Ziarul Obiectiv Ialomita
Ziarul Obiectiv Ialomita

Știri locale din județul Ialomița

  • HOME
  • Infotrafic
    • Anunțuri
  • Anunțuri și Informaţii Utile
  • Lege şi Ordine
  • Locuri de muncă
  • Locale Ialomița
  • Evenimente
  • Politică
  • Vremea
  • Magazin
    • Stiri nationale
    • No comment

Proiectul Educațional „Clubul de vară”. Importanța Sfinților tămăduitori în viața Bisericii și a tinerilor

Publicat de Razvan M.
1 august 2024, 3:25 PM

Miercuri, 31 iulie 2024, cu arhiereasca binecuvântare a Preasfințitului Părinte Episcop Vincențiu, a debutat a –VIII-a ediție a Proiectului Educațional „Clubul de vară”.

Clubul De Vara 15

Cu entuziasm și dorința de a cunoaște cât mai mult, 14 elevi ai Școlii Gimnaziale „Sfântul Ierarh Nicolae” Bucu, însoțiți de doamna profesoară Daniela Matei, domnul învățător Alin Haidade și doamna asistent social Anastasia Pătrașcu, au poposit în Biserica de Lemn cu hramul „Buna Vestire”, un monument istoric din bârne de stejar, cioplite din bardă și secure și acoperiș din șindrilă.

Aici, elevii au fost întâmpinați, cu multă bucurie, de Preacucernicul Părinte Dragoș Stanciu, care le-a pus copiilor la inimă, cuvinte frumoase despre Biserica de lemn „Buna Vestire” din Slobozia, care continuă să fie un punct focal al spiritualității și tradiției în comunitatea locală.

Construită exclusiv din lemn, Biserica „Buna Vestire” se distinge prin tehnicile tradiționale de construcție, utilizând îmbinări fără elemente metalice. Picturile interioare prezintă scene biblice și icoane ortodoxe, reflectând adevărata credință și valorile comunității locale din acele vremuri.

Clubul De Vara 17
Clubul De Vara 01
Clubul De Vara 02
Clubul De Vara 03
Clubul De Vara 04
Clubul De Vara 05
Clubul De Vara 06
Clubul De Vara 07
Clubul De Vara 08
Clubul De Vara 09
Clubul De Vara 10
Clubul De Vara 11
Clubul De Vara 12
Clubul De Vara 13
Clubul De Vara 14
Clubul De Vara 16

Părintele Dragoș le-a explicat copiilor prezenți că aceste fresce au fost restaurate cu grijă pentru a transmite generațiilor viitoare păstrarea autenticității și splendoarea originală. De-a lungul timpului, generații de locuitori au fost botezate, căsătorite și comemorate în această biserică, fiecare eveniment adăugându-se la bogata sa zestre culturală.

Dat fiind faptul că în Biserica Ortodoxă Română, anul 2024 este închinat comemorării „Sfinților tămăduitori fără de arginți”, care sunt „cinstiți în evlavia poporului român”, după cum arată Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în continuarea activității, Părintele Dragoș Stanciu le-a vorbit copiilor despre o categorie aparte de sfinți, Doctorii fără de argint. Ei au fost medici creștini care aduceau vindecare fără a condiționa actul medical.

Pe lângă cunoștințele medicale, Dumnezeu i-a învrednicit cu darul facerii de minuni pentru sfințenia viețuirii lor în Hristos, cu Hristos și pentru Hristos.

Printr-un asalt de idei, elevii prezenți au definit, fiecare după nivelul vârstei lor, noțiunea de sfânt: „Sfinții sunt cei care se roagă pentru noi; sunt prietenii noștri; sunt cei de la care primim sprijin în nevoi; sunt cei pe care-i simțim aproape atunci când ne este greu”.

Părintele Dragoș pune la sufletul copiilor și câteva cuvinte despre Sfântul Pantelimon, sărbătorit pe 27 iulie, considerat ocrotitorul medicilor și vindecătorul bolnavilor. Sfântul Pantelimon este unul dintre cei mai cunoscuți și mai cinstiți sfinți ai Bisericii. A fost un medic priceput, căutat de pacienți și un model de doctor următor al lui Hristos, care după moartea lui martirică, a săvârșit multe vindecări miraculoase.

De asemenea, este amintit Sfântul Ierarh Luca, Arhiepiscopul Crimeei, tămăduitor de boli și ajutător în necazuri. Pe lângă slujirea în Biserică a continuat și activitatea medicală, fiind și un reputat chirurg.

Părintele protopop Laurențiu Cioranu, prezent ca în fiecare ediție a „Clubului de vară”, alături de copii, îi felicită pe aceștia pentru cuvintele frumoase rostite despre sfinți și îi aduce în discuția și în sufletele copiilor pe Sfinții Mari Împărați și Întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa, Elena. „Prin acești Sfinți Împărați a adus Dumnezeu libertate religioasă în lume, a slăbit păgânismul și idolatria și a întărit Biserica și credința creștină pe pământ”, așa cum spunea și Arhimandritul Ilie Cleopa (vol. Predici la praznice împărătești și la sfinții de peste an, 1996).

Sfinții, spune părintele protopop, nu sunt doar niște oameni buni, ci sunt toți cei care s-au unit cu Dumnezeu – Cuvântul, cu Hristos. Sfinți sunt numiți toți cei care, prin curățire și luminare, ajung la îndumnezeire și se împărtășesc de energia îndumnezeitoare. Sunt oameni ca și noi, numai că aceștia au pus iubirea de Dumnezeu mai presus de orice, mai presus decât iubirea de lumea aceasta. Sfinții, prin urmare, sunt oameni care au urmat întocmai pe Iisus iubindu-L pe El mai presus decât toate.

Să urmăm cuvintele Părintelui Valeriu Gafencu (1921 – 1952), care spunea: „Sfânt poate fi tot omul. Avem sfinți rugători din pustie, avem sfinți mărturisitori din arenele romane, avem sfinți din catacombe și temnițe, avem sfinți împărați și eroi, atleți ai lui Hristos, avem sfinți ai milosteniei, avem sfinți clerici și laici, și din popor și din elite. Toți oamenii, în toate domeniile de viață, sunt chemați la sfințenie, adică la o viață trăită în lumina Duhului Sfânt”.

Am plecat binecuvântați și plini de bucurie de la această întâlnire, nu inainte de a servi sucuri răcoritoare și fursecuri delicioase, pregătite cu multă dragoste de doamna preoteasă.

A fost o experiență frumoasă, plină de încărcătură spirituală.

Călătoria noastră nu s-a oprit aici și am mers mai departe, la o activitate la Muzeul Național al Agriculturii Slobozia.

Din nou, am fost așteptați cu dragoste de doamnele muzeograf și am realizat prin tehnica decupajului și tehnica șervețelului un splendid magnet pe care copiii l-au dus mamelor sau bunicelor.

La sfârșitul activităților, elevii au mers în parc, pentru o binemeritată relaxare, unde au socializat și au servit produse de patiserie, oferite de Protopopiatul Slobozia.

Protopopiatul Slobozia – A consemnat doamna profesoară Daniela Matei.

biserica de lemn clubul de vara religie sfinti tamaduitori slobozia

Știri recente:

CCJ Ialomița: Alegerile prezidențiale au decurs în condiții normale, fără să fie înregistrate incidente deosebite
Ialomițenii au votat, în majoritate, cu George Simion – 55,54%. Nicușor Dan a obținut 44,46%
Alegeri prezidențiale 2025 – turul II:  51,70% dintre ialomițeni s-au prezentat la vot, mai mulți decât în primul tur
CCJ Ialomiţa – Declarație sâmbătă, 17 mai 2025, ora 21.00
Ialomița: Percheziții domiciliare desfășurate de polițiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase
Vezi mai multe ştiri din Ialomiţa ➡️

Program de gardă farmacii,
Slobozia, luna MAI 2025
agrichim>
Diami
Telefonul Varstnicului
ziare.org   ziare & stiri
  • Termeni și condiții
  • Politica de Confidențialitate
  • Obiectiv Ialomița utilizează cookies. Află mai multe
  • Contact
Facebook Twitter Youtube Instagram
Ziarul Obiectiv Ialomita © 2011 - 2025 | obiectiv.net