Profesioniștii din sănătate în dialog, la Amara
Colegiul Medicilor Ialomița și Călărași, împreună cu Asociația Medicilor de Familie, a desfășurat, în perioada 7 – 9 mai, la Hotel Ialomița din stațiunea Amara, cea de-a IV-a ediție a Conferinței Regionale, cu participare internațională, „Zile medicale Amara 2015”.
Programul științific a cuprins un schimb de experiență cu medici de familie și specialiști și comunicări științifice la care au fost invitați și profesori doctori din Centrele Universitare – București, Constanța, Franța și Bulgaria.
Temele conferinței au fost legate de medicina de familie, cardiologie, oncologie, chirurgie laparoscopică, anatomie patologică, pediatrie, ATI, somnologie, diabet zaharat și boli de nutriție, medicină internă, obstetrică ginecologie, neurologie, nefrologie, dar și alte domenii.
Deși la eveniment au fost invitați și reprezentanți ai conducerii Spitalului Județean, nimeni nu a fost prezent. Au participat, însă, reprezentanții Casei de Asigurări Ialomița, care au avut de răspuns multor întrebări din partea medicilor.
În deschiderea evenimentului, președintele Colegiului Medicilor Ialomița, Vasile Olaru, a transmis un cuvânt de bun venit tuturor participanților, ca de altfel și vicepreședintele Mihail Lungu.
Mihai Geantă, președintele Casei de Asigurări de Sănătate Ialomița, a avut, însă, o intervenție mult mai lungă și mai aplicată, mai ales în contextul în care mulți medici s-au confruntat cu probleme privind validarea cardului de sănătate.
„(…) Am răspuns acestei invitații din respect pentru dumneavoastră, profesioniștii din sistem, respect pentru Colegiul Medicilor, astfel să demonstrăm că suntem niște parteneri care ne prezentăm tot timpul pentru a avea discuții în vederea lămuririi tuturor problemelor din sănătate, mai ales acum când această conferință coincide cu implementarea acestui instrument, cardul de sănătate, care ne creează și nouă, și dumneavoastră, multe probleme. Dar este un instrument care, după rețeta electronică, va certifica efectuarea serviciilor medicale și, după cum spuneau cei care l-au implementat, va avea și rolul de a reduce unele cheltuieli inoportune și direcționarea acelor fonduri către medici, către alte zone importante. (…) Sperăm ca în cel mai scurt timp acest sistem să fie funcționabil. Unii au reușit încă din februarie-martie să valideze cardurile, alții au fost mai înceți. Este adevărat că acest sistem este cam complicat pentru mulți dintre noi, dar sperăm ca împreună să reușim să evităm nemulțumirile, în principal ale dumneavoastră, dar și ale pacienților, de a nu mai fi puși pe drumuri. Este adevărat că și unele acte normative au fost emise tardiv, ceea ce a dus la unele sincope (…) Ialomița a avut neșansa să primească în ultimele loturi de distribuire a cardurilor, foarte, foarte multe carduri, nu le spun numărul, cu erori. Ceea ce a creat tuturor probleme. Ne-am întâlnit cu sute de oameni disperați că nu-și primesc tratamentul… Până s-a venit cu noile acte normative…”, spunea Mihai Geantă.
Acesta a mai vorbit și despre faptul că există o echipă de control la spitalele din județ, însă acestea vin doar pentru a consilia profesioniștii din sănătate cu privire la problemele din sistem. Totodată, Mihai Geantă a vorbit și despre activitatea de contractare a serviciilor medicale, despre fondurile alocate spitalelor, mai mari față de anul trecut, dar și despre investigațiile de laborator.
Medicii au avut foarte multe întrebări, legate în principal de lipsa specialiști lor și unele probleme create din acest punct de vedere cu scrisorile medicale necesare pacienților, despre problemele create de consultațiile efectuate după programul de lucru și eliberarea de rețete în acest interval, dar și multe altele.
În cele două zile, toți cei prezenți au prezentat noutățile din domeniu, tot felul de cazuri medicale pe care le întâlnesc, și-au explicat modul de acțiune și au avut intervenții diverse în zona pe care o reprezintă.
La finalul celor două zile de program științific, medicii au participat la o petrecere oferită de Colegiul Medicilor.