Prefectul județului Ialomița, Marin Constantin: „Oamenii cred că au intrat într-o rutină privind COVID-19. Este cumva o schimbare față de valul patru, dar pandemia nu a trecut”.
Prefectul județului Ialomița, Marin Constantin, a susținut joi, 3 februarie, prima conferință de presă de când a fost numit în această funcție, alături de cei doi subprefecți, Tonița Manea și Gheorghe Babagianu, de directorul DSP Ialomița, Dan Noel, și de managerul Spitalului județean de Urgență din Slobozia, Liviu Patrichi.
Unul dintre subiectele abordate a fost situația epidemiologică de la nivelul județului, în contextul pandemiei COVID-19.
Potrivit raportărilor zilnice, joi, 3 februarie, rata de incidență COVID-19 la nivelul județului era de 5,79 la mia de locuitori. Din cele 66 de localități, 14 sunt în scenariul roșu, cu rata de incidență peste 6 la mia de locuitori, iar 24 în scenariul galben.
La data de 3 februarie, comuna Movila înregistra o rată de incidență de 13.48, municipiul Urziceni – 13.00 (212 cazuri), Jilavele – 11.66, Manasia – 11.12, Movilița – 9.23, municipiul Slobozia – 9.07 (462 cazuri), Gârbovi – 7.97, Săveni – 7.91, Mărculești – 7.63, Armășești – 7.34, Cosâmbești – 7.19, Moldoveni – 7.07, municipiul Fetești – 6.75 (231 cazuri) și Rădulești – 6.44.
A crescut contagiozitatea, a scăzut severitatea
Potrivit autorităților, varianta Omicron se răspândește foarte rapid în comunitate, însă formele sale sunt mai puțin severe în comparație cu varianta Delta.
„Spre deosebire de valul 4, când aveam o rată de incidență mult mai mică, dar aveam o rată de spitalizare și de mortalitate mult mai mare, acum, datorită vaccinării sau imunizării naturale, rata de mortalitate este oarecum mai mică, chiar dacă rata de incidență a cazurilor este foarte mare”, spunea prefectul județului Ialomița, Marin Constantin.
Deși există posibilitatea testării gratuite, se pare că foarte puțini aleg să o facă din proprie inițiativă, conștienți că pot infecta și pe alții. Doar în cazul în care sunt nevoiți, atunci apelează ori la testarea rapidă antigen, ori la RT-PCR.
Prefectul susținea că deși în valul 4 se solicita de către mulți oameni posibilitatea testării gratuite, acum, când există puncte de testare și cabinete ale medicilor de familie, foarte puțini se prezintă, iar asta numai dacă au vreo urgență, vor să plece în străinătate sau să intre într-o instituție care nu le permite accesul fără test.
„Oamenii cred că au intrat într-o rutină, ca și boala. Oamenii au intrat într-o rutină… Dacă au o urgență, vin și se testează, dacă nu au o urgență, nu vin. Boala a intrat într-o rutină, în sensul că la gradul de incidență foarte mare care există la ora actuală, nu mai sunt atâtea victime, sistemul ATI nu mai este sufocat, în sensul în care colegii din ATI să nu mai facă față și cu personal și cu aparatură, cazurile foarte grave sunt mult mai puține, iar mortalitatea este mult mai mică. Este cumva o schimbare față de valul patru. Nu îmi dau eu cu părerea, dar mesajul meu este că pandemia nu a trecut. Trebuie să fim atenți în continuare, să respectăm în continuare măsurile sanitare, să ne vaccinăm, pentru a nu ne îmbolnăvi grav, pentru a nu ne muri apropiații”, susținea acesta, subliniind însă că este împotriva atât a introducerii obligativității vaccinării, cât și împotriva obligativității introducerii certificatului verde și că fiecare cetățean are dreptul să opteze”, a adăugat prefectul județului Ialomița, Marin Constantin
Întrebat cum consideră că a gestionat DSP Ialomița criza epidemiologică, prefectul a precizat că „se putea și mai bine”, pentru că „întotdeauna este loc de mai bine”, precizând, însă, faptul că toți am învățat din mers și ne-am adaptat.
Și managerul Spitalului Județean de Urgență din Slobozia, Liviu Patrichi, este de părere că valul 5 diferă față de celelalte. Cel puțin din datele prezentate până în prezent.
La ora actuală, din cele 1.633 de persoane infectate cu SARS-CoV2 la nivel județean, în spitale sunt internate 21 cu forme ușoare, 56 cu forme medii, 13 cu forme severe, 9 persoane cu forme asimptomatice, iar în ATI sunt trei persoane ventilate mecanic și una intubată.
De asemenea, erau internați 8 copii, cu forme ușoare sau medii, dintre care 2 vor fi externați curând.
Până în prezent, în județ au fost vaccinați 22 de copii, cu vârste între 5 și 12 ani, în centrele de la Slobozia și Fetești.
„Fiecare val pandemic s-a manifestat diferit. Dacă la început aveam o amplitudine și o întindere diferite, ultimele trei valuri pandemice au dovedit că au cam aceeași întindere, între 12-13 săptămâni, cu diverse amplitudini. Valurile 3 și 4 s-au manifestat într-un număr mai mic de infectări (maxim 10.000 – 12.000 cazuri pe zi la nivel național), comparativ cu valul 5. La acest număr de infectări raportat la nivel național, în Ialomița, din cele opt paturi pe care le aveam la ATI, erau ocupate 14… ca să spun așa. (…) Noi, în autorizația de funcționare eliberată de DSP, avem doar patru paturi ATI, dar, evident, atunci când situația a impus, am găsit resurse să extindem numărul paturilor ATI, inclusiv prin folosirea zonelor de la UPU, pentru a caza pacienți în stare gravă. Valul 5 este diferit. A scăzut severitatea, a crescut contagiozitatea. La 40.000 de cazuri pe zi la nivel național, noi avem în jur de trei, maxim paturi paturi ATI ocupate. Evident, putem crește la opt paturi, dar acest lucru face parte din scenariul planului județean de reziliență, care ne este foarte clar. Nu folosim toate resursele de care dispunem decât gradual, în funcție de creșterea gradului de ocupare în spitalele suport COVID. Practic, când se atinge 75% din numărul de paturi alocate pacienților COVID în celelalte spitale din județ, noi declanșăm automat, la solicitarea DSP, trecerea la această abordare a planului de reziliență”, spunea Liviu Patrichi, managerul Spitalului Județean de Urgență Slobozia.
În județul Ialomița funcționează patru centre de evaluare COVID-19, în cadrul spitalelor. Pentru a scădea presiunea pe unitățile sanitare, la aceste centre pot merge persoanele infectate cu SARS-CoV2, a căror evoluție nu este tocmai favorabilă (însă nu critică).
Centrul de evaluare a pacienților pozitivi COVID-19 de la Spitalul Județean de Urgență din Slobozia funcționează din luna ianuarie în cadrul dispensarului TBC.
Managerul a afirmat că pentru acest centru sunt alocați trei medici și șase asistenți, funcționează trei zile pe săptămână, (marți, joi și vineri) cu program de dimineață până la prânz, însă deocamdată nu există adresabilitate. De la operaționalizarea acestuia, doar două persoane s-au prezentat, una marți și una miercuri…
Prezentarea pacienților pozitivi COVID-19 la Centrul de Evaluare se face numai cu programare prin medicul de familie. La efectuarea programărilor, trebuie avut în vedere „Algoritmul de parcurs al pacienților cu simptomatologie specifică COVID-19”, aprobat prin Ordinul M.S. nr. 3009/2021.
Testări în 42 de cabinete ale medicilor de familie
Referitor la testele pentru depistarea SARS-CoV2, directorul Direcției de Sănătate Publică Ialomița, Dan Noel, susține că în ultimele 10 zile au fost efectuate 5.792 de testări, din care pozitive au fost 1.583 (RT-PCR: 527, iar antigen: 1.056) și 4.209 negative (RT-PCR: 978, antigen: 3.231).
Trebuie spus că, de ceva timp, oamenii care vor să se testeze au posibilitatea să o facă, gratuit, atât la punctul de testare de la Slobozia (doar locuitorii municipiului), ori în cabinetele medicilor de familie.
În Ialomița, 42 de medici de familie din 112 existenți în județ au încheiat contracte cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate pentru testarea în cabinetele lor, testele fiind raportate în Corona Forms și urmărite de DSP. Pentru o testare, un medic de familie primește din fonduri publice 50 de lei, din care trebuie să acopere costul echipamentului de protecție, al testului etc.
De asemenea, potrivit directorului DSP Ialomița, au fost luate măsuri ca medicii de familie din cadrul Centrului de Permanență din Dridu să testeze și „în weekend și după-amiaza”.
„S-ar fi făcut centre de testări și la spitale în weekend, așa cum sunt la București și Ilfov, dar spitalele nu s-au putut organiza din lipsă de personal. Nu au refuzat, însă mi-au comunicat că nu au personal”, a precizat Dan Noel.
Amenzi pe bandă rulantă pentru necompletarea formularului digital de intrare în România (PLF)
În vederea identificării contacților unei persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2 și pentru prevenirea expunerii persoanelor la COVID-19, cu cel mult 24 de ore înainte de intrarea pe teritoriul României, toate persoanele au obligația de a completa Formularul digital de intrare în România.
Completarea se realizează în format digital, cu cel mult 24 de ore înainte de intrarea pe teritoriul României, a formularului, prin accesarea adresei web plf.gov.ro.
Ministerul Afacerilor Internelor, prin Poliţia de Frontieră, în punctele de trecere a frontierei, verifică existența formularului prin citirea CNP/a numărului documentului de călătorie de pe actul de identitate/documentul de călătorie prezentat de persoana care dorește să intre pe teritoriul României. Formularul se completează individual, în format digital, de către fiecare persoană care intră pe teritoriul României, iar persoanelor care se prezintă în punctele de trecere a frontierei fără să dețină un formular le revine obligația de a completa formularul în maxim 24 de ore de la intrarea în țară, sub sancțiunea amenzii de la 2.000 la 3.000 lei.
Directorul DSP Ialomița ne-a precizat că de la introducerea PLF, instituția a emis în jur de 1.000 de procese verbale de sancționare a cetățenilor care nu au completat acest formular, fiind depuse și 50 de contestații.
„Unele amenzi au fost plătite, altele au fost trimise spre executare. Vreau să vă spun că DSP-ul doar scrie amenzile. În momentul în care PLF-ul nu este completat sau este completat incorect, prin scanarea buletinului la Poliția de Frontieră, aplicația STS îl preia și îl trimite către DSP pentru a întocmi procesele verbale. Este singura implicare a DSP în această activitate”, a ținut să precizeze directorul DSP Ialomița, Dan Noel.