Prelungirea dovezilor înlocuitoare ale permisului de conducere

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița

COMUNICAT DE PRESĂ – PRELUNGIREA DOVEZILOR ÎNLOCUITOARE CU DREPT DE CIRCULAȚIE ALE PERMISULUI DE CONDUCERE

Biroul de informare şi relaţii publice este abilitat să comunice următoarele precizări urgente:

La nivelul parchetelor, în cauzele în care anterior instituirii stării de urgență prin ordonanță a procurorului a fost disjunsă prelungirea dovezilor înlocuitoare cu drept de circulație ale permisului de conducere, emise în temeiul art. 111 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002, pentru limitarea infectării cu coronavirusul SARS-CoV-2, persoanele interesate nu este necesar să depună cereri de prelungire.

Din oficiu, procurorii vor emite ordonanțe de prelungire a acelor dovezi pentru care anterior a fost dispusă o ordonanță.

Ordonanțele de prelungire vor fi transmise pentru operare la unitățile de poliție competente, fără a mai fi necesară consemnarea pe dovadă a prelungirii în această situație excepțională.

Precizăm că măsura a fost stabilită prin coordonare interinstituțională între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Ministerul de Interne și Inspectoratul General al Poliției Române.

Ministerul Public

În contextul social actual privind prioritatea prevenirii şi limitării răspândirii coronovirusului – Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor aduce la cunoştinţa cetăţenilor – solicitanţi ai serviciilor de permise/examinări şi înmatriculări, următoarele informaţii de interes general:

În conformitate cu prevederile art.14 din Decretul Preşedintelui României nr. 195 din data de 16 martie 2020 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României, se menţine valabilitatea documentelor eliberate de autorităţile publice care expira pe perioada stării de urgenţă.

În acest context, documentele eliberate de serviciile publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor teritoriale, respectiv: permisele de conducere, autorizaţiile de circulaţie provizorie precum şi dovezile înlocuitoare ale certificatelor de înmatriculare şi permiselor de conducere care vor expira pe perioada stării de urgentă vor fi considerate valabile pe întreg teritoriul României, până la încetarea stării de urgenţă.

Cererile de preschimbare pot fi depuse într-un termen de 90 de zile de la data încetării stării de urgenţă – conform dispoziţiilor art.12 alin.(l) din Ordonanţa Militară nr.3 din 24.03.2020.

Aceleaşi reglementări se vor aplica şi documentelor necesare operaţiunilor de înmatriculare/ examinare/ preschimbare permis de conducere (ex.certificat de autenticitate, documentul emis de unitatea medicală autorizată – fisa medicală, dosar şcolarizare etc.,) care vor expira pe perioada stării de urgenţă.

DRPCIV