Primarul municipiului Slobozia, despre parcarea subterană: Această investiție nu se încadrează în normativele de construcție, drept pentru care, înainte de a fi finalizată, trebuie să intre într-un program de reabilitare
Primarul municipiului Slobozia, Dragoș Soare, a organizat vineri, 6 noiembrie, o conferință de presă în parcarea subterană din Piața Revoluției (zona Prefectură), obiectiv de investiții nefinalizat din cauza nenumăratelor probleme tehnice și financiare. La ora actuală, nu este realizat accesul în parcare, la interior nu sunt finalizate toate elementele trecute în proiect, iar pe zi ce trece tot ce s-a realizat până la acest moment se degradează.
Proiectul reabilitării funcționale a Pieței Revoluției din Slobozia a început de foarte mulți ani, contractul de finanțare Regio, în valoare de peste 51 de milioane de lei, fiind semnat în iunie 2012. Acest proiect avea o durată de implementare de 37 de luni, timp în care trebuiau executate, în două etape, reabilitarea generală a zonei de sud a Pieței, cu fântâni, statui, agoră etc, iar în cea de-a doua etapă reabilitarea zonei de nord, prin realizarea unei parcări subterane cu 98 de locuri și acces printr-un tunel și a două fântâni. Parcajul subteran era stabilit la un regim de înălțime de 2,10 m, iar suprafața construită de 33.432,28 m.p. Prin august 2014, administrația locală preda amplasamentul către constructor în vederea începerii lucrărilor de modernizare. Investiția a început cu întârziere, din cauza contestațiilor, iar execuția era, prin luna mai 2015, mai mult decât nemulțumitoare, întâmpinându-se o serie de probleme de ordin geologic, legate de epuizarea apei freatice din fundația parcării. O altă problemă era execuția tunelelor de intrare-ieșire. Intrarea în insolvență a executantului lucrării (ACM4 București), unele litigii apărute ca urmare a reclamațiilor Ligii Sindicatelor Libere Ialomița, condițiile meteo, scurtarea duratei de implementare, suspendarea plăților de către finanțator sunt doar câteva dintre motivele care au condus la nefinalizarea proiectului. Prin decembrie 2015, autoritățile locale au inclus investiția pe lista celor cu risc de neimplementare, prelungind termenul de execuție până la 30 iunie 2016. Nu s-a putut realiza nici până la acea dată. Iar lucrurile au luat-o și mai mult razna. Au venit alegerile locale, s-au făcut tot felul de promisiuni, au fost schimbate soluții tehnice pentru intrarea în parcare, însă, la ora actuală, parcarea este acoperită, dar nu este finalizată. Nu există căi de acces rutier, în interior nu sunt finalizate toate cele trecute în proiect și, mai mult, dacă se va mai întârzia mult, parcarea va trebui… reabilitată pentru a fi dată în folosință. Potrivit reprezentanților primăriei Slobozia, contractul inițial a ajuns la termen în 2018 și nu a mai fost prelungit. Au fost reluate procedurile pentru finalizarea obiectivului de investiții, s-a încheiat un contract de prestări servicii prin care se vor continua demersurile privind actualizarea proiectului și finalizarea acestuia. Totul din bugetul local….
„Ce avem noi aici?”
Așadar, vineri, primarul Dragoș Soare a arătat, la o săptămână după preluarea mandatului, pentru prima dată presei și, implicit, opiniei publice, ce se află în faimoasa parcare subterană. Edilul Sloboziei a susținut că urmează să prezinte în viitorul apropiat și alte probleme care au trenat ani buni în Slobozia, de la apă, iluminat public, drumuri și până la canalizare, propunându-și ca în șase luni să găsească și soluții în vederea rezolvării acestora.
„Am promis că vom deschide primăria comunității, asta facem în momentul de față. Am început cu vizita în celebra groapă a lui Stoica, în parcarea subterană din centrul orașului, să vedem și noi ce se întâmplă aici. Nu înțeleg de ce s-a păstrat acest secret al acestei parcări atât de bine păzit, de parcă era un obiectiv, o mare avere ce trebuia păzită. (…) Stadiul de execuție al Pieței Revoluției, din care face parte și această parcare, este de 75%. Problema este că în urma unor expertize care au fost făcute anterior a reieșit că această investiție nu se încadrează pe normativele de construcție din 2014, drept pentru care această parcare, înainte de a fi finalizată, trebuie să intre într-un program de reabilitare. (…) Cum poți să vii și să bagi atâția bani într-o parcare care nu este în conformitate cu reglementările privind siguranța în construcții și pentru care noi trebuie să intrăm deja într-un program de reabilitare? Asta spun expertizele. Nu o spun eu. (…) Nu avem intrarea în parcare, iar săptămâna viitoare vă vom prezenta și planurile acestei parcări, vă vom arăta și cum a fost gândit studiul de fezabilitate (…) Din informațiile pe care ni le-au pus la dispoziție, reieșea că pentru parcare avem nevoie de o investiție într-o zonă de 100 de metri. Poate dacă am face intrarea în parcare … pe o diferență de nivel… normativul fiind de maxim 18% înclinație la 100 de metri. Deci, gândiți-vă ce adâncime trebuia să aibă parcarea. Pentru intrarea în parcare sunt probabil soluții logice. Eu nu sunt proiectant, dar vi le vom prezenta. (…) Cifrele arată că Piața Revoluției, cu parcarea, ar fi trebuit să coste 37,8 de milioane lei, valoarea lucrărilor realizate fiind de 19,5 milioane lei cu TVA. (…) Din punctul meu de vedere, această construcție trebuie utilizată pentru ceea ce a fost creată, trebuie să fie finalizată și să ofere comunității posibilitatea ca în acest centru să-și poate parca mașina, iar eu voi veni cu o propunere, în măsura în care ne va permite legea, pentru ca fiecare conducător auto să fie taxat după o oră de parcare. (…) Da, vom trage la răspundere pe cei care se fac vinovați de acest aspect, de această piatră de la gâtul comunității”, a declarat Dragoș Soare.
Primarul a reclamat și faptul că municipalitatea suportă lunar în jur de 30.000 de lei pentru paza acestui obiectiv, bani care ar fi putut fi transferați pentru rezolvarea altor probleme ale comunității.
De asemenea, Radu Gorunescu, unul dintre consilierii primarului, a prezentat o mică parte din raportul expertizei tehnice privind starea acestei investiții.
Potrivit acestuia, unele elemente de construcție nu respectă normativele în vigoare, de la radier (placa de beton armat) și până la pereți, care sunt mai subțiri decât ar trebui.
„Din fericire, expertiza tehnică întocmită confirmă faptul că această construcție nu va pica. Din acest punct de vedere „we are safe”. Se recomandă, însă, să nu se intre cu peste 3,5 tone pe planșeu… (…) În schimb, se recomandă niște consolidări ale unor grinzi, 47 de grinzi din totalul de 110 necesită consolidări. Adică, aproape jumătate necesită consolidări, pentru că nu rezistă la sarcinile stabilite în normativele în vigoare. Expertiza prevede și cheltuielile care ar mai trebui făcute. Este opinia acestor experți, care trebuie tratată cu rezerva de rigoare, ca la medic. Putem avea și o „second opinion” (…) Ei spun că parcarea mai are nevoie de 4.563.851 de lei pentru a fi finalizată la caracteristicile din proiectul tehnic existent. Nu vorbim de reconsolidare. Lucrările privind accesul la parcare, unde sunt două variante de proiect, sunt estimate la 8.660.000 lei. Și la Agoră ar mai fi nevoie de 842.000 lei ca să o faci să arate ca în proiectul inițial…”, a spus Radu Gorunescu, consilierul primarului pentru o scurtă perioadă de timp.
Deocamdată, nu se știe ce decizie se va lua cu această parcare. Se iau în calcul două variante: conservarea acesteia, iar când vor exista fonduri să fie finalizată, ori se vor găsi alte surse de finanțare pentru terminarea acesteia.