Primarul comunei Miloșești, Dumitru Trifu: Suntem pe ultima sută de metri cu lucrările la canalizare
Comuna Miloșești are, din 2020, un primar USR. Dumitru Trifu a reușit, la alegerile locale, să-l „detroneze” pe primarul liberal Nelu Chițoiu, care avea mai multe mandate, obținând un rezultat zdrobitor. Reprezentanții partidului promiteau atunci că atât Miloșești cât și Gârbovi, care are tot un primar USR, vor deveni „cărțile de vizită” ale formațiunii politice, prin activitățile administrative pe care le au în plan edilii nou aleși.
După aproape jumătate de mandat, atipic pentru toți având în vedere perioada de pandemie, am dorit să aflăm ce proiecte au fost totuși derulate în aceste condiții în comuna Miloșești, ce planuri are în continuare administrația locală și cu ce probleme se mai confruntă.
– Faptul că oamenii v-au acordat o mare încredere la vot a creat, inevitabil, o anumită așteptare din partea lor și o doză importantă de responsabilitate din partea dumneavoastră și a aparatului primăriei. În ce măsură ați reușit să vă mobilizați și să începeți schimbarea pe care o așteptau cu toții?
– Am știut, cât de cât, ce așteptări au oamenii de la un primar, așa că am încercat să ne mobilizăm cât mai bine. Iar eu spun că am reușit să schimbăm comuna în bine, într-o anumită măsură. Cred că până acum nu i-am dezamăgit, deoarece am continuat proiectele pe care le-am găsit aici, respectiv cel de canalizare și am început proiecte de investiții pe care le așteptau.
– Pentru ca un primar să poată realiza ce a promis în campania electorală este nevoie de suportul aparatului primăriei. De multe ori se întâmplă ca angajații să fie reticenți la nou. Dumneavoastră ați reușit să le câștigați încrederea, să lucrați împreună?
– Un primar este strâns legat de aparatul de specialitate și invers. Astfel că, încă de la început, am discutat despre ce se poate face, în așa fel încât să putem duce la bun sfârșit proiectele pe care ni le-am propus. Eu am o colaborare bună cu echipa de la primărie, am avut încredere în ea, dar și ea în mine. Și am încrederea că voi duce acest mandat la final cu bine, cu mult sprijin din partea lor. Nu a plecat nimeni, din contră. Am încercat să atragem și alți profesioniști, oameni calificați în ceea ce aveam noi nevoie.
– Un punct important pentru ca o unitatea administrativ teritorială să fie performantă, îl reprezintă timpul de reacție. Digitalizarea administrației publice a devenit o necesitate. Primăria Miloșești a reușit să implementeze soluții tehnice noi pentru a deveni, să spunem, mai productivă, pentru ca relația instituție publică – cetățean să fie mult simplificată, mai transparentă?
– La acest moment lucrăm la digitalizarea cadastrală. În plus, încercăm să introducem metode noi care să simplifice munca funcționarilor din primărie, iar cetățenii să beneficieze de asemenea de serviciile noastre fără întârzieri. Mai mult decât atât, impozitele și taxele se pot plăti și online. Toate aceste schimbări vor simplifica și îmbunătăți cu siguranță relația funcționar – cetățean.
– În programul electoral, printre primele probleme pe care le aveați de rezolvat erau trecute modernizarea rețelei de apă și modernizarea și extinderea rețelei de canalizare cu stații de epurare în comuna Miloșești. În ce măsură ați reușit să le realizați, având în vedere faptul că de mulți ani se încerca finalizarea lor?
– Eu când am preluat mandatul, am început să lucrez la proiectele care se aflau în implementare, respectiv cel de canalizare, realizat prin PNDL2. La ora actuală se lucrează foarte, foarte intens pe trei fronturi pe raza comunei la canalizare. Suntem pe ultima sută de metri ca să spun așa. Suntem pe ultimii doi kilometri din cei 14 pe care îi are comuna, după care ne mutăm spre stațiile de epurare. Sperăm ca luna aceasta să finalizăm, pentru că, știți cum este, săpăturile lasă în urmă… multe supărări din partea cetățenilor. În ceea ce privește sistemul de alimentare cu apă, eu când am venit la primărie l-am găsit funcțional. Am reușit, însă, să fac unele îmbunătățiri. Am mai realizat câteva foraje, am achiziționat pompe de capacitate mai mare, în încercarea de a stabili un echilibru între consum și debitul de apă oferit. În prezent, suntem preluați de Urban SA, iar ei au început deja să realizeze unele lucrări de investiții.
– Crearea unei infrastructuri rutiere este foarte importantă pentru dezvoltarea economică a localității. Comuna Miloșești și zonele limitrofe au fost private foarte mulți ani de drumuri sigure, pe care să poți circula fără probleme. Care este situația în prezent? Ce drumuri au fost reabilitate și cu ce fonduri?
– În ultimii doi ani, situația drumurilor s-a schimbat în bine. Cel puțin în ceea ce privește drumurile județene este vizibil. În ceea ce privește drumurile de interes local, avem două proiecte pe Anghel Saligny, asfaltarea unui drum comunal între Miloșești și Gheorghe Doja, iar cel de-al doilea proiect este pentru asfaltarea a 7,2 km de drumuri de interes local. Am înțeles că în următoarele săptămâni vom afla cu siguranță procentul de finanțare. În funcție de prioritate, de necesitate, de locuitorii fiecărei comunei. În acest moment, prioritare sunt apa, canalizarea, apoi drumurile. Am ținut foarte mult să pietruiesc drumul dintre Gheorghe Doja și Miloșești ca să aibă oamenii cum ajunge la muncă acolo. Și trebuie să recunosc faptul că Gheorghe Doja s-a dezvoltat extraordinar de mult datorită faptului că există acel bazin legumicol.
– La începutul mandatului v-ați caracterizat ca fiind „o punte de legătură” între tineri și persoanele mai în vârstă. Promiteați amenajarea de parcuri în toate satele comunei Miloșești și dotarea cu spații de joacă pentru copii. Unde s-a reușit crearea acestor parcuri și cu ce fonduri?
– Am spus că sunt o punte de legătură pentru că atunci, când am candidat, USR PLUS era un partid nou, cu mulți tineri, iar eu fiind mai în vârstă am zis să-i convingem și pe cei din categoria mea de vârstă să ni se alăture în acest proiect, într-un partid cu perspective de viitor. Și am reușit să fiu, să spunem, un mediator între cele două generații. În ceea ce privește amenajarea de parcuri, încă de când am preluat mandatul am început să reamenajez parcul din comună, pe care l-am găsit într-o stare dezastruoasă. La ora actuală, pot spune că este amenajat în proporție de 80%, iar copiii se pot juca în siguranță. Parcul este dotat cu elemente de joacă, băncuțe, am semănat și gazon, există și o toaletă publică. Deci eu cred că am reușit să le ofer copiilor din comună un loc unde să se simtă bine. De asemenea, vreau ca în satul Tovărășia, unde școala nu mai este funcțională, în curtea unității de învățământ să amenajăm un parc. Am împrejmuit deja zona și vom încerca să-i dăm o funcționalitate. Totodată, cu sprijinul Consiliului Județean, prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară, am reușit să facem în comună un miniteren de fotbal cu gazon artificial.
– De asemenea, doreați dezvoltarea serviciilor de asistență și protecție socială pentru categoriile vulnerabile.
– Pe partea de asistență socială avem ceva în proiectare. Sper că vom reuși până la finele mandatului să realizăm o cantină socială, unde să asigurăm o masă caldă, în jur de 10-15 porții, persoanelor vulnerabile. Acum, însă, ne-am reorientat spre PNRR și reabilitarea clădirilor de interes public, respectiv Casa Agronomului din comuna Miloșești, unde avem un birou cadastral, am obținut finanțare și pentru reabilitarea, dotarea și extinderea căminului cultural, a sălii de festivități din satul Nicolești. De asemenea, am prins finanțare pentru un sistem de monitorizare video în comuna Miloșești, în valoare de 170.000 de euro. Acum să vedem când se va pune în operă. Am înțeles că implementarea va fi cam într-un an de zile. Am mai avut proiecte și pentru modernizarea, eficientizarea și dotarea școlii, dar nu am prins finanțare. Nu ne dăm bătuți, astfel că redepunem proiectele în toamnă.
– Ați menționat faptul că există proiecte care vizează sistemul educațional. Puteți detalia?
– Avem proiect întocmit pentru școala generală Miloșești, dar nu am obținut finanțare, după cum vă spuneam. Știți cum este cu „primul venit, primul servit”. Acum așteptăm în toamnă să vedem pe ce vom putea obține finanțare. Trebuie să existe ceva. Nici nu mă gândesc să nu obțin finanțare pentru modernizarea școlii generale în acest mandat. Prin PNDL2 am continuat lucrările la grădiniță și creșă, iar acum pot să spun că sunt cam la 90%. Mai avem pe partea energetică să mai lucrăm, pentru că trebuie să mărim capacitatea. Am făcut demersuri la compania de electricitate pentru a găsi o soluție și a rezolva problema. Sperăm ca la 15 septembrie să începem anul școlar acolo.
– Gestionarea deșeurilor este o provocare pentru multe dintre comunitățile locale. Amenajarea și modernizarea unor platforme de gunoi în comuna Miloșești și îmbunătățirea colectării deșeurilor sunt obiective extrem de importante. Cum stă Miloșești la acest capitol? Știm că, în paralel, au fost organizate și campanii de salubrizare, de plantare de perdele forestiere.
– Da, am înființat aproape patru hectare de perdea forestieră, fiind primul an de ființare. Ne aflăm în perioada de întreținere. Am plantat perdea forestieră între Miloșești și Nicolești de 1.200 de metri, pe o lățime de 12 metri și între Nicolești și Tovărășia. Recent, am avut și o campanie de salubrizare în cadrul programului România Curată, prin care, cu sprijinul elevilor și voluntarilor din comună, am reușit să strângem o cantitate importantă de fracție uscată. Prin astfel de acțiuni încercăm să le insuflăm copiilor dragostea pentru natură, pentru un mediu curat, iar la rândul lor să transmită mai departe. În ceea ce privește platformele de gunoi, le avem cât de cât gestionate, din punctul meu de vedere. Acum am aderat la ADI ECOO 2009.
– Până la finele mandatului mai aveți multe probleme de rezolvat. V-ați propus multe proiecte, iar în patru ani este cam greu să le duceți la bun sfârșit.
– Da, mai sunt foarte multe de făcut. Nu am ajuns nici la jumătatea mandatului, iar zilele, lunile trec repede când ai treabă. Facem tot ce ține de noi. Am drămuit bugetul, în așa fel încât să putem continua investițiile. Eu sunt mulțumit de ceea ce am reușit să fac din fondurile locale. Încercăm, totodată, pentru proiectele majore, să obținem bani și din alte surse, iar în final să schimbăm în bine viața locuitorilor din Miloșești.