Președintele C.J. Ialomița, Marian Pavel: Am reușit să realizăm un buget echilibrat, axat cu prioritate pe nevoile ialomițenilor
Proiectul de buget al județului Ialomița pe anul 2022 a fost prezentat astăzi, 2 februarie, în dezbatere publică, de către reprezentanții Consiliului Județean Ialomița.
Conform acestui proiect, bugetul Consiliului Județean Ialomița este de 406.992 mii lei, din care aproximativ 65% merg spre investiții, respectiv 261.601 mii lei, diferența fiind destinată cheltuielilor de funcționare atât curente, pentru aparatul de specialitate, cât și pentru cele zece instituții subordonate – 145.391 mii lei (35 %).
Din procentul de 65% alocat investițiilor, 85% cuprinde investițiile noi și în derulare, pe două direcții principale: reabilitarea şi modernizarea infrastructurii de drumuri judeţene și îmbunătăţirea infrastructurii sanitare prin reabilitarea, modernizarea şi dotarea cu echipamente, aparatură şi mobilier a Spitalului Județean de Urgență Slobozia.
„Ce am avut noi în vedere din momentul în care am venit în Consiliul Județean? (…) Dorința mea a fost să aduc lângă mine în C.J. specialiști foarte buni și, pe fiecare domeniu în parte, oameni mai pregătiți decât mine. Cine încearcă să spună că se pricepe la fonduri europene, la drumuri, la infrastructură de drumuri, de sănătate, de cultură, el singur, este o blasfemie, părerea mea. Noi, cei care conducem politic, care suntem votați de cetățeni, avem obligația să aducem lângă noi specialiști foarte buni, care să pună în aplicare proiectele de dezvoltare ale județului, să găsească sursele de finanțare, pentru a se realiza lucruri. (…) Consider că, alături de echipa de la Consiliul Județean, am reușit să realizăm un buget echilibrat, axat cu prioritate pe nevoile ialomițenilor, prin investiții în infrastructura de transport, de sănătate, educație, cultură și sport. Primul lucru pe care am încercat să îl facem atunci când am creionat bugetul a fost acela să ne uităm pe toate programele de dezvoltare pe care le avem, finanțate din alte surse decât din cele ale Consiliului Județean. Și am avut grijă în primul rând ca să existe acea sumă de cofinanțare. (…) Ne interesează tot ce înseamnă infrastructură de transport, la care se lucrează și se va lucra mult în perioada următoare. (…) În principiu, cam toate drumurile județene sunt prinse în momentul de față pe o sursă de finanțare. (…)”, a declarat Marian Pavel, președintele Consiliului Județean Ialomița.
Secțiunea dedicată reabilitării și modernizării infrastructurii de transport consumă cele mai multe fonduri din acest buget. Sunt trecute în buget sume pentru DJ 201 de la Buești – Ciulnița până la Mărculești (drum nefinalizat), pentru celălalt tronson al DJ 201 Coșereni – Orezu, pentru încheierea proiectului DJ 203 D Smirna, Iazu, Scânteia – V. Ciorii, finalizat, pentru DJ 306 Albești – Andrășești – Gh. Doja – Crunți – Reviga – Cocora – DJ 102 H (POR), pentru modernizarea DJ 203 F Căzănești – Cocora, pentru o porțiune din DJ 201 neprinsă în proiectul inițial (tronson Orezu – Piersica – Bordușelu), DJ 101 B limită județ Ilfov – Rădulești, DJ 212 – limită județ Brăila – Luciu – M. Kogălniceanu – intersecție DN 2A și DJ 201– Lăcusteni – Platonești – Movila – Fetești, pentru documentația necesară proiectelor de reabilitare a cinci poduri (prin programul Anghel Saligny), dar și pentru alte proiecte, cum ar fi stații de încărcare pentru vehicule electrice pe drumurile județene și chiar pentru un studiu privind înregistrarea circulației rutiere pe drumurile publice aflate în administrarea Consiliului Județean Ialomita.
„Estimăm că pe parcursul anului 2022 cele două tronsoane din DJ 201 vor fi finalizate. (…) Din primăvară, imediat ce vremea va permite se va intra în forță pentru a continua lucrările. (…) Pentru DJ 203 D, lucrările au fost finalizate, s-a făcut recepția, banii fiind alocați pentru închiderea acestui proiect. De asemenea, DJ 306, cu sursă de finanțare prin POR, va fi pe parcursul anului 2022 cel mai mare proiect care se va derula, în prezent fiind în fază avansată a procedurilor de atribuire. (…) În ceea ce privește reabilitarea celor cinci poduri, la Țăndărei, Bucu, Fierbinți, Movilița, Adâncata, finanțate prin programul Anghel Saligny, au fost depuse documentațiile necesare”, a precizat administratorul public al județului Ialomița, Alexandru Potor.
De asemenea, pe zona de sănătate, la Spitalul Județean din Slobozia sunt în derulare, în diverse stadii, patru proiecte majore, respectiv reabilitarea, modernizarea și dotarea Ambulatoriului, construirea unui Bloc Operator, modernizarea, extinderea și dotarea UPU, modernizarea și dotarea incintei clădirii spitalului, cu surse de finanțare diferite, respectiv PNDL și POR. Totodată, mai există în plan construirea unei clădiri multifuncționale pentru susținerea activității spitalului sau construirea și dotarea blocului alimentar și a spălătoriei cu heliport pe terasă, acest proiect fiind în „stand by”, până când se vor găsi atât soluțiile tehnice cele mai bune.
„Construirea și dotarea blocului alimentar și a spălătoriei cu heliport pe terasă este un proiect înghețat, pentru că studiem două variante alternative, respectiv construirea unei clădiri multifuncționale pentru susținerea activității spitalului, care este un proiect foarte ambițios, o clădire în care să se preia și partea de spălătorie, bloc alimentar, centrală termică, parcări, inclusiv posibil heliport, dar asta ne vor spune specialiștii dacă este viabil acest demers în urma unui studiu de obstacolare (…)”, a adăugat Alexandru Potor.
Autoritățile județene continuă să investească și în zonele de cultură și patrimoniu public, dar și pe sport. În bugetul pe anul 2022 sunt trecute sume pentru proiecte precum reabilitarea conacului Bolomey, proiect realizat prin POR, pentru restaurarea și conservarea Bisericii de lemn „Sf. Nicolae”, proiect aflat aproape de finalizare, pentru reabilitarea și punerea în valoare a monumentului istoric „Orașul de Floci”, pentru achiziția unei case tradiționale românești (din Maramureș) la Muzeul Național al Agriculturii, dar și pentru un proiect prin POAT, privind sprijinul la nivelul regiunii pentru pregătirea de proiecte finanțate în perioada 2021 – 2027, pe domenii diverse, de la mobilitate urbană până la consolidarea și reorganizarea MNA.
„Consiliul Județean are în acest an cinci proiecte majore în derulare: Conacul Bolomey, Biserica de lemn „Sf. Nicolae, „Orașul de Floci”, Casa Tradițională Românească și un proiect prin POAT, privind sprijinul la nivelul regiunii pentru pregătirea de proiecte finanțate în perioada 2021 – 2027. (…) În ceea ce privește dezvoltarea, reabilitarea, modernizarea patrimoniului public, pe acest domeniu sunt 19 proiecte legate de creșterea eficienței energetice a unor clădiri, achiziția de teren pentru stația de tratare mecano-biologică, amenajare clădire arhivă, desființare clădire Amara (canton), compartimentări interioare și montare lift exterior la Centrul pentru Persoane Vârstnice Fierbinți Târg, etapa a II-a, recompartimentări interioare, Centru multifuncțional pentru tineret la Centrul Cultural Ionel Perlea, refuncționalizare etaj 1, reorganizare incintă Muzeul Județean etc”, proiecte prezentate de vicepreședintele Consiliului Județean Ialomița, Cătălin Grigore.
De asemenea, președintele Consiliului Județean, Marian Pavel, a mai vorbit despre necesitatea centralizării unor servicii, precum furnizarea apei și de salubritate, zone în care instituția județeană planifică în detaliu anumite proiecte și investiții, în instalații de tratare mecano-biologică, prevăzute în Planul Județean de Gestionare a Deșeurilor, extindere colectare separată a deșeurilor reciclabile, modernizare stații de transfer, construcția unora noi, stații de sortare, și cel mai important, existența unui operator județean de apă și apă uzată și a unui operator județean care să gestioneze deșeurile.
„Lucrurile acestea se întâmplă, anevoios, dar se întâmplă. Lucrurile încep să se schimbe. Pentru că putea fi o altă filosofie, o altă abordare. Ne ocupăm de ceea ce nu ne-am ocupat de douăzeci și ceva de ani. (…) Este o chestiune pe care trebuie să o facem la nivel centralizat, la nivelul Consiliului Județean. (…) O societate care ne aparține, adică tuturor UAT-urilor din Ialomița, nu vrea să facă profit. Vrea să ofere servicii de calitate și la un preț suportabil de către cetățeni. (…) Trebuie să ducem dezvoltare în fiecare localitate din județul Ialomița. Trebuie să avem apă, canal și deșeuri gestionate cum trebuie în fiecare localitate, așa cum spune legislația în vigoare. Pentru că, în opinia mea, așa cum am funcționat până acum, nu se mai poate”, a mai spus Marian Pavel.
În proiectul de buget sunt trecute și planuri strategice de dezvoltare durabilă, care se referă la planul județean de gestionare a deșeurilor și investițiile aferente, studii privind determinarea indicilor de generare și compoziția deșeurilor sau privind estimarea potențialului de colectare separată a biodeșeurilor menajere și similare la nivel județean, extindere colectare separată a deșeurilor reciclabile, modernizare stații de transfer la Fetești și Urziceni, construire stații noi de transfer și stații de sortare la Țăndărei, stație de compostare închisă pentru biodeșeuri colectate separat etc. Nu în ultimul rând,după cum vă anunțam în urmă cu ceva timp, administrația județeană are în plan construirea unei baze sportive de interes județean în municipiul Slobozia, în zona pădurii „Peri”.
Pe partea de dezvoltare a capacității administrative sunt trecute șase proiecte ale DGASPC Ialomița, accesate prin diverse programe (POR, POCU, POCA), un proiect al Consiliului Județean, de realizare a strategiei de dezvoltare a județului pentru perioada 2021 – 2027 (prin FSE) și două proiecte ale CJRAE (prin POCU).
Totodată, sunt alocări financiare și pentru alte programe, parteneriate, asocieri, de la alocări pentru Asociația de Dezvoltare Intercomunitară, care nu va încheia anul acesta alte contracte, ci doar va verifica cererile de plată și de rambursare pentru proiectele UAT-urilor din anii 2020 – 2021, finanțarea cultelor religioase, susținerea unor organizații nonguvernamentale, a unor programe sportive și pentru tineret și, nu în ultimul rând, pentru programul de stimulare a natalității.
Proiectul de buget urmează să fie supus aprobării în ședința de consiliu de săptămâna viitoare.