Prezentare inedită la cea de-a VII-a ediție a Zilei Porumbului
Ziua Porumbului a devenit deja unul dintre cele mai importante evenimente agricole din țară. Organizată an de an de firma Elsit, administrată de Nicolae Sitaru, vicepreședintele LAPAR, Ziua Porumbului se dorește a fi un reper pentru fermierii care vor să afle ultimele noutăți din domeniu, ce producții au fost obținute cu cei mai importanți hibrizi de pe piața românească, mai ales în condiții de secetă, ce tehnologii au mai apărut, care sunt noile modele de maşini şi utilaje agricole și multe altele.
„Mulțumesc tuturor fermierilor care și-au lăsat treburile pentru câteva ore, în ziua de Sfântă Mărie Mică, și au venit la Orezu, la Ziua Porumbului, la cea de-a șaptea ediție. Fără prezența dumneavoastră aici evenimentul nu ar fi avut niciun fel de relevanță.
Mulțumesc și domnului ministru Achim Irimescu, de la care așteptați vești în ceea ce privește activitatea noastră în perioada următoare. După cum vedeți, a șaptea ediție se desfășoară sub auspicii nu tocmai grozave. Am avut cu toții un an complicat, dar cu toate acestea am obținut niște producții mulțumitoare la anumiți hibrizi, în condiții de neirigare. Sunt ani în care semințele pe care le semănăm primăvara pot face diferența între o producție sustenabilă și care să asigure profit în propriile noastre ferme și o producție care să te scoată în afara eficienței.
Trebuie să alegem cu grijă tot ce facem în fermă, ca activitatea noastră să fie rentabilă. Sper să plecați cu niște concluzii de aici. Sper ca și anul viitor să alegem corect în ceea ce privește cultura porumbului, iar an de an să creștem randamentul la hectar în așa fel încât să devenim cu adevărat primul producător de porumb din Europa, pentru că suntem țara cu cea mai mare suprafață cultivată cu porumb”, afirma Nicolae Sitaru.
Și anul acesta au participat la Orezu sute de fermieri, care alături de ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, și de Nicolae Sitaru au vizitat zecile de standuri, unde producătorii de inputuri și-au expus produsele, în special hibrizi adaptați zonei noastre.
Ministrul Achim Irimescu a adresat întrebări referitoare la tehnologiile utilizate în condițiile climatice actuale, portofoliul de hibrizi, spații de depozitare, irigații, despre utilaje, răspunzând, totodată, și întrebărilor adresate.
„Vestea bună este că și anul acesta se va da avansul fără condiția de a finaliza controlul pe teren. Pe 16 octombrie va începe procesul. Suntem în grafic cu tot ce este necesar. Sperăm să nu avem probleme cu softul care, pe anumite componente, încă mai dă unele erori”, spunea ministrul.
Acesta a explicat că 2016 a fost un an dificil pentru fermieri, amintind de problema subvenţiilor primite cu întârziere, dar a dat asigurări că aceasta a fost o situaţie care nu se va mai repeta în anii ce vor urma.
„Cu tehnologie adecvată, s-au putut obține rezultate bune, chiar și în condițiile unui an secetos, cum a fost 2016. Sigur că aveți, fiecare dintre dumneavoastră, diverse frustrări în contextul în care plățile au venit cu întârziere, nu putem trece peste asta. Eu vă pot garanta că a fost un an excepțional și nu se va mai întâmpla. În mod sigur, în anii viitori, banii vor veni la timp, așa cum ați fost obișnuiți. Să nu uităm însă că 2007 – 2008 – 2009 au fost și atunci ani de început și banii au venit cu întârzieri mari, apoi s-a intrat în normal.
Sunt convins că din toamnă lucrurile vor intra în normal și nu vom mai avea sincope. Știu că în ani ca 2016, cu probleme de vreme, de climă, de secetă, este extrem de important ca plățile să vină la timp pentru a nu avea probleme. Sper că am depășit problemele și de aici înainte nu vor mai exista. Poate în 2021 când va fi o nouă politică agricolă comună. Constat cu plăcere faptul că într-un astfel de an producția agricolă este importantă, în pofida condițiilor nu tocmai favorabile pentru producția agroalimentară din România.
Cu toţii ne dorim ca România să devină cel mai mare producător de porumb din Uniunea Europeană. Deocamdată, Franţa, cu o suprafaţă cultivată mai mică decât a ţării noastre, dar cu aport de apă mult mai important, obţine o producţie mai mare, asta şi din cauza faptului că fermierii români nu au posibilitatea să aplice tehnologii corespunzătoare. Înțelegem că în acest an sunt foarte mulți fermieri mici care nu reușesc să obțină 2-3 tone de porumb la hectar.
În aceste condiții, ne dorim ca în viitor și pe scena agricolă să evolueze lucrurile și să apară cât mai multe ferme comercial viabile”, a afirmat ministrul agriculturii.
Și președintele LAPAR, Laurențiu Baciu, a admis că anul acesta a fost unul atipic din multe puncte de vedere, începând de la întârzierea subvențiilor și până la schimbările de la vârf, însă, spre deosebire de alți ani, discursul său a fost mai scurt și mai puțin acid.
În schimb, președintele Asociației Producătorilor de Porumb din România, Arnaud Perrein, a susținut că în ultimii 10 ani agricultura din România a progresat foarte mult, s-a tehnologizat, dar fermierii trebuie să fie mai buni în ceea ce fac, să se organizeze mai bine, de jos în sus și nu invers cum este acum, să aibă atitudine, dar să aibă și sprijin…
Ca de fiecare dată, ritmurile muzicii populare au animat atmosfera, iar în premieră la un astfel de eveniment a avut loc și o prezentare de modă, participantele atrăgând privirile și aplauzele tuturor celor prezenți atât prin frumusețea lor cât și a rochiilor pe care le purtau.
În final a avut loc și tradiționala tombolă, cu zeci de premii oferite de firmele participante.