15 RECOMANDĂRI privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19)
TELVERDE Coronavirus – 0800.800.358. Nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor.
Românii aflați în străinătate pot solicita informații la: +4021.320.20.20
Ziarul Obiectiv Ialomita > Lege si Ordine > Prins pentru a treia oară comercializând ilegal porci https://wp.me/p49Kdo-eRZ
livrari la domiciliulivrari la domiciliu
AVEM ORGANE CONGELATE DE MIEL CU PRAPUR INCLUS

Prins pentru a treia oară comercializând ilegal porci

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița informează toți cetățenii județului că, în scopul prevenirii reapariției de focare de pestă porcină africană pe teritoriul județului Ialomița, desfășoară permanent, împreună cu reprezentanți ai I.P.J. Ialomița, controale în trafic, cu accent pe monitorizarea circulației animalelor.

În data de 21.02.2020 reprezentanții I.P.J. Ialomița au notificat D.S.V.S.A. Ialomița, cu privire la faptul că, pe raza localității Valea Ciorii, a fost identificat un comerciant de animale (porcine). Porcinele oferite spre comercializare nu erau identificate și nici însoțite de documente sanitare veterinare conform legislației în vigoare.

Un medic veterinar oficial din cadrul D.S.V.S.A. Ialomița s-a deplasat imediat la locația indicată, constatând că pentru porcinele respective nu poate fi stabilită trasabilitatea acestora.

A fost dispusă măsura confiscării unui număr de 2 porcine și dirijarea acestora, cu sprijinul I.P.J. Ialomița, către L.S.V.S.A. Ialomița. Porcinele au fost eutanasiate fiind supuse, anterior acestei operațiuni, prelevărilor de probe specifice în vederea analizării în direcția pestei porcine africane. Cadavrele au fost distruse prin incinerare în incineratorul aparținând D.S.V.S.A. Ialomița.

Ținând cont de faptul că acest ,,comerciant de animaleˮ a încălcat în mod repetat măsurile prevăzute de legislația sanitară veterinară pentru evitarea răspândirii bolilor la animale, fiind depistat în trafic în datele de 19.01.2020 (raza localității Stelnica) și 18.02.2020 (raza localității Vlădeni), date la care efectua aceleași operațiuni ilegale de comercializare de animale, a fost sancționat, conform H.G. nr. 984/2005, cu modificările ulterioare, fiind aplicate trei sancțiuni contravenționale cumulate, în valoare de 11100 lei.

Totodată D.S.V.S.A. Ialomița a solicitat sprijinul I.P.J. Ialomița pentru încercarea stopării acestor activități.

         Efectuarea verificărilor în trafic are caracter permanent, acțiunile fiind realizate atât prin echipe mobile cât și la locuri fixe, de către reprezentanți aparținând D.S.V.S.A. Ialomița și I.P.J. Ialomița.

D.S.V.S.A. Ialomița vă informează că achiziționarea de suine de la persoane necunoscute, fără documente sanitare veterinare reprezintă un risc major de reapariție a Pestei Porcine Africane în județul Ialomița, în acest caz proprietarii de animale  putând fi sancționați conform H.G. 984/2005, cu modificările ulterioare, fapt ce ar duce implicit la neacordarea despăgubirilor cuvenite conform H.G. 1214/2009, cu modificările ulterioare, în cazul reapariției bolii.

Reamintim tuturor crescătorilor de suine că, în data de 08.11.2019, a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 902, Ordinul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, nr. 538/04.11.2019, pentru stabilirea dimensiunilor și a tipurilor de exploatații de suine pe teritoriul României.

Astfel, începând cu data de 08.11.2019, numărul maxim de porcine ce pot fi crescute într-o exploatație nonprofesională, deținută de persoane fizice neînregistrate la Oficiul Registrului Comerţului, este de 5 animale.

Subliniem faptul că fără sprijinul și înțelegerea cetățenilor, în special a crescătorilor de porci, apariția unor noi focare de boală nu poate fi stopată, fapt ce va duce la pagube economice importante atât în sectorul industrial cât și în cel gospodăresc.

În Magazinele La Cliseru din Slobozia
Hei, dacă ești un cititor fidel al site-ului nostru și te-ai convins că de ani buni publicăm numai știri oficiale și de încredere, te rugăm să iți rupi un minuțel din timpul tău și să ne acorzi o evaluare aici: facebook.com/obiectiv.net/reviews/ Astfel ne ajuți la creșterea autorității paginii, lucru foarte important în această perioadă, în special pentru vizitatorii noi, care, pe bună dreptate, nu au de unde să știe că suntem o publicație serioasă și de încredere. Îți mulțumim! Multă sănătate!