Protejați-vă de înșelăciunile din mediul online
Polițiștii ialomițeni efectuează cercetări în cazul unei infracțiuni de înșelăciune, comisă în mediul online, persoana vătămată fiind o femeie din municipiul Urziceni.
La data de 11 mai a.c., Poliția Municipiului Urziceni a fost sesizată de o femeie de 40 de ani, cu privire la faptul că ar fi fost înșelată în mediul online, după ce a achiziționat produse puse în vânzare de persoane necunoscute pe un site de comerț.
În urma finalizării transferului bancar, cu suma necesară achitării bunurilor achiziționate, acestea nu au fost livrate, iar vânzătorul nu a mai putut fi contactat.
Polițiștii au întocmit dosar penal în care efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înșelăciune.
Pentru a vă proteja de fraudele comise în mediul online, polițiștii vă informează cu privire la următoarele aspecte:
Ca urmare a dezvoltării tehnologice și a globalizării piețelor de consum, mulți comercianți permit, ca facilitate, plata în mediul online.
Un număr considerabil de consumatori aleg să achiziționeze produsele online întrucât este mai comod, iar oferta este diversificată, dar toate aceste facilități vin cu unele riscuri care pot fi evitate dacă țineți cont de recomandările polițiștilor.
Printre cele mai întâlnite fraude online se află vânzările fictive (postarea de anunțuri de vânzare online, și după convingerea cumpărătorilor să transfere sumele de bani solicitate, bunurile nu mai sunt livrate).
Cumpărați din surse sigure, de la comercianți, firme sau magazine pe care le cunoașteți sau pe care le-ați mai folosit și verificați rating-ul vânzătorilor pe site-urile de comerț online.
Asigurați-vă că transferul informațiilor se face în mod securizat. Verificați existența simbolului de tip lacăt în bara URL și folosiți un protocol HTTPS sau SSL atunci când navigați pe internet.
Păstrați întotdeauna documentele referitoare la plățile pe care le-ați efectuat online. Acestea pot fi folosite pentru stabilirea termenilor și condițiilor vânzării sau pentru a face dovada că ați plătit pentru bunuri.
Când cumpărați online de la alte persoane, nu trimiteți banii în avans. Dacă este posibil, folosiți un serviciu cu plata ramburs (achitarea costurilor de către destinatar la momentul livrării bunului) pentru a verifica bunurile achiziționate.
Evitați să faceți cumpărături pe site-uri care nu folosesc un serviciu de tip ”full authentification” (Verified by Visa / MasterCard Secure Code).
În cazul în care intenționați să achiziționați bunuri cu o valoare ridicată, pe cât posibil, efectuați o verificare faptică a bunului pe care urmează să îl cumpărați pentru a vă asigura că acesta există în materialitatea lui așa cum este prezentat în anunțul/postarea online, precum și pentru a verifica existența eventualelor defecte.
Dacă ați fost victima unor astfel de infracțiuni anunțați în cel mai scurt timp posibil cea mai apropiată unitate de poliție.