Proiect întocmit în perioadă de dezvoltare economică, finanţat pe timp de criză
„Dezvoltarea antreprenoriatului
inter-regional sudic – DAIRS”, primul proiect al AJOFM Ialomiţa în calitate de solicitant-beneficiar
Vineri, 28 octombrie, a avut loc, la Slobozia, conferința cu tema „Oportunități antreprenoriale în contextul dezvoltării economiei regiunilor din Sud”, conferință de lansare a proiectului cofinanțat din Fondul Social European prin programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013 „Dezvoltarea antreprenoriatului inter-regional sudic – DAIRS”.
Obiectivul general al proiectului îl reprezintă dezvoltarea culturii și competențelor antreprenoriale a persoanelor care intenționează să dezvolte afaceri și a managerilor din întreprinderi prin programe și servicii suport în vederea unui antreprenoriat adaptat cerințelor de dezvoltare economică a regiunilor din Sud.
Nicoleta Staicu, managerul de proiect, susține că este primul proiect implementat de AJOFM Ialomița în calitate de beneficiar-solicitant, la care vor participa 900 de persoane, din care minim 50% trebuie să fie femei.
„Ne-am axat pe cultura antreprenorială, pe promovarea întreprinzătorilor. În cadrul proiectului suntem parteneri cu AJOFM Mehedinți și Buzău, AJOFM Ialomița fiind liderul de proiect, dar și cu Camerele de Comerț din cele trei județe. Pentru că proiectul se implementează și pe regiunea București- Ilfov avem alături de noi și o societate de consultanță din București”, spunea Nicoleta Staicu.
Proiectul efectiv a început în decembrie 2010, cu data de încheiere 30 septembrie 2012, are o durată de 22 de luni și un buget de 6.433.296 lei, din care 6% reprezintă contribuția AJOFM Ialomița.
„Proiectul a fost depus spre finanțare în anul 2009, a fost aprobat în 2010, contractarea a mai durat și ea, astfel că abia la sfârșitul anului am știut că putem implementa acest program. Atunci când l-am scris nu era vorba de criza economică, ceea ce avem acum. Atunci vedeam dezvoltare. Cu toate acestea, avem oameni cu care să implementăm acest proiect. Ne era teamă de acest lucru, că nu vom avea oameni care să participe la acest program”, a adăugat managerul de proiect.
Grupul țintă al proiectului este format din 100 de întreprinzători, 600 de persoane care doresc să inițieze o activitate independentă și 200 de persoane de conducere din întreprinderi.
Cele 600 de persoane vor urma sesiuni de informare și consiliere privind inițierea unei afaceri, un modul integrat de formare profesională, managementul organizării și dezvoltării afacerii, în cadrul căruia cursurile ce urmează a se derula sunt legate de leadership-ul în afaceri, managementul organizației și al performanței, al diversității, managementul resurselor umane, management de proiect, antreprenoriat pentru o dezvoltare durabilă.
În cadrul aceluiași proiect mai există un modul de formare pentru managerii din întreprinderi, persoane cu funcții sau atribuții de conducere, în special din IMM și microintreprinderi, care vor participa la două cursuri: strategii de dezvoltare planul de afaceri și dezvoltarea afacerii prin accesarea fondurilor structurale și de coeziune. În final, activitatea cursanților va fi evaluată, iar competențele lor vor fi certificate.
Locațiile unde se vor susține cursurile sunt: Slobozia și Oltenița pentru Sud Muntenia, Buzău-Focșani pentru Sud-Est, Drobeta Turnu Severin și Râmnicu Vâlcea pentru Sud-Vest Oltenia și București pentru regiunea București-Ilfov.
De asemenea, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Ialomița este partener în acest proiect și se va ocupa de managementul proiectului, de organizarea cursurilor, desfășurarea evenimentelor, realizarea programelor de informare și pentru persoanele care doresc să inițieze afaceri.
În cadrul unei conferințe de presă, susținută joi, 27 octombrie, reprezentanții AJOFM Ialomița ne-au prezentat pe unul dintre participanții la proiect, o tânără care dorește să-și deschidă propria afacere.
„Am aflat de aceste cursuri la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți. Nu mai aveam ce cursuri să fac. Mă interesa ca pentru viitor să îmi practic singură meseria, să îmi deschid un cabinet, fără a mai avea un șef, să fiu propriul meu șef. Acum, cât o să realizez… M-am înscris la cursuri acum trei ani când nu era criză financiară și credeam că voi avea posibilitatea asta. Acum, dacă tot am văzut că sunt aceste cursuri, am spus, de ce nu? Este ceva nou și poate pe viitor îmi va folosi”, a declarat Ionescu Ana Maria, 22 de ani, absolventă de școală postliceală.