Primăria Slobozia alocă 2 miliarde lei pentru „îmbunătățirea calității apei la consumator”
Unele asociații de proprietari vor avea țevi de apă trase separat pe casa scării
De vreo câțiva ani, cei care voiau să se debranșeze de la sistemul centralizat de distribuție a apei, pentru a nu mai plăti zeci de metri cubi de apă, pierderi înregistrate din cauza țevilor vechi, ruginite, sparte, puteau să se branșeze separat la rețea, de la căminul din fața blocului, pe casa scării, până în locuințe.
După ce un proprietar își achita toate datoriile la Urban, societatea elibera un acord prin care se putea „trage apă separat”. Cei mai mulți au ales – sau nu au avut încotro – să realizeze lucrările cu o firmă privată, plătind mii de lei, în funcție și de suprafața apartamentului, etaj, dar și de alte aspecte.
Sau puteau realiza lucrarea și cu Urban, la un preț mai mic. Însă dacă do i- trei proprietari de pe o scară de bloc își realizau investiția cu firma privată, ceilalți trebuiau să continue la fel.
Deși investiția se amortiza în câteva luni, nu au existat multe blocuri care au fost racordate astfel, pentru că posibilitățile financiare ale multora nu le permiteau o astfel de investiție sau să ajungă cu datoriile „la zi”.
În acest fel, cei care nu au putut realiza o astfel de investiție au rămas și singurii din bloc care trebuie să suporte pierderile, acumulând datorii de milioane de lei, pentru că reparațiile la subsol nu au fost efectuate cum trebuie, iar țevile băltesc în mizerie.
Asociațiile de proprietari nu făceau altceva decât să cârpească pe ici, pe colo, în funcție de fondurile strânse de la proprietarii de apartamente. Iar primăria nu putea interveni pentru că zona este… proprietatea asociațiilor de proprietari.
Acum, în ședința Consiliului local de joi, 29 octombrie, primăria a alocat 200.000 lei pentru îmbunătățirea calității apei în sistem de distribuție la consumator. Ce înseamnă asta?
„Există o prevedere legală care ne dă posibilitatea să îmbunătățim calitatea apei la consumator, adică să facem investiții pe casa scării. Și acum putem să finanțăm noi. Până acum legea a fost ambiguă, pentru că era pe domeniul privat…
Nu știu să vă zic conform cărei prevederi. Dar ni s-a spus de la Curtea de Conturi că se poate acum. Adică, dacă până acum mergeam cu conducta până la apometru, acum vom duce conducta până la etajul patru… Asociațiile de proprietari oricum nu se implică. Oamenii nu participă la adunările generale, iar când se ia o decizie care nu le convine, fac scandal. Atâția bani am avut, atât am alocat. Primul venit, primul servit… Nu va fi nimeni privilegiat.
Există cereri depuse de mult timp la noi. De acești bani vom face în jur de 20 de scări. Ne costă în jur de 10.000 lei o scară. Profitul va fi zero. Nu este vorba despre potabilitatea apei, ci de îmbunătățirea calității ei.
Pentru că sunt blocuri care nu au posibilități și stă conducta în rahat, iar apa ajunge la consumator… știți cum. Și mai știți câți rău platnici avem? Știți că Urbanul a intrat într-o mare nenorocire din cauza neplății. Iar faptul că șapte cetățeni plătesc, iar trei nu plătesc, adunându-se datorii mari la ăia, ce vină au cei șapte care au plătit dacă li se oprește apa?
Vreau să vă spun că există blocuri în Slobozia unde conductele de apă sunt în pământ, sunt pe canivou. Așa sunt făcute”, spunea primarul municipiului Slobozia, Alexandru Stoica.
De asemenea, viceprimarul Valentin Băcanu a încercat să explice consilierilor oarecum revoltați de alocarea acestor fonduri, de ce acum este legal să intervină primăria cu fonduri publice într-o zonă considerată proprietate privată, deși nu a oferit acestora și actul normativ, ci doar un așa-zis accept al Curții de Conturi.
„Până acum doi ani, Primăria a avut un program pentru înlocuirea acestor conducte pe casa scării, care cred că s-a numit la fel și atunci. La un moment dat a venit Curtea de Conturi în control și ne-a oprit, spunând că nu este legal să cheltuim banul public pe casa scării. Nu am mai finanțat acest program. Acum, când de la Curtea de Conturi ni s-a spus că s-a găsit soluția legală astfel încât să putem să facem în continuare aceste lucrări…. Vreau să vă spun că avem foarte multe cereri depuse de la asociații de proprietari pentru aceste lucrări. Aceste două miliarde nu acoperă toate cererile. Cererile sunt de doi ani, iar cele noi nu am reușit să le cuprindem. Acum cererile cele mai vechi o să intre și o să facem în acest an cât putem. Nu sunt suficienți acești bani, dar astea sunt fondurile disponibile în acest moment și încercăm să realizăm cât mai multe instalații din astea pe casa scării din cererile pe care le avem. Deci, nu este vorba despre vreo ascunzătoare și nu știu de ce priviți lucrurile așa. Baza legală există și fără bază legală nu vom încheia niciun contract pe nicio scară de bloc”, a spus acesta.