuni generale, apoi am intrat în chestiuni mai tehnice, despre legi, Constituție, stat de drept. (…) De asemenea, i-am învățat cum e cu mass-media, cu verificarea informațiilor, cum să scrii o știre, pentru că dacă avem consumatori avizați, poate reușim să ajutăm la curățenia limbajului din media. (…) În alte zile i-am învățat despre cum se ține o campanie de advocacy, cum se scrie un proiect, de unde vine schimbarea socială. (…) Ei au avut la dispoziție câteva luni, timp în care să scrie un plan de proiect, prin care să schimbe ceva în comunitate. Vom vedea cum pun în aplicare ce au învățat la curs. Perioada de scriere se va termina la finalul lunii noiembrie, iar în luna decembrie vom avea un juriu alcătuit din trei români și doi norvegieni, care vor alege cele mai bune trei proiecte, pe care le vor și premia, unul dintre premii fiind o vizită în Norvegia. Copiii sunt excepționali, iar profesorii de aici sunt minunați”, spunea Cristina Lupu, director de programe la CJI.
Totodată, a avut loc și o sesiune de informare pentru jurnaliști cu privire la schimbările legislative din Codul Civil și Codul Penal care le pot afecta în mod direct munca.
„Sunt prevederi care pedepsesc cu închisoarea instigarea la discriminare. (…) Noi suntem într-o organizație care considerăm că libertatea de exprimare este foarte importantă. E uneori mai importantă decât viața privată, dreptul la reputație, dar atât timp cât aceste prevederi există, trebuie să le știți, pentru că se pot întoarce împotriva voastră. (…) Avem o hotărâre dată de o instanță din România care spune că Facebook este spațiu public. Cum schimbă asta regulile jocului? Le schimbă și nu le schimbă. În România nu funcționează precedent, dar nici nu poți face abstracție de o hotărâre a unei instanțe deja existentă. (…) Deci, atenție la ce anume postați pe facebook, pentru că este ca și cum ați striga în piața publică. (…) Pe internet se aplică toate legile României, ba chiar și a altor țări”, explica reprezentantul CJI.
De asemenea, s-a vorbit despre viața privată versus interesul public, despre legislația românească în materie, jurisprudența CEDO, cazuistică, despre educarea publicului consumator de media și multe alte aspecte interesante.