Prevenirea accidentelor la găsirea elementelor de muniție neexplodată
Pe tot teritoriul țării regăsim și astăzi elemente de muniție neexplodată (grenade, proiectile, bombe de aviație etc.) care datează din timpul războaielor mondiale. Ele au fost aruncate atunci și, din diverse motive, nu au explodat, astfel că, încă le mai întâlnim, de cele mai multe ori îngropate în pământ, în albiile râurilor, sau în locații din cele mai diverse.
Acesta este un tip de risc pe care îl întâlnim și pe teritoriul județului Ialomița, cu o frecvență mai ridicată primăvara, în special în mediul rural. La muncile agricole, la săparea unor fundații pentru construcții, ori pur și simplu trecând pe lângă ele, oamenii descoperă tot mai des în această perioadă muniții neexplodate, multe din ele având focoase încă active, ceea ce le face foarte periculoase.
Manipularea acestora poate transforma o situație normală de viață într-o situație de urgență cu urmări din cele mai tragice.
De aceea, este foarte important ca oamenii să știe că, în cazul găsirii de muniţie neexplodată, trebuie să alerteze de urgenţă organele de poliţie din localitate sau Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Catargiu” al judeţului Ialomiţa prin apelarea numărului de urgenţă 112, să evite manipularea, lovirea şi transportarea muniţiilor descoperite şi să asigure paza zonei până la sosirea forţelor de intervenţie. O manipulare incorectă, de către persoane neautorizate, care nu cunosc proprietăţile şi caracteristicile respectivelor muniţii, poate duce la iniţierea focoaselor şi, implicit, la detonarea muniţiilor, putând provoca astfel răni sau chiar pierderea de vieţi omeneşti, precum și importante pagube materiale.
În anul 2017, echipa pirotehnică a inspectoratului a fost alertată pentru a executa 13 misiuni de intervenţie pentru asanarea şi distrugerea muniţiei găsită neexplodată, în care au fost ridicate 20 de elemente (cartușe infanterie, grenadă, proiectile de artilerie explozive de diferite calibre) iar anul acesta, până în prezent, pirotehniștii au ridicat și distrus 13 elemente de muniție (bombă de aviație, proiectile de artilerie explozive și perforante), în cadrul a 3 misiuni de asanare și distrugere.