comenzi la domiciliu cliseru.ro

Președintele PNL Ialomița, Dragoș Soare, despre rezultatul alegerilor: „Din cauza carantinei, PNL a fost taxat electoral”

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
10/12/2020 | Politica

Prezența scăzută la urne, măsurile sanitare luate în ultima perioadă, printre care și instituirea carantinei în municipiul Slobozia, o comunicare deficitară din partea candidaților sau a primarilor liberali, sunt doar câteva dintre cauzele care, în opinia președintelui PNL Ialomița, Dragoș Soare, au condus la un rezultat sub așteptări la alegerile parlamentare.

Pnl Ialomita

În cadrul unei conferințe de presă, susținută în seara zilei de joi, 10 decembrie, președintele liberalilor ialomițeni a catalogat rezultatul alegerilor ca fiind unul inedit, mărturie stând faptul că un partid „apărut de nicăieri”, care a obținut 13% din voturile ialomițenilor, a reușit să obțină trei parlamentari.

Dragos Soare„Am pornit cu cele mai bune gânduri. Am avut doi candidați extrem de muncitori, cei care au tras listele, doamna Barcari Luminița și domnul Robert Chioveanu, s-a muncit, am făcut tot ce ne-a stat în putere, dar rezultatul a fost diferit față de așteptări și față de munca pe care noi am depus-o. Am avut probleme în această campanie electorală, după cum știți Slobozia a fost carantinată chiar în perioada campaniei electorale. Nu ne-am dorit. Am fost întrebat dacă sunt de acord cu această chestiune de carantină pe care foarte multă lume a invocat-o ca un lucru nefiresc, nelalocul lui, și așa mai departe. Dar am pus mai presus de toate sănătatea comunității noastre, înainte de interesul politic și cred că am fost penalizați pentru această chestiune. Dar dacă acesta a fost prețul pe care noi a trebuit să-l plătim, cu pieptul în față acceptăm și spunem că suntem dispuși să plătim în continuare pentru sănătatea comunității și a județului dacă așa înțelege omul că trebuie să ne penalizeze. (…) M-au taxat foarte tare la Slobozia. (…) Ori prin absență, ori votând, parțial, pe altcineva. Dar principalul motiv este lipsa prezenței la vot (…) Dacă Dragoș Soare era populist băga capul la cutie și spunea că nu trebuie carantinat orașul și se lupta politic ca orașul să nu fie carantinat. Dragoș Soare ar fi ieșit pe stradă și ar fi spus că totul este roz. Dragoș Soare are, în schimb, un membru al familiei care a decedat ca urmare a infectării cu COVID și nu se joacă așa cu chestiunile astea. Un om responsabil nu face chestiunile astea”, a transmis Dragoș Soare, președintele PNL Ialomița.

Dragoș Soare susține că, față de alegerile parlamentare din 2016, PNL „este tot acolo”, cu același număr de parlamentari, subliniind însă că „marele pierzător este PSD, care a intrat în 2016 cu patru parlamentari – trei deputați și un senator, iar acum are doar doi deputați”.

Totodată, acesta spunea că au câștigat cei care „au reușit să transmită mai multă emoție, cine a arătat mai bine cu degetul și cine a știut să se ascundă mai bine de responsabilitate”, iar cei care „au luat în piept problemele cu care ne confruntăm, au pierdut”.

„Marele câștigător și marea surpriză a acestui tur de alegeri a fost această formațiune AUR, care ne-a dat primele semnale la locale, câștigând un oraș, iar candidatul de la Slobozia fiind pe locul patru. Această formațiune a reușit să-și adjudece, după cum bine știți, un număr de trei mandate de parlamentar – doi senatori și un deputat. Este echitabil? Putem spune că nu este echitabil, dar în același timp trebuie să fim conștienți și să spunem că electoratul are întotdeauna dreptate. Da, poate nu este echitabil că la aproape 13% la nivel județean să obții trei mandate de parlamentar. Putem spune că nu toți ialomițenii sunt reprezentați acolo. Dar, până la urmă, ăsta este rezultatul, îl acceptăm, mergem cu fruntea sus, nu ne lamentăm, nu ne tăvălim pe jos, nu arătăm cu degetul. Dacă este cineva vinovat sunt oamenii politici, că nu au știut să comunice, că nu au știut să răspundă așteptărilor cetățenilor. Eu, unul, nu mă consider vinovat pentru perioada de carantină. Dar vă spun cu toată sinceritatea că am plătit acest preț, electoral. Nu este vina mea că rata infectărilor a crescut, că sistemul medical din Ialomița nu a putut susține o rată de infectare mai mare, dar am decontat. Plecăm la un nou drum. 2020 este un an care a încheiat patru ani de alegeri. Eu vă spun la modul cel mai sincer că sunt obosit. Prea multe alegeri, prea multă luptă politică, prea puține realizări. Este momentul ca în următorii patru ani să vorbim despre realizări și mai puțin despre lupta politică”, a adăugat Dragoș Soare.

La aceste alegeri, PNL Ialomița a obținut 20,07%, cu 11.594 de voturi, în comparație cu PSD care a avut 39,38% (22.752 voturi). Pe locul III s-a situat AUR, cu 12,79% (7.389 voturi), iar pe locul IV – PRO România, cu 10,49% – 6.062 voturi.

PNL a obținut un mandat de deputat – Barcari Luminița, PSD două mandate de deputat – Ștefan Mușoiu și Raluca Dumitrescu, iar AUR trei mandate de parlamentar – doi senatori – Rodica Boancă și Adrian Costea și un deputat – Păunescu Silviu Titus.

Chiar dacă în unele localități cu primari liberali PNL s-a situat pe locul I, în altele PNL a fost „taxat” de alegători, exemple fiind la Slobozia, unde PNL a obținut doar 19,68% față de PSD – 34,66% și AUR 13,52%, la Urziceni, unde PSD a obținut 34,01%, iar PNL 25,15%, la Balaciu, unde PSD a atras 38,19% din electoratul prezent la vot, iar PNL a avut 29,45%, Bucu (PI-PNL fuziune) – PSD a obținut 32,02%, iar PNL doar 17,63%, cam la același nivel cu AUR – 17,17%, Andrășești – PSD 32,28%, PNL – 24,47%, AUR – 15,19%, Balaciu – PSD – 38,19%, PNL – 29, 45%, AUR – 9,04%, lista putând continua cu alte localități unde PNL s-a situat sub PSD, sau chiar sub AUR și PRO România, câteva exemple fiind Amara și Gheorghe Lazăr.

„Atât s-a putut. Am făcut și noi o evaluare, dar vom face o analiză mai temeinică săptămâna viitoare în ședințele noastre interne și vom trage concluziile. Toată lumea a tras, iar cei care nu au tras, o să-i tragem la răspundere. Dar, în principiu, toată lumea și-a făcut treaba”, a conchis președintele PNL Ialomița.