Protest la Spitalul Județean de Urgență din Slobozia, din cauza diminuării sporurilor
O parte dintre asistenții medicali, brancardierii, infirmierele și femeile de serviciu din Spitalul Județean de Urgență din Slobozia au protestat azi, în fața unității medicale, nemulțumiți de diminuarea procentului mai multor sporuri, cum ar fi cel de sâmbătă și duminică sau sporul pentru condiții deosebite.
Aceste diminuări de sporuri, care afectează mai multe categorii de personal, au condus, implicit, la scăderea veniturilor acestora, astfel că oamenii au ieșit în stradă.
„La momentul acesta sunt niște negocieri nefinalizate. S-au diminuat mai multe sporuri, de sâmbătă și duminică sau sporul pentru condiții deosebite și lucrul acesta numai la anumite categorii de personal. Creșteri sunt numai la medici și asistenți medicali. Dacă la medici au fost majorări importante – și am înțeles până la urmă justețea actului de guvernare, dar nu înțeleg de ce s-a rupt echilibrul din sistem -, o bună parte a personalului din sectorul sanitar și ne referim aici chiar și la asistenții medicali care deși le-au majorat salariile, prin diminuarea sporurilor au înregistrat scăderi la salarii, dar discutăm de infirmiere, femei de serviciu, statisticieni medicali, muncitori… Frumoasa gogoașă de majorare a salariilor cu 25% de la 1 ianuarie știți că a coincis cu trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat și a generat o creștere de 3,2 – 3,5%. Nu a fost de fapt nicio creștere salarială așa cum se tot laudă ei acum”, afirma Valentin Spătărelu, liderul de sindicat Sanitas Ialomița, care acuza și faptul că legea a fost încălcată.
Cea mai mare nemulțumire o au cei din secția ATI, care susțin că deși baza a crescut cu 40%, în fapt, în venitul net, se regăsește doar 10%, din cauza faptului că sporurile le-au fost diminuate, unele de la 100% la 75%, cum ar fi sporul pentru orele lucrate în zilele de sâmbătă și duminică și sărbători legale, iar altele, cum ar fi sporul de la Terapie Intensivă, a fost diminuat de la 75% la 65%.
Protestatarii spuneau, de asemenea, că în județ nu mai sunt alte spitale în această situație, pe ATI fiind sporuri mult mai mari față de Slobozia.
Referitor la această situație, managerul Spitalului de Urgență, Mariana Iancu, ne-a oferit un punct de vedere:
„Și eu sunt nemulțumită de salariul meu, și TESA este nemulțumită că nu a primit nimic, iar act medical fără TESA nu se poate. Toți suntem nemulțumiți. Nu sunt nemulțumiți medicii, nu sunt nemulțumiți o parte din personal care cred că au niște salarii corecte. Din punctul meu de vedere, această mărire de salarii trebuia să se facă pentru medici, trebuia să se facă de mai mult timp, trebuia să vină odată cu mărirea de salariu și niște criterii de performanță, pentru că nu putem fi plătiți toți la fel. Și vă spun ce se va întâmpla… unii medici vor avea 3 pacienți și vor lua același salariu cu un medic care va avea 30 de pacienți. Referitor la salarii, atât am putut aloca personalului, conform legii 153, a trebuit să ne încadrăm într-un procentaj de 30% cu majorarea salariilor și acolo ne-am încadrat. Am scăzut procentul gărzilor, pentru a ne încadra în acest procent și am scăzut gărzile care erau în timpul săptămânii, le-am scăzut de la 75% la 50%, iar cele din sâmbete și duminici și sărbători legale de la 100% la 75%. Sporul de pe secții l-am dus undeva la un stadiu mediu, nu minim. Am crescut sporul și ne-am dus pe maxim la o singură secție, la neurologie și mi se pare normal. (…) Da, toți sunt nemulțumiți. Nu știu de ce ar fi nemulțumit un brancardier de la anatomie-patologică, care are un salariu de 7.800 de lei. Vi se pare un salariu mic? Mie nu. Este un salariu aproape de al unui medic. O îngrijitoare de la UPU ia 2.800 lei. Vi se pare un salariu mic? Mie nu. Este cât al unui profesor. Da, este o muncă. Ne-am ales-o. La momentul ăsta, Spitalul Județean Slobozia atât poate oferi. Mi-aș fi dorit ca la ATI, la Reanimare, să dau un spor mai mare, pentru că acolo este o muncă ingrată. Mi-aș fi dorit să cresc sporul și la UPU. Nu avem de unde. (…) Fiecare manager își face socotelile. (…) Mâine voi convoca un comitet director și vom face o analiză pe salariile chimiștilor și biologilor. Nu mi se pare normal ca un chimist sau un biolog să piardă 2.000 de lei la salariu. Este inuman din punctul meu de vedere (…)”, spunea Mariana Iancu.
Mai multe în video: