Prefecţii, preşedinţii CJ, inspectorii şefi ai IPJ și IJJ din zece județe s-au întâlnit la Slobozia cu ministrul Administrației și Internelor
Ministrul Administrației și Internelor, Mircea Dușa, ministrul delegat pentru Administrație, Radu Stroe, secretarul de stat pentru relaţiile cu instituţiile prefectului, Constantin-Cătălin Chiper, şi secretarul de stat pentru colectivităţi locale, Mihai Viorel Fifor, s-au aflat, luni, 13 august, la Slobozia, la o întâlnire de lucru cu prefecţii, preşedinţii consiliilor judeţene, inspectorii şefi ai Inspectoratelor Judeţene de Poliţie, precum şi inspectorii şefi ai Inspectoratelor Judeţene de Jandarmi din judeţele Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov, Prahova şi Tulcea.
Scopul întâlnirii, declarat public de noul ministru, a fost acela „de a da garanția că ministerul își va realiza obiectivele pe care le are conferite de lege”, dar și de a „filozofa” pe marginea bugetului național și bugetelor locale, discuții despre care Mircea Dușa spunea că sunt foarte bune și că trebuie desfășurate periodic.
„Cu inspectoratele de poliție și cu cele de jandarmi am discutat câteva chestiuni care vizează activitatea pentru perioada următoare privind siguranța cetățeanului, privind ordinea publică, și chiar în marasmul ăsta al disputelor politice care nu se mai termină în România, să se dovedească faptul că MAI, administrația locală, se ocupă zilnic de gestionarea problemelor curente ale comunității pe care o reprezintă și a problemelor cu care cetățenii se confruntă și să dea acel confort de încredere românilor că trăiesc într-un stat democratic în care principiile statului de drept sunt respectate”, a precizat Dușa.
Confort, democrație, principii respectate…Vorbe mari, am putea spune, în contextul actual.
Dar poate că domnul Dușa chiar crede în ceea ce spune și chiar dorește să revoluționeze mentalitățile care nu au reușit să fie schimbate de zeci de ani.
Și pentru a vedea cât efort depune în acest sens, jurnaliștii l-au întrebat dacă în urma întâlnirii de luni a reținut o problemă importantă a cetățenilor acestui județ. Iar ministrul, deși obișnuit cu astfel de întrebări, a căzut pe gânduri. Pentru că, din dorința sa de a străbate țara „într-un termen rezonabil” și de a se face cunoscut, auzit și înțeles, noul ministru nu a reușit să rețină o singură problemă pe care județul nostru o are. Într-un final, dezmeticit de reacțiile jurnaliștilor, ministrul a reușit să spună, printre dinți, că înlăturarea efectelor secetei prelungite ar fi una dintre probleme, dar că nu este atributul său să rețină problemele fiecărui județ.
„Nu îmi fac o problemă să rețin o prioritate din fiecare județ sau comună, pentru că nu acesta este atributul meu. Atributul meu este să creez principii pe baza cărora administrația locală să-și poată gestiona în deplină autonomie problemele economice și sociale”, spunea ministrul.
Iar în opinia sa, componenta de administrație este una foarte importantă. Explicația este una simplă. Pentru că „ei sunt cei care gestionează problemele într-o comunitate. (…) dar și cei care „sunt și responsabili în fața electoratului care i-au ales”.
Dacă una dintre componentele ministerului este considerată baza, cea de-a doua, a internelor, spunea ministrul, va avea tratament egal.
Astfel, el a dat asigurări că banii pentru salarii și cheltuieli de funcționare în MAI vor fi asigurați până la sfârșitul anului, inclusiv plata pensiilor pentru lucrătorii din sistem, dar și a celor 2.800 de absolvenți ai Academiei de Poliție care din luna decembrie vor fi încadrați în sistem, iar raționalizarea benzinei nu va exista.
„Eu cred că la ampla activitate pe care o are MAI, nu cred că este normal să existe raționalizări la carburant, mai ales că pe lângă sarcinile și obiectivele curente pe care le are, au apărut în acest an și alegeri locale și referendum și să nu uităm că până la sfârșitul acestei luni guvernul va stabili și data alegerilor parlamentare și va începe o nouă perioadă de campanie electorală și măsuri organizatorice”, a precizat Mircea Dușa.
It´s complicated
În cadrul conferinței de presă organizată luni seară, ministrul, flancat de prefectul Gigi Petre, Radu Stroe și președintele CJ, Silvian Ciupercă, a vorbit, pe limba lui, ce-i drept, și despre neputința ministerului de a face ordine în sistemul electoral românesc și în privința numărului de alegători.
Deși anul trecut s-a făcut recensământul populației, nici până acum nu există date certe cu privire la rezultat. Nu știm câți mai suntem prin țara asta, nu știm câți avem drept de vot, nu știm câți au murit… Practic, se merge pe burtă, pe baza unor date neactualizate, iar acum politicienii se bat ca chiorii. Niște rezultate provizorii ale recensământului vor fi făcute publice săptămâna asta în cadrul unei comisii convocate în acest scop, însă cele finale, cam prin 2013…pentru că prelucrarea fișelor este greoaie.
Acesta a ținut să liniștească spiritele și să precizeze că „listele electorale nu au nicio legătură cu rezultatele recensământului”, în ciuda speculațiilor care se fac pe această temă.
Întrebat dacă știe la acest moment câți români sunt în România și câți sunt cu drept de vot, ministrul a răspuns că este o „întrebare complicată”, fiind convins că nici nu se va ști până la alegerile parlamentare, pentru că funcționarul român merge pe principiul…timpul trece, leafa merge…
„Eu nu cred că se va reuși nici până la alegerile parlamentare să se știe acest număr. Eu cred că în perioada următoare trebuie perfecționat sistemul legislativ din România, atât în ceea ce privește întocmirea listelor electorale dar și a sistemului de evidență informatizată a persoanei. Softul, sistemul, este unul performant, dar trebuie să înțeleagă fiecare funcționar al României că trebuie să trimită spre acest sistem toate informațiile. Dacă aceste informații sunt oferite corect și la timp, și rezultatul este unul corect”, a adăugat Mircea Dușa.
În plus, ministrul a atras atenția că Autoritatea Electorală Permanentă, nebăgată în seamă în toți acești ani, ar putea fi salvatoarea națiunii, dar numai și numai dacă primește fonduri de la buget, dacă își angajează peste 250 de oameni, dacă vor exista birouri județene, „iar acei oameni care ar exista la nivelul fiecărui județ să nu se ocupe decât de verificarea modului în care cei abilitați de lege se ocupă de actualizarea listelor electorale. Din păcate, în prezent nu se întâmplă mare lucru”, a mai spus ministrul.
Până una-alta, ministrul Mircea Dușa a vrut să liniștească lumea că acum „nimeni nu va face vreo modificare în listele electorale de la referendumul din 29 iulie, pentru că nu este posibil”.
„(…) Listele au fost predate de la Biroul electoral al secției de votare, la BEJ și la BEC. Acelea sunt listele pe care s-a desfășurat referendumul privind demiterea președintelui și pe care cetățenii au și semnat că au votat. Nu poți să faci actualizări pe lista pe care s-a votat. Se poate face o evaluare paralelă, nu știu, o evaluare, dacă persoanele care trebuiau radiate din listă au fost sau nu. (…) Nimeni nu va primi de la mine vreo dispoziție să se încalce legea. (…) Nimeni nu a spus în România că face un mini-recensământ, că elimină din listele electorale persoanele care au drept de vot. Nu. Curtea ne-a solicitat să facem o evaluare referitor la persoanele care trebuiau scoase din listă până la data de referință, cea prevăzută de lege. În acest moment, strict legal și instituțional, indiferent de ce se comentează de către cei care toată ziua nu fac altceva decât declarații politice pe acest subiect, a opera în listele electorale nu se poate decât conform legii și pe bază de documente”, a spus ministrul
Mircea Dușa a adăugat că, probabil la sfârșitul acestei luni, vor fi prezentate cifrele privind numărul cetățenilor care ar fi trebuit scoși din liste la referendum, dar numai după ce vor avea date certe, după ce se va face evaluarea.
După conferința de presă, ministrul și alaiul de autorități locale au plecat pe jos prin oraș. Dacă inițial am crezut că vrea să vadă primăria și să poarte diverse discuții acolo, nu a fost așa. Au trecut ușor pe lângă primărie și și-au continuat drumul. S-au oprit în fața Episcopiei Sloboziei și Călărașilor. S-a deschis discret o ușă iar ușor, ușor, au intrat toți. Doamne-ajută!