Problematica romilor și veșnicul… “trebuie să!”
Întâlnirea reprezentanților comunităților de rromi din Ialomița, care a avut loc vineri, 5 aprilie, la Centrul Cultural “Ionel Perlea” din Slobozia, a fost marcată de nemulțumiri și de veșnicele probleme cu care rromii se confruntă, accentuate și de criza economică din ultimii ani, dar și de lipsa unor măsuri clare care să schimbe datele problemei.
Discuțiile au gravitat în jurul actului de responsabilitate al autorităților centrale, județene și locale de a eficientiza procesul de integrare a comunităților de etnie rromă în societatea românească actuală, punându-se accent însă și pe necesitatea ca rromii să încerce măcar să-și asume identitatea, să conștientizeze faptul că etnia nu îi face speciali, iar contextul în care trebuie tratați să fie unul general, fără discriminare de niciun fel.
În prezența deputatului Nicolae Păun, fiecare invitat a avut ocazia să-și exprime propria părere asupra problemelor cu care se confruntă populația de etnie rromă, nelipsind ușoarele tensiuni dintre membrii instituțiilor județene și reprezentanții comunităților rrome. Pe parcursul acestei întâlniri, am avut intensa impresie că fiecare invitat încearcă să arate cu degetul asupra unei atare instituții ce se poate face vinovată de starea acestei minorități, că s-a făcut prea puțin până acum, atât calitativ, cât și cantitativ, dar și că nu există receptivitate și deschidere din partea rromilor pentru a schimba situația lor socială actuală.
Otilia Dumitru, inspectorul general școlar al IȘJ Ialomița, nu a ratat momentul și a adus în atenție lipsa de interes manifestată de rromi în ceea ce privește educația copiilor, afirmând că absențele elevilor rromi pun sub semnul întrebării atât viitorul lor dar și al învățământului ialomițean.
După discursul moralizator, dar în același timp acuzator, al președintelui Consiliului Județean Ialomița, Silvian Ciupercă, ce a vorbit despre sprijinul oferit comunităților de rromi, despre emancipare și oamenii speciali ai acestei etnii, sau despre proiectele cu bani europeni care de multe ori nu au fost decât o „spoială”, s-au auzit voci, fie din partea liderilor comunităților rrome, fie din partea reprezentanților unor O.N.G-uri, care subliniau, în mod deschis, că multe dintre parteneriatele precizate rămân la nivel discursiv și că nu este suficient să existe doar uși deschise, că doar o serioasă implicare din partea autorităților poate crea conjuncturi favorabile vieții rromilor.
“Principala problemă reprezintă parteneriatele dintre școală, comunitate, primărie și organizația de rromi. Sincer să fiu, aceste parteneriate, la stadiul actual, sunt mai mult pe hârtie și este foarte important ca ele să fie puse în practică și exploatate. Nu putem să zicem doar declarativ că avem parteneriate între școală, comunitate și primărie, atât timp cât nu găsim metode prin care să le punem în valoare”, spunea Daniel Popa, primarul comunei Bărcănești.
Importanța educației în rândul tinerilor rromi, ajutorarea acestora pentru a-și încheia procesul de educație prin introducerea unor programe școlare menite să încurajeze alfabetizarea tinerilor și să stopeze practica abandonului școlar, deblocarea locurilor de muncă pentru rromi și integrarea lor pe piața muncii, păstrarea și aprecierea tradițiilor lor, alocarea unor resurse financiare pentru amenajarea unor spații de învățământ și dezvoltarea infrastructurii la nivelul acestor comunități sunt doar câteva dintre ideile desprinse în urma discuțiilor.
Pe parcursul ședinței s-au spus vrute și nevrute, unele afirmații fiind chiar deranjante.
Drept urmare, la un moment dat, deputatul Nicolae Păun chiar a dorit să intervină pentru a atrage atenția unor vorbitori să-și „regleze” discursul, în condițiile în care, spunea acesta, întâlnirea romilor a fost una cu caracter festiv și nu una de analiză profundă.
În concluzie, întâlnirea a fost una anostă, drept urmare mulți dintre invitați au plecat, rând pe rând, având altă agendă pentru ziua respectivă, iar cei care au rămas și-au vărsat „năduful”, plângându-se de toate cele și acuzându-i pe alții de indiferență.