Promisiuni: Podul de la Dridu va fi finalizat înainte de termen
Subiect de interes public deosebit, intens mediatizat, obiectivul de investiții Pod peste râul Prahova la Dridu pare că are șanse de izbândă de data aceasta, după șapte ani de la începerea lucrărilor. Cel puțin așa ne asigură autoritățile județene.
Începută în anul 2011, investiția s-a blocat din acel an și până în octombrie 2016, din varii motive (incapacitatea tehnică și umană a societăților comerciale contractante, soluții de proiectare și tehnice inadecvate specificității investiției, intrarea în insolvență a firmelor de construcții), care au generat efecte negative majore în realizarea investiției publice și nemulțumirea justificată a locuitorilor din zonă. Acum, practic, podul se construiește de la zero, ținând cont de faptul că firmele care au încercat să refacă podul mai mult l-au stricat, iar multe dintre părțile vechiului pod nu mai pot fi folosite. Podul are următoarele caracteristici tehnice: 107,7 m lungimea podului, 186,3 m lungime drum amenajat, 11,9 m lățime platformă pod și 9,5 m lățime platformă drum.
„Promisiunea publică a președintelui Consiliului Județean Ialomița, domnul Victor Moraru și acțiunile coerente ale autorității deliberative de a adopta hotărâri care să propună corecțiile tenico-financiare necesare realizării investiției, să găsească oportunități de finanțare prin programele derulate la nivel național, care să fie accesate și să scadă presiunea efortului bugetar propriu au fost de natură să impulsioneze reluarea lucrărilor la Podul peste râul Prahova de la Dridu și să aducă investiția cât mai aproape de termenul de finalizare. Circumscrise acestui context sunt și activitățile din ziua de 14.06.2018, când, domnul Victor Moraru, președintele Consiliului Județean Ialomița, a avut o întâlnire de lucru cu domnul Constantin Bojian, directorul societății de construcții SC LUCONSA SRL Galați care execută lucrările la Podul de la Dridu și domnul Ion Isdrăilă, dirigintele de șantier, unde au fost analizate stadiile de execuție a lucrărilor, urmată de o vizită pe teren, la Dridu, pentru a vedea ”în direct”, modul cum se realizează investiția. Au fost prilejuri de a constata că eforturile constante și conjugate ale beneficiarului și constructorului pentru asigurarea condițiilor tehnice și financiare specifice investiției, precum și monitorizarea atentă, permanentă și exigentă a fiecărei etape de realizarea a lucrărilor pot să asigure respectarea și devansarea termenului de punere în funcțiune a Podului peste râul Prahova de la Dridu”, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Județean.
Consiliul Județean Ialomița a accesat finanţarea acestui obiectiv de investiţie prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, 2017 – 2020, cu o valoare totală investiției, cu TVA inclus, estimată la 10.385.204,93 lei, din care 8.241.911,19 lei vor fi asigurați din bugetul de stat, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală 2017 – 2020, în timp ce beneficiarului i-a fost recunoscută, ca parte de cofinanțare, suma de 1.961.499,92 lei, achitată până la finele anului 2017, la care se adaugă încă 181.793,82 lei, care trebuie plătită din bugetul județului Ialomița.
„Printr-o organizare de șantier riguroasă, care a cuprins respectarea etapelor procesului tehnologic, asigurarea calității lucrărilor, dotarea cu utilaje performante și de mare randament, un program de lucru non-stop în fiecare săptămână și asigurarea unor condiții de muncă deosebite pentru constructori s-a reușit respectarea graficelor de lucrări și reducerea termenelor de execuție. Lucrările principale realizate au fost: forarea a 12 piloți la calee (capetele de pod) și 8 la pilonul 2 al podului, începerea lucrărilor de armături pentru radier la culee și pilonul 2. Sunt rezultate care dau perspectiva punerii în funcțiune a Podului de la Dridu înainte de termenul prevăzut în contract, că se va reuși eliminarea disfuncționalităților de circulație rutieră din zonă și se va reda locuitorilor din nord-vestul județului Ialomița încrederea în capacitatea autorității administrației publice județene de a găsi soluții optime, viabile și operative pentru punerea în operă a unei investiții publice de importanță majoră pentru dezvoltarea durabilă a comunităților locale limitrofe investiției”, mai susțin autoritățile județene.
Construcția noului pod a început undeva pe la finele lunii februarie 2018, când a și fost emis ordinul de începere a lucrărilor.
„Constructorul m-a asigurat că anul acesta podul va fi finalizat. Eu v-am comunicat dorința constructorului. Dorința mea este să se finalizeze în două-trei luni dacă se poate. Constructorul mi-a avansat un termen până la sfârșitul anului 2018. Să sperăm că îl va finaliza”, declara președintele Consiliului Județean în luna februarie.
De-a lungul timpului această investiție a fost una controversată, în trei ani schimbându-se doi constructori și o multitudine de soluții tehnice, pentru ca în final să se schimbe cu o altă soluție, una radicală.
Podul peste râul Prahova a fost construit în anul 1965, din beton armat. Pentru că starea tehnică era nesatisfăcătoare s-a decis consolidarea acestuia. În luna aprilie 2013 a fost semnat contractul, constructorul desemnat în urma procedurilor de achiziție publică, SC Teloxim COM SRL, începând lucrările un an mai târziu. Însă, la scurt timp, a notificat Consiliul Județean că intră în insolvență. Societatea ar fi trebuit să finalizeze lucrările la acest pod în vara anului 2015. Contractul a fost reziliat însă în octombrie 2014 și s-a trecut la o nouă procedură de achiziție publică. A fost desemnată societatea Strabenbau Logistic SRL pentru continuarea lucrărilor de consolidare a podului, însă nici acest antreprenor nu și-a respectat obligațiile contractuale. Astfel că a fost reziliat și acest contract. Cei doi antreprenori au executat lucrări în valoare de peste 1,7 milioane lei.
De când au început lucrările, circulația pietonală și rutieră a fost închisă pe DJ 101 (de la km 52), rutele ocolitoare, destul de greoaie, nesemnalizate corespunzător și care lungesc traseul cu aproximativ 20 de kilometri, fiind un calvar.