Primarul Sloboziei: „Ar fi un dezastru dacă nu se acceptă prelungirea termenului de finalizare a lucrărilor la centrul civic”
Primarul municipiului Slobozia, Alexandru Stoica, a ținut să explice liberalilor și tuturor celor care îl acuză de stagnarea sau întârzierea unor proiecte cu finanțare europeană, în special referitor la reabilitarea centrului civic, de ce nu este dumnealui vinovat, care au fost problemele întâmpinate de când a pornit proiectul și de ce refuză să se gândească la un eșec total al investiției.
Citește și: Liberalii vor referendum în Slobozia: „Groapa” astupată sau lucrări continuate din bugetul local?
„Vreau să spun că acest proiect este făcut în 2008, nu este proiectul meu și știe foarte bine. La data respectivă a fost aprobat, era bine atunci, era foarte interesant. Acest proiect nu a intrat în perioada aceea la finanțare, a intrat după 2013. Aceasta este o cauză importantă.
Proiectul a fost gândit la nivelul anului 2008, inclusiv în ceea ce privește materialele. Normele europene nu îți dă voie să modifici ulterior cantități și prețuri. S-a trecut la realizarea parcului industrial, care a fost la o valoare mai mică și mai ușor de făcut. Și s-a făcut la termen, respectându-se tot ceea ce s-a cerut în caietul de sarcini și obligațiile pe care le aveam conform normelor europene. Iar la partea a doua, a durat aproape un an licitația, pentru că au fost șapte-opt firme, care au avut asociați, în orice caz au fost 35 de metri cubi de documente.
Timp de un an de zile, comisia, inclusiv cu UCVAP (verificarea achizițiilor publice), au luat filă cu filă documentele la verificat. Noi am pierdut, deci, foarte mult timp la licitații, la stabilirea câștigătorului. A câștigat ACM4. Vreau să mai spun că acest UCVAP este un organism care încurcă enorm. Este o mare prostie, o mare pierdere de timp și o mare tâmpenie. Așadar, după acel un an de zile, am început lucrarea, cu valorile din 2008. Dar nu știu mulți, doar le place să se strângă la conferință să dea din gură, pentru că habar nu au.
Dacă întrebi de proiecte… latră la stele. ACM4 a dovedit, cu documente, că are capacitatea că poate să facă. Și s-a apucat de treabă. Frumos, alai, toate bune. Valoarea proiectului a fost de 500 de miliarde lei, ei au câștigat cu 370 de miliarde. Prin contract, ei s-au obligat ca până la sfârșitul anului 2015 să finalizeze lucrarea. S-au apucat de treabă și dă și luptă… S-au apucat prin octombrie 2014, iar valoarea materialelor din documente era la nivelul anului 2008. Ei au spus că se vor descurca. Când au văzut că nu mai pot face față, cea mai elegantă mișcare românească, au intrat în insolvență. Îi întreb pe vașnicii PNL-iști, ei știu ceva de treaba asta? Că sunt maeștri la combinații din astea.
Deci, ce vină are primăria, ce vină are Consiliul local, ce vină are Slobozia că o firmă care a câștigat în mod corect la vremea respectivă, a ajuns în situația asta? Vreau să vă spun că Primăria și-a respectat toate obligațiile prevăzute în contract.
Și am mai avut o problemă. Lunile aprilie, mai și iunie au fost oprite plățile pentru că președintele UJSL Ialomița, doamna Elena Neagu, ne-a făcut plângeri la ADR și la Minister. Au verificat și am primit de la minister că suntem în regulă. După asta, ne-a mai făcut o plângere la Parchet, în luna iulie. Pe această cale, o anunț pe doamna că o dau în judecată și la fel va face și ACM4. Am avut patru luni de întârzieri la plată, din cauza dumneaei. Total neavenit. (n.r. este vorba despre o suprafață de teren care, în opinia doamnei, ar aparține UGSR în zona Prefecturii).
O să fie un proces puternic. Sindicatul dumneaei nu este continuatorul de drept al vechiului UGSR. În plus, liga dumneaei a folosit banii din închirierea spațiilor UGSR. Se folosește ilegal de patrimoniul UGSR. (…). Și pentru asta o să-i fac plângere, pentru obținerea de foloase necuvenite. Deci, o dăm în judecată, am pregătit actele, și vrem ca să plătească toată cota parte de întârzieri. Pentru că la ACM4 le-am facturat penalități, deși nu au avut nicio vină. (…) Culmea este că după ce acopeream groapa, acea porțiune de teren îi revenea. Nu o luam noi. Dar, oricum, nu e terenul dumneaei. Dumneaei nu reprezintă pe nimeni.
Am primit și de la Parchet că nu există nicio faptă penală, abuz în serviciu. La ora actuală s-au reluat lucrările, am efectuat plățile către ACM4. Există posibilitatea ca, dacă executăm 50% din lucrare până la sfârșitul anului, să ne prelungească termenul. Și facem. Sunt convins că o să rezolvăm problema. Am discutat cu domnul Lungu de la ACM4 despre toate acestea și am stabilit cum am putea să continuăm. Referitor la groapă, noi trebuie neapărat să turnăm radierul, adică fundul, pereții și să punem pământ pe lângă să nu avem probleme la iarnă.
Dacă este posibil vom turna și capacul, ca să spun așa. Asta înseamnă mai mult de 50%. Dacă timpul ne permite, vom începe și la tunel. Dar nu am dat voie până când nu asigurăm clădirile. Revenind la firmele în insolvență. Acesta este tipic românesc. Câștigă cel care oferă prețul cel mai mic, iar când văd că nu mai pot, intră în insolvență. Ar trebui să se schimbe lesiglația, pentru ca investițiile să nu aibă de suferit din cauza unei firme care nu mai are capacitatea de a continua.
În plus, până să intre în insolvență își mărită toate bunurile și rămân cu un birou, o masă și un calculator. Și ce să mai execuți? Și rămâne povara pe autoritatea publică locală, care nu are nicio vină. Noi ne-am respectat angajamentele. Dar e ușor a scrie versuri, când nimic nu ai a spune, înșirând cuvinte goale ce din coadă au să sune.
Cam așa este și cu PNL-ul local, în frunte cu domnul consilier Cezar Zamfir care …dă din gură. Am uitat să vă spun că în luna aprilie am mai avut o problemă. S-a schimbat acționariatul la ACM4, dar și echipa de lucru, iar noua echipă a făcut cu greu situațiile de lucrări. Acum e oarecum în regulă. Și sperăm ca până la finalul anului să acoperim groapa”, spunea Alexandru Stoica.
L-am întrebat pe primar ce se va întâmpla dacă termenul pentru finalizarea lucrării nu va fi prelungit?
„Nu mă întrebați asta, nu vreau să mă gândesc. Mintea mea refuză să gândească așa, pentru că ar fi un dezastru. Sincer. Dar dacă, totuși, s-ar întâmpla, trebuie să facem o evaluare, să vedem cât mai este de lucrat, nu știu, cât am cheltuit, cât am încasat. Să zicem că facem cu banii noștri, ne judecăm, ne dă bani, nu ne dă. Cineva și-a asumat prin contract că va executa această lucrare. Nu e vina mea. Nu am absolut nicio vină”, a adăugat primarul.
În ceea ce privește oferta liberalilor, de a-i consilia pe cei din Primărie pentru a găsi cele mai bune soluții, aceasta a fost refuzată din start de către primar.
„Păi, cu cine? Cine să mă consilieze? Unul care e popă? Ce, aici suntem la îngropat morți? Ei nu au fost în stare să facă nimic. Să îmi arate și mie o hotărâre propusă de ei, care să facă ceva bun în Slobozia. Dacă vine el, ce face cu apa? O închide pe asta și aduce alta? Iar de canalizare, știe el că e de 40 de ani? Știe el că parcările și aleile dintre blocuri nu au fost asfaltate de 30 – 40 de ani? Anul acesta eu am început să fac asta. Erau mâncate, găurite. Nu ies așa cum ar trebui, dar nu am putut să facem mai mult acum, pentru că înainte au fost turnate din beton, toate parcările, iar ca să spargem, era nenorocire. Dar cine o veni după mine… Am făcut scurgerile, că nu erau… Dar să vorbești în conferință de presă e ușor”, a mai spus Alexandru Stoica, referindu-se la ceea ce au afirmat liberalii.
Vom vedea ce se va întâmpla cu această investiție, dacă va fi sau nu finalizată, și cu multe altele. Ne așteptăm, însă, la o exacerbare a problemelor pe care le are Slobozia… Doar vin alegerile locale….