Proiectul Dytras, privind modernizarea stației de epurare – treaptă biologică din Slobozia, un eșec de milioane… de euro
Prin anii 2007-2008, administrația locală din Slobozia pregătea un proiect privind modernizarea stației de epurare a apei uzate din municipiul Slobozia, cu fonduri de la bugetul local și fondul de mediu.
Era un proiect complex la vremea respectivă, care ar fi rezolvat o parte dintre problemele de mediu, tehnologia de epurare fiind una modernă, dar și în ceea ce privește capacitatea de preluare a apelor uzate, proiectanții luând în calcul și posibilitatea preluării în viitor a apelor uzate din alte localități, exemplu Amara, și epurate în stația de la Slobozia.
După ce s-a lucrat o perioadă, proiectul ajungând undeva la 90%, lucrarea s-a oprit, fără prea multe explicații. Ba că executantul lucrărilor a intrat în insolvență, ba că lucrările nu au fost bine executate, cert este că nimeni nu a oferit prea multe lămuriri la vremea respectivă. Important este că banii au fost plătiți firmei Dytras. Toate lucrările, de la cămine, decantoare, stație de pompare intermediară, bazin de contact cu clorul, stație de pompare nămol secundar în exces, ba chiar gazometru cu dublă membrană pentru generarea de biogaz sau sistem SCADA (softuri speciale instalate care comandă și monitorizează un proces tehnologic), au rămas „în aer” ani buni.
Așadar, până în prezent nu este clar ce obiective au fost recepționate efectiv, care au fost predate în vederea operării, câte se află în conservare, care este efectiv rezultatul cheltuirii unor sume importante din bugetul Sloboziei, circa 6 milioane de euro, și ce mai poate fi salvat.
În condițiile în care disconfortul olfactiv era din ce în ce mai pronunțat, iar oamenii din zonă reclamau insistent această problemă, s-a deschis „cutia Pandorei”.
Astfel, a fost constituită o comisie mixtă, cu rolul de a analiza și verifica obiectivul de investiții și de a lua măsuri urgente de inventariere și punere în siguranță, ori de valorificare a activelor care au făcut obiectul proiectului de modernizare a stației de epurare – treaptă biologică, prezentarea unui raport final, pentru ca apoi să se facă un audit tehnic și financiar.
Propunerea organizării unei comisii mixte, de analiză și verificare a investiției realizate în baza contractului dintre UAT municipiul Slobozia și SC Dytras România SA, din aprilie 2008, a venit din partea unei treimi dintre consilierii locali în funcție, ca urmare a intervenției consilierului Alexandru Potor, în septembrie 2021, cu privire la activitatea societății Urban SA și găsirea unor soluții referitoare la îmbunătățirea activității acestei societăți. Comisia urma să funcționeze 90 de zile de la data constituirii. Comisia se pare, însă, că „nu au mișcat deloc lucrurile”.
Cum nu este clar nimic, doar faptul că s-a cheltuit o sumă importantă de bani din bugetul Sloboziei pentru această investiție, lăsată în paragină, marți, 26 septembrie, primarul municipiului Slobozia, Dragoș Soare, alături de directorul Urban SA, Adrian Stoicescu, au decis să verifice, cu câțiva membri ai acelei comisii mixte, ce se află în anumite spații de la stația de epurare și să facă o comparație cu documentele existente.
„Un proiect ratat, pe care administrațiile din trecut l-au gestionat, și discutăm de proiectul Dytras, acea investiție în valoare de 29 de milioane de lei făcută din banii comunității pentru modernizarea stației de epurare, proiect care nu a fost pus în folosință niciodată. Unii au încercat să se acopere de documente, să spună că s-a predat, că s-au închis toate lucrările. Din discuțiile pe care le-am avut cu managerii de la Urban am constatat că acest proiect nu este viabil, nu funcționează, fapt care ne-a dus în ultimul an la o creștere a tarifelor și la apă și la epurare. Mai bine spus la epurare. Noi a trebuit să găsim acum fonduri, 4,5 milioane de lei, pentru a putea face o retehnologizare, în condițiile în care în urmă cu aproximativ 10 ani comunitatea a plătit 29 de milioane de lei pentru acest proiect de retehnologizare, proiect care, ca și alte proiecte, nu funcționează. Astăzi deschidem aceste containere și facem o evaluare vizavi de ceea ce este în fapt versus documente. La nivelul Consiliului local a fost constituită o comisie formată din reprezentanți din Primărie și Consiliul local, care au avut posibilitatea să vină și să închidă acest subiect. Iată că nu s-au mișcat lucrurile, motiv pentru care, în calitate de primar, am obligația să deschidem aceste containere și să facem o evaluare a obiectivelor aflate la fața locului versus documente. (…) Pentru că dacă s-a făcut recepția unor obiective, iar acestea nu se găsesc la fața locului este foarte, foarte grav. (…) Se impune, din punctul meu de vedere, o expertiză tehnică pentru a se vedea ce mai este viabil și ce nu”, spunea primarul municipiului Slobozia, Dragoș Soare, care acuză administrațiile trecute că nu au făcut nimic care să clarifice situația.
Potrivit primarului, după această analiză a investiției, obiectiv care se află în proprietatea UAT Slobozia, și care apare în documente ca fiind finalizată, va lua o decizie dacă va sesiza organele de urmărire penală sau nu. Stația de epurare este în proprietatea UAT Slobozia și în administrarea operatorului de apă SC Urban, operator care nu a putut să se folosească de investiția respectivă.
La ora actuală, stația de epurare funcționează la nivel de avarie, făcând doar epurarea primară, secundară și terțiară a apei uzate. Stația are circa 21 – 22 de componente majore. Parte din echipamentele existente nu au fost niciodată puse în funcțiune.
Directorul Urban SA, Adrian Stoicescu, susținea că de când a preluat frâiele societății a încercat să descâlcească multe probleme. Astfel că, pe lângă situațiile cu Amonil, cu asociațiile, a dat și peste contractul cu Dytras, recepționat parțial, și executat, din punctul lor de vedere, tot parțial.
„Sunt aspecte tărăgănate de peste 10 ani. Haideți să vedem împreună care este realitatea din teren”, spunea, la rându-i, directorul Urban, care a precizat că din investiția făcută de Dytras, Urban utilizează maxim 20 – 25%. Totodată, Adrian Stoicescu a subliniat faptul că, în ciuda acestor probleme, Urban epurează apa și o eliberează în emisar în parametri.
Așadar, cei prezenți au început cu deschiderea unui container în care ar fi trebuit să se afle echipamente electronice, IT, birotică etc, în valoare de peste 700.000 de lei. Însă, nimeni nu avea cheia. Așa că butucul ușii de la unul dintre containere a fost spart de doi muncitori de la Urban, sub aprobarea tuturor. Înăuntrul containerului, surpriză. Niște echipamente vechi de când lumea, nicidecum utilizabile, un birou, un calculator, o imprimantă cu scanner și niște…bocanci și geci. Culmea, un monitor era în priză, semn că acolo cineva are cheia și a mai fost din cand în când, chiar dacă pânzele de păianjen atârnau ca într-o casă părăsită. Totodată, în „baie” erau stivuite multe dosare, care blocau ușa.
„Noi nu am deschis până acum aceste containere și anumite lucruri de aici. (…) Toată lumea s-a ferit să deschidă, știind că este un cartof fierbinte. (…) Noi nu am avut cheia, ci Urban. Urban a spus că nu a deschis și că nu are cheia. (…) Din moment ce nimic nu funcționează, din moment ce a fost lăsat așa…. Au plecat în grabă, pentru că vedeți și dumneavoastră, au rămas și geci și bocanci, materiale aruncate, este clar că au plecat în grabă. Au fost interesați cei de la Dytras să ia doar banul. Dar problema nu este a celor de la Dytras. Problema este a celor care trebuiau să păzească interesul comunitar. Și vedeți cât de bine a fost păzit….”, spunea Dragoș Soare.
Reprezentantul societății Urban SA și-a arătat disponibilitatea de a colabora cu administrația locală pentru a pune cap la cap toată această situație încâlcită și pentru a vedea, din punct de vedere tehnic, ce poate fi folosit.
Cum Dytras și-a primit toți banii pentru această investiție, care nu este nici terminată, nici funcțională, situația este cât se poate de încurcată, în condițiile în care există procese verbale de recepție la terminarea lucrărilor de modernizare a stației de epurare – treaptă biologică.
„Avem procese verbale de recepție la terminarea lucrărilor. (…) Comisia de recepție prezentă la terminarea lucrărilor admite recepția totală pentru modernizare stației de epurare – treaptă biologică. (…) Există și un proces verbal de punere în funcțiune… (…) Și ne întrebăm de ce ne este rău, de ce avem probleme… 29 de milioane de lei. Și asta pentru că unii s-au acoperit de documente ca să se plătească această sumă. (…) Eu nu mă îndrept împotriva unei societăți care nu mai există. Problema este că investiția nu este funcțională. (…) Este copy-paste cu investiția pe care o avem noi la uzina de apă. Adică, haideți să facem o investiție, să luăm niște bani și rezultatul final nu îl mai așteptăm că nu mai contează. Aceeași situație o avem la stația de tratare, cu celebra stație de osmoză inversă. S-a blocat când mai avea puțin să fie finalizată. Pe principiul care a fost și aici. Au plecat și constructorul și proiectantul, s-au certat, au dat vina unii pe alții, am ajuns în instanță și ne chinuim de doi ani de zile să facem expertiză după expertiză să demonstrăm că noi, ca beneficiar, suntem prejudiciați cu o sumă destul de mare și să găsim soluții să rezolvăm problema acestei investiții”, a adăugat primarul municipiului Slobozia.
La ora actuală, la stația de epurare se fac investiții în valoare de aproximativ 4,5 milioane de lei, într-o centrală fotovoltaică, în retehnologizarea stației de aerare, prin achiziția de motoare performante, o copertină pentru a estompa mirosul, toate investițiile urmând să fie viabile cam în șase luni.
Asta după ce a trebuit făcută cadastrarea și cărțile funciare pentru întreaga zonă. Iar în zona stației de epurare sunt în jur de 40 de clădiri, dintre care doar 4 erau cadastrate în 2021 și cam jumătate utilizabile…